8.7.05

Ο εφιάλτης του Carl Sagan

Για να προκύψει αυτό το συμπέρασμα μίσους, (απ' όσο μπορώ να μετρήσω γιατί με κάθε -κυριολεκτικά- πρόταση εντοπίζω και ένα λογικό ή πραγματιστικό σφάλμα) χρειάστηκαν 4 αυθαίρετες υποθέσεις, 2 non sequitur, 1 επίκληση στην άγνοια, 2 παρεξηγήσεις της φύσης της στατιστικής, ολική άγνοια του φαινομένου του δημογραφικού κύκλου και της φύσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 2 παραβιάσεις της αρχής "do not extrapolate" και βέβαια λογισμικό Microsoft(R)...

Ναι, υποθέτω πως υπό κάποια έννοια είναι μαθηματικά. Όπως και το ΣΟΔΟΜΙΖΩ=ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΗΣ=1201.

Εν πάσει περιπτώσει my man, αν όντως δεν έχεις πρόβλημα με τους γκέι και γουστάρεις τα δικαιώματά τους, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για την υιοθεσία παιδιών, διότι υπάρχουν σφουγγάρια με λιγότερες τρύπες από την "αντικειμενική" μέθοδο που σε οδήγησε στο αντίθετο συμπέρασμα.

Ηθικόν δίδαγμα: μόνο και μόνο επειδή έχει πράξεις, δε σημαίνει ότι είναι και σωστό.

(αύριο ξαναπετάω, οπότε έχω κάνει revert σε μουνόπανο-mode)

11 σχόλια:

Damsel in Stress είπε...

Ρε πούστη μου, εγώ γιατί είμαι πιό light από σένα, τελευταία; Πάει, γέρασα και βρήκε και το νευρικό μου σύστημα πάτο φαίνεται ...

J95 είπε...

Απλώς εσένα οι μαλακίες σου ήρθαν λίγες-λίγες, όχι μαζεμένες με το που πάτησες το πόδι σου σε μέρος με Ιντερνετ :)

Top10 που έχω διαβάσει:

1. "οι παλιές γενιές κλέβουν τις καινούριες" (e-roosters για συντάξεις)

2. "πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική ισχύ" (e-roosters για τρομοκρατία)

3. "συμπονώ αλλά [ακολουθούν 1000 λέξεις μικρόψυχης χαιρεκακίας]" (eva για τρομοκρατία)

4. "η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους οδηγεί στην εξαφάνιση του έθνους" (our man για τα gay rights, ψευδοεπιστήμη στο μεγαλείο της και πολύ φοβάμαι καλοπροαίρετα, που αποδεικνύει ότι κάλλιο ένας κακοπροαίρετος έξυπνος παρά 5.999.999.999 κακοπροαίρετοι ηλίθιοι)

5. "οι [προφανώς βραζιλιάνοι] χριστιανοί δίωξαν τους [προφανώς πατριωτάκια μας]Έλληνες" (estarian για το Λιβάνιο[*])

6. Όλη η ανάλυση κάποιου e-rooster για το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας, στο οποίο επιμελέστατα απέφευγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη "τάξη"[1] και χρησιμοποιούσε τη λέξη "αγορά". Εντυπωσιακή επίδειξη άγνοιας.

7. "Προτιμάτε τον Εγγλέζο μεθύστακα ή τον Παλαιστίνιο;" (Πιτσιρίκος σε κρεσέντο λαϊκιστικού μανιχαϊσμού, btw εγώ προτιμάω τον Εγγλέζο μεθύστακα από το μαλάκα που ανατινάζεται παρέα με 100 παιδάκια, τρισευτυχισμένος λόγω της βεβαιότητας ότι θα πάει στον παράδεισο -αυτό είναι που μου τη σπάει πιο πολύ)

8. "οι Εβραίοι ήταν εκεί χιλιάδες χρόνια" (αντιστόρητος ηλίθιος σχολιαστής στο e-rooster)

9. "Ο Λιαντίνης νίκησε το θάνατο", macmanus που ελπίζω να έκανε αποτυχημένο χιούμορ. ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ να θεωρείται ο Λιαντίνης οτιδήποτε άλλο από αυτό που ήταν, δηλαδή ένας pop-Γιανναράς σε προφανή φασιστική παραλλαγή και χωρίς το φιλοσοφικό επίπεδο του Γιανναρά.

