1.12.05

Οι wannabe Γαλιλαίοι[5]

Έχω ανακαλύψει μία ευριστική που μου επιτρέπει να ξεχωρίζω γρήγορα και εύκολα το "ανατρεπτικό" από το ανατρεπτικό.

Αυτοί που προωθούν κάτι "ανατρεπτικό", προσπαθούν να τους πιστέψεις. Αν απορρίψεις το "ανατρεπτικό", σε κατηγορούν ότι δεν είσαι αρκετά open minded, ότι τα παίρνεις από τους Χ Κακούς, ότι νομίζεις πως τα ξέρεις όλα και άλλα τέτοια ευχάριστα.

Αυτοί που προωθούν κάτι ανατρεπτικό, προσπαθούν να σε πείσουν. Αν απορρίψεις το ανατρεπτικό, θα προσπαθήσουν να σε πείσουν με περισσότερα στοιχεία ή να σου δείξουν γιατί η άποψή σου είναι λάθος.

Με λίγα λόγια το "ανατρεπτικό" απαιτεί να γίνεις περισσότερο εύπιστος για την αποδοχή του, ενώ το ανατρεπτικό απαιτεί να γίνεις περισσότερο έξυπνος.

Πολλοί τσαρλατάνοι, σεχταριστές, απατεώνες ή απλοί πλανεμένοι επικαλούνται το Γαλιλαίο όταν συναντούν τη δυσπιστία και/ή το χλευασμό που τους αξίζει. Είναι ο Γαλιλαίος και είμαστε η Ιερά Εξέταση. Και αργά ή γρήγορα ό,τι και να κάνουμε θα παραδεχθούμε ότι η Γη γυρίζει. Απαιτείται βέβαια μία άλφα καλλιέργεια και μία άλφα κριτική σκέψη για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο Γαλιλαίος αυτό που είπε δεν το είπε επειδή έτσι του καύλωσε, αλλά επειδή πήρε το τηλεσκόπιό του κι έβγαλε τα μάτια του να παρατηρεί πράγματα. Και επιπλέον, σε ένα εξαιρετικό δείγμα πραγματισμού, όταν διαπίστωσε ότι έπρεπε να κάνει και λίγο το μαλάκα προκειμένου να μην καταλήξει μπριζόλα, έκανε το μαλάκα. Η Ιερά Εξέταση με τη σειρά της, δεν ξενέρωσε με το Γαλιλαίο επειδή αμφισβήτησε τις παρατηρήσεις του, αλλά επειδή οι παρατηρήσεις αυτές διαφωνούσαν με τις πεποιθήσεις της. Δεν ήταν "ανατρεπτική πεποίθηση εναντίον κατεστημένης πεποίθησης". Ήταν "ανατρεπτικά δεδομένα εναντίον κατεστημένης πεποίθησης". Όποιος θεωρεί ότι τα πάντα είναι ζήτημα πεποιθήσεων είναι κληρονόμος της Ιεράς Εξέτασης και όχι του Γαλιλαίου. Και να τον αφήσουν ήσυχο το Γαλιλαίο σαν ορφανά των διωκτών του που είναι. Στο διάολο πια με τον κάθε μαλάκα που μου το παίζει Γαλιλαίος...

Πάμε παρακάτω.

Φανταστείτε ότι έρχεται κάποιος και σας λέει "έχω τον τρόπο το υιοθετημένο παιδί σου να γίνει τέλειο: θα το χώσουμε σε μια σκουπιδοσακούλα, θα την κλείσουμε καλά και θα κάτσουμε πάνω του για να το εμποδίσουμε να βγει. Αν τελικά τα καταφέρει, θα έχει ξαναγεννηθεί και θα έχει αποβάλλει όλα τα αρνητικά στοιχεία που του κληροδότησε η τραυματική εμπειρία της υιοθεσίας. Αν δεν τα καταφέρει δεν πειράζει, δεν άξιζε να ζει ούτως ή άλλως. Πάντως το 99,999% τα καταφέρνει και στην πραγματικότητα για να μην ανησυχείς το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να εγκαταλείψεις τις παράλογες ιδέες για τον ψυχισμό των παιδιών που σου έχει επιβάλλει η συνομωσία των ψυχιάτρων καθώς και την ψυχρή υποτίμηση του Θαύματος της Γέννησης που σου έχει επιβάλλει η Τυρρανία της Λογικής στην εποχή μας". Και τον πιστεύεις. Παρ' όλο που δε σου έδωσε την παραμικρή απόδειξη ότι αυτό που λέει είναι σωστό. Το μόνο που σου έδωσε ήταν μια ιστορία που την βρήκες τρομερά φυσιολογική και ελκυστική, γιατί όλες οι φανταστικές ιστορίες είναι πολύ πιο φυσιολογικές και ελκυστικές από την πραγματικότητα (τερατωδώς απλούστερες, για αρχή). Και βουρ για την αναγέννηση του παιδιού σου. Το οποίο δεν επιζεί.

