7.12.05

Ο Σίσυφος και το Ταμπόν

Οι γυναίκες δεν είχαν πάντοτε περίοδο.[*]

Δηλαδή είχαν, αλλά όχι αυτό το ψιλοστάνταρ 12-13 φορές το χρόνο από τα 12 συν πλην μέχρι τα 50 συν πλην.

Ο λόγος για αυτό είναι πως όλη αυτή τη φάση της ζωής τους την περνούσαν είτε έγκυοι, είτε θηλάζουσες. Πράγματα που ως γνωστόν προκαλούν αντι-περίοδο. Βέβαια υπήρχαν διάφορες καλόγριες, ιέρειες κλπ αλλά αυτές δε μετράνε.

Το γεγονός εξηγεί πολύ φυσικά γιατί τόσα εκατομμύρια γυναίκες, ενώ είναι σαφώς εξυπνότερες από τους άνδρες, κάθονταν (και κάθονται σε πολλές οπισθοδρομικές κοινωνίες) και είναι άβουλοι υπάνθρωποι, μέλη της οικοσκευής του συζύγου τους χωρίς νομική προσωπικότητα και χωρίς ζωή έξω από το σπίτι.

Ήταν ή αυτό, ή περίοδος κάθε μήνα. Εξ ου και η έμφυτη τάση των περισσότερων γυναικών να λειτουργούν με τρόπο που θα έκανε μια φεμινίστρια να σκίσει τα βυζιά της: το negative feedback της περιόδου είναι απλά πανίσχυρο. Ο πειρασμός να επιστρέψεις στη θαλπωρή της ανελευθερίας είναι σχεδόν ενστικτώδης (τι σχεδόν: καθαρά ενστικτώδης).

Πρόκειται για ένα υποτιμημένο side effect του Δυτικού Πολιτισμού.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι δημιουργείται κάθε μήνα ένα πλεόνασμα παράνοιας το οποίο πρέπει να διοχετευθεί κάπου.

Παντρέψτε το αυτό με τις πραγματικά αξιοθαύμαστες υπολογιστικές ικανότητες του γυναικείου εγκεφάλου και ουσιαστικά έχετε έναν τρελοεπιστήμονα στο ελαφρώς πιο χαζογκομενέ. Ένα άτομο που στον πόλεμο των δύο φύλων κατέχει την πυρηνική βόμβα και δε διστάζει να τη ρίξει κατ' ευθείαν στα ορφανοτροφεία του αντιπάλου.

Κορίτσια, στη θέση σας θα δούλευα λίγο παραπάνω στο ζήτημα της αποδοχής της όλης φάσης. Στο κάτω-κάτω δε θέλετε να ξαναγίνετε οικοσκευές και τέτοια, έτσι δεν είναι;

Η περίοδος είναι α) επίπονη β) ενοχλητική γ) εντελώς προβλέψιμη ως προς τις επιπτώσεις της από βιολογικής πλευράς: δεν έγινε καθήκι το μωρό σας στα καλά καθούμενα, απλά έχετε πλακωθεί στα οιστρογόνα και φέρνετε το τέλος του κόσμου με το παραμικρό. Δεν είναι ότι δε νοιάζεται για σας, απλώς αν το σκεφτείτε λίγο λογικά θα διαπιστώσετε πως με την ίδια ακριβώς συμπεριφορά ήταν ο καλύτερος γκόμενος που υπήρχε μόλις δυο μέρες πριν. Όχι, δεν υπάρχει λόγος να μην του κάτσετε, δεν είναι κακό να έχετε περιοδόγκαβλες (απότομη άνοδος τεστοστερόνης) ούτε θα σας νομίσει για εύκολη (οιστρογόνα πάλι).

Get used to it και μάθετε να αγνοείτε τις παρενέργειες των εν λόγω χημικών.

Η Μαμά Φύση σας παίζει άσχημο παιχνίδι.

Αντισταθείτε.
---------------

Τώρα, γιατί το παραπάνω είναι ένα σεξιστικό παραλήρημα ενώ κάτι σαν το παραπάνω ντυμένο με ωραία λόγια και σερβιρισμένο από 1.000.000 κοριτσίστικα περιοδικά, ταινίες, τηλεοπτικά πρότυπα και γυναικοπαρέες στο κάθε ταλαίπωρο γκομενάκι είναι η επιτομή της γυναικείας ψυχολογίας;

Δηλώνω αναρμόδιος να απαντήσω, αλλά θα ρισκάρω την υπόθεση ότι αυτά τα χαζοπαραμυθάκια δίνουν μια πιο απλή εικόνα του κόσμου η οποία βοηθάει στο να εξανθρωπίζεται η όλη παράνοια των διαπροσωπικών σχέσεων σε μια εποχή που όλοι είναι πλέον ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν (αλλά πολύ λίγοι είναι πραγματικά ώριμοι για να μην το μαλακίσουν ποικιλοτρόπως).