10. Το 80% του dogblogger, που το έκανε να κερδίσει μία θέση στα αντι-λινκς. Στην πραγματικότητα θα είχε μπει εκεί πολύ νωρίτερα, αλλά είμαι εγωιστική ψωνάρα και ποτέ δεν παραδέχομαι τα λάθη μου πριν περάσουν 2-3 μήνες.

Κοινώς, μη γυρίσω την πλάτη μου 5 λεπτά, αρχίζετε (σχεδόν) όλα σας τις πίπες στον πλησιέστερο βάτραχο. :)

[*] btw τρομερό όνομα το "Λιβάνιος"
[1] τι σου κάνει η ιδεολογική τύφλωση τέλος πάντων...

J95 είπε...

Φυσικά το Top10 θα έχει special treatment σε αυτό το blog.

Είναι καλό να μη μένουν un-debunked αυτά τα πράγματα.

J95 είπε...

καλοπροαίρετοι. ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ηλίθιοι.

Γαμώτο.

S G είπε...

σε περιμενω με ανοιχτες αγκαλες να αντιστρεψεις το (1).

α και ψψψψιττ σε περιπτωση που δεν τα καταφερεις περιμενω να ζητησεις ταπεινα συγγνωμη :-)

ΥΓ πριν 7-8 χρονια ειχα δει στην Αθηνα μια πορεια συνταξιουχων και θελαμε να τους παρουμε συνεντευξη. Ελεγαν τετοιες βλακειες που το αφησαμε. Ενα ατομο τολμησε να μου πει: για σας πολεμαμε ρε!
(ναι ρε φιλε, πολεμας να παρεις εξτρα unearned λεφτα απο ποιον? ξανασκεψου το)

Ανώνυμος είπε...

btw τρομερό όνομα το Λιβάνιος, αλλά btw ας ξέρουμε και ποιος ήταν. Είναι κι αυτό αρχαιογνωσία... Ο Λιβάνιος είναι σημαντικότατη πηγή, δεν είναι ένας απλός παρακμιακός.
Δεν ξέρω αν οι Χριστιανοί ήταν βραζιλιάνοι, αλλά τόσο οι νεοφώτιστοι όσο και οι καθεστωτικοί, κάποιους αιώνες πιο μετά, ελληνική συνείδηση στους καιρούς εκείνους οπωσδήποτε δεν ήθελαν να έχουν (εκτός αν τους αναγνωρίζεις εθνολογική ελληνικότητα, που δεν ξέρω πόσο πρέπει να μάς αφορά). Και, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, μακριά από μένα οι απλουστεύσεις.

πιτσιρίκος είπε...

"Προτιμάτε τον Εγγλέζο μεθύστακα ή τον Παλαιστίνιο;" (Πιτσιρίκος σε κρεσέντο λαϊκιστικού μανιχαϊσμού, btw εγώ προτιμάω τον Εγγλέζο μεθύστακα από το μαλάκα που ανατινάζεται παρέα με 100 παιδάκια, τρισευτυχισμένος λόγω της βεβαιότητας ότι θα πάει στον παράδεισο -αυτό είναι που μου τη σπάει πιο πολύ)

j95 εδώ ο λαϊκισμός μάλλον είναι όλος δικός σου. Παλαιστίνιος είναι κάποιος που ανατινάζεται παρέα με 100 παιδάκια; Αυτό το έγραψες εσύ και το χρέωσες σε εμένα. Μάλιστα χάρηκες τόσο πολύ που το έγραψες και σε άλλο post προσθέτοντας εκεί δίπλα στο Παλαιστίνιος το "καμικάζι".

Στο δικό μου top 10 είσαι πρώτος.