Ευτυχώς που κανένας δεν είναι τόσο εύπιστος...

...guess again! :'(

Θλιβερό έτσι; Το παιδί σου να παρακαλά σπαραχτικά για λίγο αέρα κι εσύ να προτιμάς να αμφισβητήσεις τα αυτιά σου αντί να αμφισβητήσεις μια τόσο ελκυστική και τόσο φυσιολογική και τόσο ξεκούραστη για το μυαλό σου εικόνα του κόσμου.

Και ως γνωστόν όλες οι κοσμοθεωρήσεις είναι ισοδύναμες. Δε μπορεί να πει κανείς τίποτα στην κ. Newmaker επειδή έκανε το καλύτερο για το παιδί της στα πλαίσια της δικής της κοσμοθεώρησης. Ή μήπως όχι; Ας αναβάλλουμε για λίγο την απάντηση.

Σε προηγούμενο ποστ έγινε μεγάλη συζήτηση για τη λογικοκρατική, υλιστική θεώρηση του κόσμου και πόσο λάθος είναι να ισχυριζόμαστε ότι εκεί τελειώνουν όλα και δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω κλπ κλπ.

Ακούγοντας κανείς αυτήν την άποψη, σχηματίζει την εντύπωση ότι ζούμε σε ένα καθεστώς ορθολογιστικής τυρρανίας που μας υπαγορεύει ακόμα και πώς θα αναπνέουμε. Λες και δεν έχουμε τον έρωτα, τη φιλία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα γούστα μας, τις εμμονές μας, σχεδόν κάθε πλευρά του να είσαι άνθρωπος πέρα και πάνω από κάθε λογική. Λες και δεν πιστεύει το 99% του πληθυσμού του πλανήτη κάθε λογής παντελώς ατεκμηρίωτες χοντρομαλακίες απίστευτης ηλιθιότητας. Το βρήκαμε το πρόβλημα, και είναι ότι μας ξεχειλίζει η λογική από τα αυτιά...

Λογική και υλικοκρατική θεώρηση για λογικά και υλικοκρατικά ζητήματα. Δε νομίζω ότι ζητάω πάρα πολλά. Στα παπάρια μου αν είναι πιο "κομψό" να μην υπάρχουν ασθένειες και να υπάρχει ένας άυλος κόσμος στον οποίο συμβαίνουν πράγματα και θαύματα που εμείς αναγνωρίζουμε ως "ασθένειες" αλλά στην πραγματικότητα είναι ενεργειακές ισορροπίες που διαταράσσονται κι αρχίδια μύδια κουκουρίδια. Αν δε μου εξηγήσεις πού ακριβώς (στον υλικό κόσμο) το στηρίζεις αυτό ρε τσαρλατάνε δεν το πιστεύω με τίποτα και ο λόγος που απαιτώ να μου το στηρίξεις στον υλικό και αντικειμενικό κόσμο είναι ότι μου ζητάς να σου δώσω πολύ υλικά λεφτά με τα υλικά μου χέρια από το υλικό μου πορτοφόλι με σκοπό να με θεραπεύσεις από απολύτως υλικά συμπτώματα χορηγώντας μου τρομερά υλικά μπουκαλάκια με υλικό νερό ή υλικά χαπάκια με υλική ζάχαρη. Αλλιώς καμία αντίρρηση να με θεραπεύσεις άυλα και να σε πληρώσω κι εγώ με άυλη ζωική ενέργεια που θα τη στίψω από μια κατσαρίδα.

Βλέπετε ακούμε πολλά για την ομοιοπαθητική, και το πόσο γαμάτη είναι και τι special που είναι η σχέση γιατρού ασθενή και ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και ένα σωρό πολύ ωραία και πολύ ευχάριστα συνθήματα, αλλά όταν η συζήτηση πάει στο "ναι αλλά πιστεύετε ότι το νερό εκπαιδεύεται, τι έχετε να πείτε για αυτό;", δηλαδή στο διά ταύτα, ξαφνικά γίνεσαι ο ισοπεδωτικός που δε σέβεται την αντίθετη άποψη και λοιπές νεοεποχίτικες κλαψομουνιάσεις.