Lies to children δηλαδή.

meta: μπλιαξ.

[*] ώρες-ώρες πραγματικά δεν έχω όρια.

13 σχόλια:

Tero είπε...

1) Σε ότι αφορά το κυρίως κείμενο, έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να καταλάβω τις γυναίκες (αλλά και τους άντρες) που διαβάζουν με ενδιαφέρον τέτοια βιβλία - piles of shit, για να ακριβολογούμε.

2) Σε ότι αφορά το κρυφό κείμενο, και πάλι έχεις απόλυτο δίκιο. Και ο νοών νοείτο! Χεχεχεχεχε! Εύγε, j95! Απίθανος, αν και με κούρασες... %-]

Ώρες-ώρες έχεις κάτι ιδέες...

Tero

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα!

μέχρι να φτάσω στον επίλογο σου είχα κατεβάσει από μέσα μου ό,τι καντήλι μπορείς να φανταστείς....

τα παίρνω όλα πίσω και λέω well done my friend...

Depsorama είπε...

What's wrong με το να επιλέγει μια γυναίκα να είναι οικοσυσκεύη / χαζογκόμενα; Κακό είναι; Ο φεμινισμός είναι passé darling, so very 70s.
Move on.
Α! Τα αυτά περί περιόδου πολύ ενδιαφέροντα. Φυσικά μιλάς για περιόδους και άλλες έμμηνες ρύσεις, γιατί τις είχες ή/και έχεις και εσύ, σωστά; Είναι σαν να μιλάω εγώ για τα Λοκ ένα πράγμα.
Και μια που ασχολήθηκες, να το κάνεις και φυλλαδιάκι, ποιο ενδιαφέρον μου φαίνεται να είναι από τα MAFM-WAFV βιβλία, χώρια που θα τα κονομήσεις χοντρά, μιλάμε για τεράστιο αναγνωστικό κοινό εκεί έξω, αντρικό και καταπονημένο, που μια και δεν έχει γκόμενα για να ασχοληθεί, διαβάζει τέτοια-ολόκληρη ακάλυπτη αγορά που σε περιμένει!

Idάκι είπε...

Προσκυνώ :))

Ό,τι πιο refreshing σε αντρική άποψη επί του θέματος έχω διαβάσει!!
Με όποιο τρόπο και αν το διάβασα...

Και δεν έχεις ΠΟΤΕ όρια!!

alombar42 είπε...

Νομίζω οτι δεν πρόκειται για "σεξιστικό παραλήρημα" αλλά για προσπάθεια απόδοσης μιας κατάστασης με αταίριαστα πρότυπα.

Να θυμίσω οτι ο παρατηρητής και η μέθοδος διαμορφώνουν και επηρρεάζουν το αποτέλεσμα (ανδρικά κριτήρια για γυναικείες καταστάσεις).

Μου άρεσε το κείμενο, αλλά σαν μυθιστόρημα μόνο :)

Lao είπε...

Αν και μας ψιλοστράβωσες, το πιάσαμε το πλαγιαστό σου μήνυμα (τώρα για τον αποδέκτη όρκο δεν παίρνω!)

J95 είπε...

1ον Μπράβο ρε μαλάκες, πολύ ωραία ιδέα να ξεκινήσουμε συζήτηση με θέμα "το κρυφό μήνυμα και πώς μπορείς να το διαβάσεις" πριν διαβάσει το ποστ ο παραλήπτης του κρυφού μηνύματος. :)

(το προηγούμενο όμως που ήταν με bold δεν το είχατε δει)

2ον καταδικάζουμε το σεξισμό (είχα την εντύπωση ότι αυτό ήταν σαφές). Οφείλω επίσης να παρατηρήσω ότι οι χαζογκόμενες (ανεξαρτήτως φύλου) είναι πιθανόν τα πιο σεξιστικά άτομα του πλανήτη, μια πραγματική ντροπή για το ανθρώπινο είδος.