Δεν χρειάζεται να σου πω πόσο σε θαυμάζω για τα κείμενά σου.

J95 είπε...

εκτός αν τους αναγνωρίζεις εθνολογική ελληνικότητα, που δεν ξέρω πόσο πρέπει να μάς αφορά

Είναι το μόνο που μπορεί να μας αφορά, γιατί εθνική συνείδηση (ελληνική ή άλλη) που να μοιάζει σε οτιδήποτε με την έννοια που δίνουμε στον όρο σήμερα δεν υπήρχε τότε. Ούτε οι Εθνικοί είχαν ελληνική εθνική συνείδηση.

Κάποια ψήγματα ελληνικής εθνικής συνείδησης εντοπίζονται μετά την Άλωση του 1204, κάποια άλλα μετά την Άλωση του 1453, αλλά πριν το Διαφωτισμό δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα πουθενά.

Συνεπώς η ένστασή μου δεν είναι ως προς το αν οι Χριστιανοί κατέστρεψαν πολιτισμικά κειμήλια (ναούς, κείμενα κλπ) κατά την ύστερη αρχαιότητα. ΦΥΣΙΚΑ και κατέστρεψαν.

Η ένστασή μου προκύπτει όταν βλέπουμε το Χριστιανοί-Εθνικοί σαν Ελλάδα-Τουρκία. Δηλαδή θεωρούμε εαυτούς συνεχιστές των Εθνικών και το Χριστόδουλο συνεχιστή π.χ. του Μέγα Βασιλείου.

Οι έννοιες με τις οποίες αντιλαμβάνεται ο τυπικός αναγνώστης το πρόβλημα δεν κολλάνε με τίποτα στο ιστορικό του πλαίσιο και η ανάλυση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αστεία συμπεράσματα.

Είναι πραγματικά σα να αποφασίζεις ότι ένα γονιμοποιημένο ωάριο 3 ημερών έχει ποδοσφαιρικές προτιμήσεις. Δε γίνεται. Το ωάριο έχει τουλάχιστον 20 μήνες μπροστά του προκειμένου να μπορεί να αναλυθεί με ποδοσφαιρικούς όρους.

Περιληπτικά πάντως, οι τράγοι όντως διατήρησαν (και ουσιαστικά δημιούργησαν) το έθνος. Με την έννοια ότι στο σύστημα των μιλέτ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η ορθόδοξη πίστη και η προνομιακή θέση των ελληνοφώνων στους κύκλους της ορθοδοξίας λειτούργησε σαν αποτρεπτικός παράγοντας για την εξομοίωση των προγόνων μας με τους τούρκους, εβραίους, βούλγαρους κλπ συνοίκους τους.

Δεν είναι κάτι που το έκαναν σκόπιμα οι τράγοι, αν εξαιρέσεις που σε γενικές γραμμές του συνέφερε να μη λιγοστεύουν οι ελληνορθόδοξοι για να μη λιγοστεύουν και τα λεφτά.

Στην ύστερη αρχαιότητα όχι, η Εκκλησία δε διατήρησε κανένα έθνος, διότι δεν υπήρχε κανένα έθνος για να διατηρηθεί.

Όλα φαίνονται πολύ καθαρά αν εγκαταλείψουμε τον εθνικό μύθο ότι η εθνική μας συνείδηση επεκτείνεται συνεχόμενα μέχρι τη Μυκηναϊκή Εποχή.
Υπάρχει πρώτα απ' όλα μία σοβαρή ασυνέχεια στους σκοτεινούς αιώνες (1200-900π.Χ.) αλλά γάμα την:
Τα 1800 χρόνια από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο μέχρι το Μωάμεθ το Β' είναι μία τεράστια ασυνέχεια και στα δύο άκρα βρίσκονται ούτως ή άλλως δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι.

J95 είπε...