Και ξέρετε, αυτό είναι πολύ περίεργο, γιατί αν πας σε έναν φυσικό και του πεις "ναι αλλά πιστεύετε ότι ο χρόνος διαστέλλεται, τι έχετε να πείτε για αυτό;" θα σου πει "μα έχω 358.821 πειράματα και παρατηρήσεις που το επαληθεύουν αυτό, απλώς σε μικρές ταχύτητες και μικρές βαρυτικές διαφορές δεν είναι αισθητό αλλά για βάλε ένα ρολόι σ' ένα δορυφόρο κι ένα ίδιο ρολόι στην επιφάνεια της Γης να δεις αν θα δείχνουν το ίδιο".

Διαβάζοντας για το μίνι-αφιέρωμα, διαπίστωσα ότι πολλοί γιατροί είναι υπέρ της ομοιοπαθητικής και προωθείται η κάλυψη των ομοιοπαθητικών συνταγών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δηλαδή, για όποιον δεν κατάλαβε, δε μου φτάνει που θα πρέπει να δουλεύω σαν το σκλάβο μέχρι τα 65 μου μπας και το ταμείο μου καταφέρει να πληρώνει τις συντάξεις και την περίθαλψη των συναδέλφων μου χωρίς να χρεωκοπήσει, αλλά πρέπει επίσης να πληρώνω 25 ευρώ το χαπάκι με την εμβαπτισμένη σε απεσταγμένο νερό ζάχαρη επειδή όλοι αυτοί οι κύριοι είναι τόσο πολύ ενθουσιασμένοι με το σέξι περιτύλιγμα της ομοιοπαθητικής που στιγμή δεν κάθησαν να αναρωτηθούν αν όντως δουλεύει και γιατί.

Ε όχι. Αυτό πάει πάρα πολύ. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει. Δεν έχει κανένα όμως δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με βάση αυτά που πιστεύει. Θες τα υπερπολύτιμα λεφτά μου κύριε επειδή σε έπιασαν οι New Age καύλες σου; Όχι ρε, δε θα τα πάρεις. Αν θες να στα σκάσω για να διαβάσεις πέντε βιβλία παραπάνω να ξεστραβωθείς, καμία αντίρρηση. Όμως δεν έχω καμία όρεξη να τα πετάξω σε κάτι που δε δουλεύει, όσο ωραίος ή παραμυθένιος και να ήταν ο κόσμος αν δούλευε. Παρομοίως και για τη μάνα που θεωρεί ότι η θεραπεία για τα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού της είναι να ρισκάρει τη ζωή του στη βάση τρισάθλιων πεποιθήσεων. Πίστευε ό,τι θες κούκλα μου, αλλά εφ' όσον εμπλέκεται και τρίτο άτομο στην υπόθεση (το παιδί), καλό είναι να μην δρας τόσο υποκειμενικά.

Και μια τελευταία κουβέντα για το open-minded. Αποκλειστικά με γνώμονα την επιστήμη, πιστεύω ότι ο χρόνος διαστέλλεται και ότι το Σύμπαν είναι τουλάχιστον τετραδιάστατο, δηλαδή έχει ένα σχήμα που δε μπορώ καν να οπτικοποιήσω. Έχω φλερτάρει (αν και τελικά δεν την αποδέχθηκα) με την ιδέα ότι ολόκληρο το Σύμπαν αντιγράφεται κάθε φορά που ένα υποατομικό σωματίδιο παθαίνει λόξυγγα. Τείνω να καταλήξω πως είμαι μια ψευδαίσθηση που έχει ένα εντελώς άψυχο πολύπλοκο σύστημα αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από άψυχα υλικά. Και τέλος είμαι της άποψης ότι το Σύμπαν αποτελεί μια διακύμανση του τίποτα, επίσης μέσα στο απόλυτο τίποτα και όλα αυτά έγιναν για κανέναν απολύτως λόγο.

Κι έρχεστε εσείς με τα γαμημένα ματζούνια σας του 1800 και έχετε το θράσος να ισχυρίζεστε πως όποιος δεν αποδέχεται αυτές τις απλοϊκές, αφελέστατες και εντελώς πρωτόγονες ΠΙΠΕΣ δεν είναι αρκετά open-minded. Σα να λέμε είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Δεν είμαι εγώ στενόμυαλος: εσείς είστε ξενέρωτοι.