Id :D αλλά νομίζω πως υπερβάλλεις λίγο, το ποστ κινείται στα όρια του κοινωνικού δαρβινισμού (και εννοούμε ότι πρέπει να γίνει κάπως λιγότερο κοινωνικά δαρβινιστικό για να τα συναντήσει).

---. είπε...

Μερικές παρατηρήσεις και ενστάσεις.

1.Αν είχες όρια, δεν θα σε διάβαζα.-

2. «Πράγματα που ως γνωστόν προκαλούν αντι-περίοδο». Ο θηλασμός προκαλεί υπερ-περίοδο, γύρω στις σαράντα μέρες. Μετά πας στην εκκλησία, σου διαβάζουν κάτι ξόρκια και καθαρίζεις : ). Πολλές φορές και η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει έμμηνα (βλέπε μαμά, θεία, γιαγιά, αδελφή, πεθερά, κ.τ.λ.)

3. Οι γυναίκες «ενώ είναι σαφώς εξυπνότερες από τους άνδρες», όταν παραδοθούν στην βλακεία, νικάνε anytime και την τελευταία οικοσκευή. Και φυσικά, σπάνια οι άντρες το παίρνουν χαμπάρι.

4. «ούτε θα σας νομίσει για εύκολη (οιστρογόνα πάλι)»Αυτό, δεν το κατάλαβα. Δλδ, λόγω οιστρογόνων, νομίζουμε ότι θα μας νομίσει για εύκολες; Ή γινόμαστε εύκολες (μπου χα χα), λόγω οιστρογόνων;

5. «Η Μαμά Φύση σας παίζει άσχημο παιχνίδι.».Αυτό ξαναπέστο!

6. «Αντισταθείτε». Είσαι αφελής και άκαρδος!

7. «αυτά τα χαζοπαραμυθάκια δίνουν μια πιο απλή εικόνα του κόσμου». Το ακριβώς αντίθετο. Ακριβώς όμως.
Αυτά.

Υ.Γ. Παρότι κάφρος, έχεις μεγάλη καρδιά για να δίνεις τέτοιες ευχές! Άντε παιδιά και στα δικά μας. ;)

Ανώνυμος είπε...

Geia sou j95
kai sorry gia ta Greeklish alla edw sto UK ellhnika sto grafeio de mas vazoun (eides pws mas talaipwroun?) Esu wraia ta les kai xuma, mia epishmansh mono h8ela na kanw, oti kalo einai n'apofeugoume ligo tis genikopoihseis giati den einai oles oi gunaikes idies oute tis idies epiloges kanoun, oute exoun oles PMS. Egw proswpika to exw panta polu agrio (kai petaw xeirovomvides, na prosexete!) :)alla 3erw alles pou den katalavainoun tipota, oute diaferei ka8olou h sumperifora tous tis meres ekeines. Parol'auta protimw na exw peiodo kai PMS para na eimai egkuos h na 8hlazw, opote sorry alla de sumfwnw me thn uponoia oti polles protimoun na ginontai oikosuskeves gi'auto to logo. Efoson den tis rwthsame oles (h estw tis perissoteres), de boroume na 3eroume, etsi den einai?
Twra vevaia, gia na 3edwsoun ligo kai t'arsenika, kalon to postidion, kai pali kala pou sto Ellada exoume akoma eleu8eria logou. Edw sto Agglia an eleges kati tetoio, oi feministries 8a se eixan hdh dolofonhsei. H an tolmages px na peis ratsistiko anekdoto, 8a se deixnan oloi me to daxtulo kai 8a legane "ratsisths". Omologw oti an kai tous vlepw olous to idio ane3arthtws xrwmatos, genous, 8rhskeias, e8nikothtas, se3oualikou prosanatolismou ktl ktl, protimw thn eleu8eria logou ap' thn politikh or8othta, opote, lege ta esu kai s'opoion aresoun! :)
Neko
(vl. Penguin Witch's list of friends!) :P

Νίνα είπε...

Χεχε εγω παλι το βρηκα πολυ αστειο το κειμενο, πρωτη φορα διαβαζω μια τετοια υπερ-αναλυση για κατι τοσο...δεν ξερω πως να το πω. Ε λοιπον τελικα δηλαδη ειμαι τυχερη που εχω μονο 3 φορες περιοδο τον μηνα-ουτε νευρακια, ουτε οικοσυσκευη...χα χα χα guys relax!

J95 είπε...