Πιτσιρίκο, ένα από τα βασικά προβλήματα των Παλαιστινίων (πέραν δηλαδή όλων αυτών των τρελών που ήρθαν και τους έκλεισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης επειδή "Να! Κοιτάχτε! Το λέει η Βίβλος: το μέρος είναι δικό μας", είναι ότι η θρησκεία τους απαγορεύει το αλκοόλ και δεν έχουν μεθύστακες. Ουσιαστικά δεν έχουν κανενός είδους ναρκωτικό και είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν την πιο σκληρή πραγματικότητα χωρίς την παραμικρή παρωπίδα.

Major bug. Πώς να μην την πέσουν στο όπιο του λαού με τα μούτρα; Γι' αυτό και προσέθεσα "καμικάζι": είναι ό,τι πλησιέστερο έχουν οι Παλαιστίνιοι στο μεθύστακα.

Νομίζω πως αν υπήρχαν στον κόσμο περισσότεροι μεθύστακες, Άγγλοι ή Παλαιστίνιοι, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους μας.

Αν ψάχνεις για λαϊκιστική διαστρέβλωτική της πραγματικότητας γενίκευση, μπορείς να τη δεις σε ένα κείμενο όπου τα θύματα μιας τρομοκρατικής επίθεσης απαξιώθηκαν ως "άγγλοι μεθύστακες" και οι θύτες εξυψώθηκαν ως "Παλαιστίνιοι". Ναι, αυτό δεν έγινε ρητά, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν υπήρχε τέτοια υπόνοια. Δεν πιστεύω σε τίποτα βασικά. Απλώς έχω διαβάσει σημειολογία.

Νομίζω πάντως πως αν ο newmanifesto άξιζε μια καθαρή εξήγηση, το ίδιο ισχύει και για σένα:

Αυτό που μου έκανε κλικ στην περίπτωσή σου ήταν εκείνη η ιστορία με το λινκ στα κοκκόρια. Αν θυμάσαι εκείνες τις μέρες τα κοκόρια ήταν hotspot διότι:
α) Ο Σωτήρης είχε γράψει εκείνο για την παιδική εργασία.
β) Όλοι το είχαν παρεξηγήσει. (άσε που δεν ήταν και τρομερά σωστό to start with).

Με λίγα λόγια ήταν κοκόρια εναντίον όλων.

Αυτό σημαίνει ότι αν πήγαινε κάποιος και τους ζάλιζε τα @@ με ένα παράλογο αίτημα και τους έβριζε που δεν του το ικανοποιούσαν και επέμενε, δηλαδή τους δούλευε, δηλαδή τους ενοχλούσε, όλοι θα συμπαθούσαν αυτόν τον κάποιον. Χαχά, κόλλησα στην πλάτη του καθηγητή των θρησκευτικών μία ταμπελίτσα που λέει "ΕΙΜΑΙ ΒΛΑΚΑΣ", άρα είμαι ο ήρωας της τάξης.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι ακριβές. Ξέρω ότι δεν είναι αντρίκιο να τα βάζεις με αδύνατο αντίπαλο.

Επίσης με τα κοκόρια με χωρίζει ιδεολογική και μεταφιλοσοφική άβυσος [γενικά βλέπουν πολύ απλοϊκά τα πράγματα για τα γούστα μου], αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα τους χτυπήσω ποτέ κάτω από τη ζώνη.

Μπορεί να επιτρέπονται όλα στον πόλεμο και στον έρωτα, αλλά δεν το βλέπω σαν πόλεμο το όλο πράγμα και σίγουρα δεν είναι έρωτας.

Μετά αρχίσαμε (μέσω εσού) να ασχολούμαστε με το τι γράφει ο κάθε δημοσιογράφος για τα μπλογκ και πόσο επιτυχημένο είναι το μπλογκ σου και που μας πολεμάνε κλπ. Στην αρχή μπήκα κι εγώ στο τρυπάκι, μετά όμως σκέφτηκα ΓΙΑΤΙ;

Πρώτα απ' όλα οι περισσότεροι δημοσιογράφοι γράφουν μόνο μαλακίες. Δεύτερον, εγώ πιτσιρίκο είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έχω ένα μπλογκ και γράφω πέντε μαλακίες, για να τα διαβάζουν οι φίλοι μου, για να μην τα ξεχνάω, γιατί μου φάνηκαν αστεία, για να συζητήσω με καμία DiS, για να υπάρχει αντίλογος σε κάποιες -κατά τη γνώμη μου- κοτσάνες... Δεν αισθάνομαι μέρος κάποιου κινήματος. Δε με απασχολεί πόσοι με διαβάζουν (με απασχολεί βέβαια τι είδους άτομα με διαβάζουν με την έννοια ότι συχνά προσθέτουν κάτι πολύ καλό στα σχόλια).