ΥΓ: Κλείνω το αφιέρωμα με μια συνεισφορά στην ελληνόφωνη σκεπτικιστική βιβλιογραφία. Θα μεταφράσω το πρόγραμμα του κύκλου μαθημάτων ομοιοπαθητικής που προσφέρει η Ratbags Holistic Health Academy (btw βρήκα τον τέλειο δίδυμό μου, και είναι Αυστραλός):

Κάποιοι νομίζουν ότι για να γίνεις ομοιοπαθητικός το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να προμηθευθείς ένα αντίτυπο του Materia Medica και να εξασκηθείς στην αραίωση και το ανακάτεμα. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης:
  1. Αφαιρέστε τον εγκέφαλο. Δε χρειάζεται να αφαιρεθεί ακέραιος, οπότε χρησιμοποιήστε όποιον τρόπο θέλετε, αρκεί να μην πάθει πολλή ζημιά το κρανίο.
  2. Ανακατέψτε τον εγκέφαλο με 10 φορές το βάρος του σε άμμο.
  3. Πάρτε 10% από το μίγμα και ανακατέψτε το με 10 φορές το βάρος του σε άμμο.
  4. Επαναλάβετε το βήμα 3 άλλες 20 φορές.
  5. Χύστε το τελικό μίγμα πίσω στο κρανίο.
  6. Αν είχατε απλά ανοίξει μια τρύπα στο κρανίο π.χ. με τρυπάνι, σφραγίστε την τρύπα με ένα φελλό (ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΟ ΠΩΜΑ). Αν είχατε αφαιρέσει ολόκληρο το πάνω μέρος του κρανίου, επανατοποθετήστε το προσεκτικά και εφαρμόστε ηλεκτροκόλληση μέχρι να δέσει πάλι το κόκκαλο.
  7. Ανακατέψτε, χτυπώντας το κρανίο με ένα τούβλο δύο φορές από κάθε μεριά.
  8. Χορηγείστε το δίπλωμα ομοιοπαθητικής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί -αμφιβόλου ηθικής και ποιότητας- προσφέρουν ταχύρρυθμα μαθήματα που παραλείπουν τα πρώτα 6 βήματα! Για να είστε σίγουροι ότι ο ομοιοπαθητικός σας έχει εκπαιδευτεί σωστά, αναζητήστε την οριζόντια ουλή (πρέπει να είναι λίγο πιο πάνω από τα μάτια και να διατρέχει όλο το κρανίο) ή ζητείστε να δείτε το φελλό.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

geia - eimai anonyma giati variemai na kano blog kai apla hthela na sou po bravo gia to keimenaki. an thes diavase to no1 ths istorias ths seksoualikothtas tou foucault - an de to xeis diavasei. einai kapos vary alla nomizo tha sou aresei. opos esy kaneis kritikh sthn idea oti to systhma mas katapiezei me ton orthologismo toy, etsi ki ekeinos anatrepei thn idea oti to systhma mas katapiezei th seksoualikothta ktl. tha deis oti yparxoyn polla koina metaksy olon ayton.

---. είπε...

ΑΦΩΝΗ!!!!

Δεν έχω διαβάσει ΠΟΤΕ κάτι που αποτυπώνει τόσο τέλεια, τα επιχειρήματα που ψάχνω τόσους μήνες για την ομοιοπαθητική.

Να ΄σαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

An telika to paidi kataferne na 3anagennh8ei sigoura 8a eixe ginei kleistofobiko, oxi dhladh kamia idiaiterh beltiwsh.

Oxi bash pepoi8hsewn, den yparxei psyxh, eimaste yper polyplokes mhxanes kai ta ais8hmata kai synais8hmata pou noiw8oume den einai tipota allo apo xhmikes/hlektrikes antidraseis. Mporw na kata8esw antiepixeirhmata gia ka8e anti8eth apopsh, sas prokalw.

J95 είπε...

@mperedim: Έχεις δίκιο, το ΤΣΜΕΔΕ δε θα δώσει 25 ευρώ. Θα δώσει 25x75% δηλαδή 18.75 ευρώ. Πάντως τώρα δεν τα δίνει (και θέλω να είμαι σαφής για να μη μας λένε ότι δημιουργούμε και εντυπώσεις: κανένα ταμείο δεν τα δίνει). Απλώς στο συνέδριο που έγινε με την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Υπουργείου Υγείας υπήρξαν πιέσεις για να αλλάξει αυτό το καθεστώς και ακούω ότι ο υπουργός ψήνεται.

@anonymous θα του ρίξω μια ματιά, ευχαριστώ. Επίσης, μιλώντας για σεξουαλικότητα άκουσα ότι παίζει ένα βιβλίο που το Φρόυντ τον κάνει με τα κρεμμυδάκια. Δεν ξέρω αν θα το διαβάσω γιατί αν το διαβάσω σίγουρα θα ενθουσιαστώ και αν ενθουσιαστώ σίγουρα θα γράψω κάτι εδώ μέσα και αν γράψω κάτι εδώ μέσα θα έχω και τους ψυχολόγους να με μισούν. :)

@constantina+master σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σας παραπέμπω στο Millenium Project (τελευταίο λινκ εκεί που λέει Ratbags) μιλάμε μπροστά σε αυτόν τον τύπο είμαι ένα ελεεινό τσογλάνι.