3 φορές το ΜΗΝΑ;

ΤΥΧΕΡΗ;

WHAT?

Τέλος πάντων να διευκρινίσω για όσους είναι ακόμα μπερδεμένοι ότι το κομμάτι ΠΑΝΩ από τις παυλίτσες είναι απλά μια παρωδία χαζοθεωρίας από αυτές του κιλού, με σκοπώ να φανερώσω το λανθάνοντα σεξισμό τους και συνεπώς το ότι παραλογίζονται.

Φυσικά είναι πολύ πιο πειστικό γιατί το έγραψε... well...

(θα με πείτε ψώνιο)

(δε γαμιέται)

...κάποιος σαν εμένα που ό,τι και να κάνω δε μπορώ να σκεφτώ 100% παράλογα (μην αρχίσουμε λογική ανάλυση - φιλοσοφική συζήτηση πάνω στο "100% παράλογα", ΞΕΡΕΤΕ τι θέλω να πω).

Αλλά να πεις ρε γαμώτο ότι δεν το διευκρίνησα κάτω απ' τις παυλίτσες... Πιστεύω πως ούτε στην "πιο δημοκρατική χώρα του κόσμου" ούτε στην Αγγλία θα με κράζανε, ίσως γιατί έχουν μάθει πως πριν κράξουμε δημοσίως ένα κείμενο, καλό είναι να το διαβάσουμε προσεκτικά. Δε σας τη λέω βέβαια, σιγά μη διαβάζετε προσεκτικά τις μαλακίες μου, έχετε και δουλειές (φαντάζομαι).

Το θέμα μας πάντως είναι (ή μάλλον ήταν) οι γκομενολογίες του κιλού. Και πόσο μου τη βιδώνουν.

Νομίζω πως η Κωνσταντίνα είπε μερικά πάρα πολύ γαμάτα πράγματα.

1ον αυτό με το "όταν οι γυναίκες γίνονται ηλίθιες" ΣΩΣΤΟ και η πιο formal διατύπωση της ιδέας πίσω από το "τρελός χαζοεπιστήμονας στο πιο χαζογκομενέ" ήταν η διαφορά μεταξύ υπολογιστικής ισχύος και εξυπνάδας. Έναν Pentium IV μπορείς να τον βάλεις να κάνει 1.000.000.000 φορές το 1+1=2 και θα έχει σπαταλήσει την ίδια υπολογιστική ισχύ με π.χ. αν υπολόγιζε την καταλληλότητα ενός πολύπλοκου συνδυασμού φαρμάκων με βάση βιομετρικά δεδομένα μιας κλινικής περίπτωσης.

Κάτι τέτοιο και με τις γκόμενες, δηλαδή έχουν όπως και να το κάνουμε μια ικανότητα για πολύπλοκες σκέψεις η οποία αν δεν έχουν άλλα πράγματα να γεμίζουν τη ζωή τους κατευθύνεται στα πολύ βασικά (=είμαι γυναίκα) και τις κάνει να ψοφούν για δράματα, ενθουσιασμό και συγκινήσεις.

Βέβαια η γνώμη μου είναι ότι αυτό το κάνουν όλοι οι άνθρωποι απλώς η κοινωνία μας δεν είναι ακόμα τόσο μπροστά που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες να γεμίσουν τη ζωή τους. Οι γυναίκες δηλαδή εγκλωβίζονται στο ρόλο της γκόμενας (γι' αυτό και είπα "οι γκόμενες"), ήτοι του εξαρτήματος κάποιου μαλάκα, με αποτέλεσμα το μυαλό τους να διοχετεύει όλες του τις θαυμαστές ικανότητες στο να σκέφτονται ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ για τα γκομενικά και -ως side effect τονίζω, για μη νομίσετε ότι συνωμοσιολογώ- να πλουτίζουν μια τεράστια βιομηχανία βλακείας, η οποία τελικά γαμάει ακόμα περισσότερο τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Egw to brhka polu koinotupo. Metaksu andrwn auta einai gnwsta.

Tha me endiefere pio polu ama uphrxe h ginaikeia apopsh pouthena, ... gia na mathoume kai tipota.

J95 είπε...

What's wrong με το να επιλέγει μια γυναίκα να είναι οικοσυσκεύη / χαζογκόμενα; Κακό είναι;

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary
safety deserve neither liberty nor safety."

Από τα σπάνια σωστά πράγματα που έχει πει Αμερικανός forefather. Και με απρόβλεπτες εφαρμογές...