Και ήρθες εσύ και μας έβαλες στο τρυπάκι της τηλεθέασης. Με ίντριγκες, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ατελείωτες παπαρολογίες για το τι λέει ο κ. καθηγητής για το συγγραφικό μας ταλέντο και πόσες χιλιάδες άτομα σε επισκέφθηκαν...

Με συγχωρείς, αλλά όταν κυνηγάς την τηλεθέαση μοιραία καταλήγεις μεσημεριανή ζώνη. Μετράει περισσότερο το τι λέει κάποιος για κάποιον, απ' ό,τι το τι λέει κάποιος. Πριν δυο εβδομάδες αν κοίταζες τα μπλογκ, λέγαμε όλοι για τον Τσαγκαρουσιάνο και τα μπλογκ. Δηλαδή, πόσο πιο χαμηλά μπορούσαμε να πέσουμε;

Δεν ξέρω αν τα έκανες συνειδητά όλα αυτά και δεν αρνούμαι τις ευθύνες όλων των υπολοίπων (μέχρι κι εγώ την πάτησα στο κάτω-κάτω και δεν κατηγορώ κανέναν επειδή την πάτησα εγώ).

Η γνώμη μου, που βαριέμαι να τη διατυπώσω με λιγότερο επιστημονική ορολογία, είναι ότι στο πολύπλοκο σύστημα της μπλογκόσφαιρας αν εμφανιζόταν οποιοσδήποτε που να κυνηγά την τηλεθέαση θα είχαμε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι σα να ήμασταν όλοι πρόβατα και να κατέφτασε ένας λύκος. Για μεγάλο διάστημα ο λύκος τα περνάει καλά και τα πρόβατα αναστατώνονται. Το σημαντικό είναι ότι δε μπορείς να κατηγορήσεις το λύκο που τα περνάει καλά: αυτό προβλέπεται να γίνει. Είναι σα να κατηγορείς ένα παγάκι επειδή θα λιώσει αν το πετάξεις σε μια χύτρα με βραστό νερό.

Ε, το σύστημα αρχίζει να ξαναισορροπεί. Τα πρόβατα αυτοοργανώνονται. Ο λύκος καλά θα κάνει να προσαρμοστεί κι αυτός.

Παραδέχομαι ότι η μεταφορά μου δεν είναι η καλύτερη δυνατή, γιατί οι όροι "λύκος" και "πρόβατα" φέρουν αναπόφευκτες ηθικές προεκτάσεις, πράγμα που δεν ήταν σκοπός μου και γι' αυτό το διευκρινίζω.

Αν θες να στο ζωγραφίσω πιο ουδέτερα, σαν autonomous agent τα ιδιάζοντα (σε σχέση με όλους τους υπολοίπους) συμπεριφορικά σου χαρακτηριστικά σου εξασφάλισαν ένα πρώτης τάξεως εξελικτικό πλεονέκτημα , αλλά σε βάρος της οικολογίας του συστήματος. Τώρα το σύστημα ισορροπεί εκ νέου (αλλάζουμε κι εμείς) και κατά συνέπεια πολλά από τα χαρακτηριστικά σου δεν είναι πια πλεονεκτικά.

Ο newmanifesto το λέει "δράση και αντίδραση" αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα negative feedback loop.

Το κακό με το negative feedback είναι ότι πολλοί κολλάνε στο negative και όχι στο feedback.

Υποθέτω πιτσιρίκο πως μαθαίνεις με το δύσκολο τρόπο ότι τα πολύπλοκα συστήματα είναι σκέτα αγγούρια και λόγω της αυξημένης αλληλεπίδρασης η μπλογκόσφαιρα συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Αν ο σκοπός σου είναι τέλος πάντων η τηλεθέαση, τα μαθηματικά λένε ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες να την πετύχεις κάνοντας άκυρα πράγματα (εξερευνώντας τον εξελικτικό ορίζοντα), παρά κάνοντας πράγματα που στοχεύουν στην τηλεθέαση.

Αν ο σκοπός σου δεν είναι η τηλεθέαση, γράψτους όλους στ' αρχίδια σου. Κι εμένα.

Αν τέλος το βλέπεις το όλο πράγμα σαν κίνημα κι εμάς σαν συντρόφους, τότε μάθε να συμπεριφέρεσαι. Επειδή οι κανόνες ομαλής συμβίωσης αναδύονται από την αυτοργάνωση του συστήματος, δε σημαίνει ότι δεν ισχύουν. Σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να τους μάθεις.

ΥΓ/ Εγώ πάντως δε με θαυμάζω για τα κείμενά μου: θεωρώ πως είμαι ένα αρχίδι και μισό και μου αξίζει ένα γερό χέρι ξύλο. Η πρώτη μου αντίδραση όταν ξαναδιαβάζω ένα κείμενο είναι "μα τι ξεστόμισα πάλι το άτομο". Αν εσύ με θαυμάζεις, τι να σου πω, όπως νομίζεις.

πιτσιρίκος είπε...

Απλά δεν έγραψα αυτό που μου απέδωσες.

Για όλα τα υπόλοιπα δεν έχω τίποτα να πω. Εκτίθεμαι και κρίνομαι όπως όλοι.

Το blog σου είναι ωραίο.

S G είπε...

Ι95 δεν ξερω αν ειναι εδω ο καταλληλος τοπος για να το συζητησουμε, αλλα δεν νομιζω οτι εχεις απολυτο δικιο.
Η ελληνικη γλωσσα κρατουσε τους "Ελληνες" (ή οπως αλλιως θες) κοντα, οχι μονο/τοσο η θρησκεια. Ο διαχωρισμος κατα το 1821 σε χριστιανους ελληνοφωνους και οι υπολοιποι στα σκουπιδια, μας εβλαψε πολλαπλα. Χασαμε "πραγματικους" Ελληνες (εχεις διαβασει θρηνους στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ μουσουλμανων που τους εδιωχναν απο τις απελευθερωμενες περιοχες?) και μπλεχτηκαμε με μη ελληνοφωνους, πλην ομως χριστιανους. Δεν με ενοχλει που ανακατευτηκαμε με Σερβους, οσο πιο πολλοι τοσο πιο καλα. Με ενοχλει ομως που διωξαμε δικους μας ανθρωπους, και φυσικα μου την βαραει στα νευρα (οπως και σενα φανταζομαι) ο μυθος του ελληνοφωνου χριστιανου που ανεκαθεν κατοικουσε εδω.

Γιατι απο τοτε ξεκινησε η απιστευτη μισαλλοδοξια μας, μη-αποδοχη του διαφορετικου, που κανει σημερα την ελληνικη κοινωνια την πιο ξενοφοβικη, μιζερη και συμπλεγματικη στην ΕΕ.

ΥΓ κατα τα αλλα μιλησες ορθα και εχεις πολυ καλο ενστικτο, αν και πιστευω οτι το κολλημα σου να μιλας με τοοοση σιγουρια σαν πληροφορικος, αντι να διαβασεις λιγη θεωρια παιγνιου ή εξελικτικη βιολογια ή κοινωνιοβιολογια, σε βλαπτει... υπαρχει λογος που υπαρχουν κιαλλες επιστημες, ετσι ;-) ισως αυτο που βλεπεις σαν επιφανειακο, ειναι αποτελεσμα μιας καλης αναζητησης. Ισως...
ΥΓ2 (συγγνωμη αλλα... γλωσσολογικο κολλημα) τριπακι απο το τριπ οχι την τρυπα...