@giannis εντάξει δε θα βιαζόμουν να πω "σίγουρα" αλλά μου φαίνεται κι εμένα τρομερά πιθανό. Το θέμα είναι πως πρόκειται για μια αλήθεια[*] που ξεφεύγει εντελώς από τη διαίσθηση: ένα από τα λίγα πράγματα που δε μας έρχονται με τη μία στο μυαλό είναι ότι αποτελούμε μία ψευδαίσθηση.

@daisy τι γαμάτο τίτλο που έχει το blog σου, έγινες link με τη μία (δηλαδή την επόμενη φορά που θα κάτσω να πειράξω το template).

[*] αν δηλαδή είναι

J95 είπε...

Α ναι, mperedim μάλλον έχεις χάσει επεισόδια: το ΤΣΜΕΔΕ αναπροσάρμοσε πρόσφατα τις τιμές και σου δίνει πλέον 20 ευρώ για την επίσκεψη στο γιατρό, από 6 (αν θυμάμαι καλά) που έδινε. Το κακό βέβαια είναι ότι και οι γιατροί έχουν αναπροσαρμόσει τις τιμές και ζητάνε πλέον τουλάχιστον 30 ευρώ :)

KiTaSuMbA είπε...

@savas:
Η επιστήμη είναι εξ ορισμού αντικειμενική. Ο κάθε επιστήμονας είναι εκ φύσεως υποκειμενικός.

Επειδή και ο επιστήμονας άνθρωπος είναι, είναι λογικό πως οι θέσεις του και κυρίως τα συμπεράσματα που εκμαιεύει από τα πειράματά του σαν working hypothesis για τις επόμενες αναζητήσεις να έχουν και υποκειμενικές επιρροές.

Η ίδια η επιστήμη όμως είναι αντικειμενική: οποιοδήποτε πείραμα πρέπει να είναι επαναλήψιμο και επαληθεύσιμο για να θεωρηθεί ως έγκυρο. Όπως πολύ γλαφυρά είπε ο Jim, μια επιστημονική θεωρεία πρέπει να πείσει με επιχειρήματα, όχι να αρέσει στα υποκειμενικά μας κριτήρια.

funEL είπε...

Συγγνώμη κύριε Βάτραχα,
εδώ η γη αποδείχθηκε κουφάλα, ο ήλιος σιδερένια σφαίρα, ότι υπάρχουν αντιβαρυτικά συστήματα στο παρόν και το απώτατο παρελθόν, ότι όλοι επιβουλεύονται εμάς τους Ελληνες, ότι ο Αντίχριστος .... οτι η πυραμίδα... οτι ο γίγαντας.... οτι η ελληνική σελήνη ... οτι ο μεγαλέξανδρος....


και σας κάνει εντύπωση που ξαναγυρίζουμε στον φωτισμένο θεοκρατικό μεσαίωνα.?
Σας κάνει εντύπωση που εφαρμόζουμε σιγά σιγά τις θεοεπιστημονικές μεθόδους των μεταφυσικών και παραφυσικών επιστημών του νέου Λιακουρομεσαίωνος?

Φυσικά.. Ιλλουμινάτι σκοτεινοσιωνιστής άθεος παλιοβάτραχας. Τι να περιμένομεν...

dgalanis είπε...

μαζί σου όσο τα χώνεις στην ομοιοπαθητική

όμως

από την άλλη πλευρά υπάρχει η κλασσική ιατρική

η οποία πολλές φορές σε αναγκάζει να πιστέψεις και να ακολουθήσεις θεραπείες πολύ πιο έντονες και πολύ πιο αμφισβιτήσιμες απ οποιαδήποτε hocus pocus θεωρία των ομοιοπαθητικών

για να μην αναφερθώ στην απροκάλυπτη Μαφία της κλασσικής ιατρικής με τις εξετάσεις επί εξετάσεων και τα φακελάκια και την απάνθρωπη αντιμετώπιση του ασθενή, ενός ανθρώπου που ουσιαστικά βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή

όλα αυτά, συν η απουσία οποιασδήποτε έννοιας ιατρικής ευθύνης, κάνουν την ομοιοπαθητική να μοιάζει με νηπιαγωγείο

alombar42 είπε...

Για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου...
Γιατί οι ψυχολόγοι θεωρούνται γιατροί; Σύμφωνα με το κείμενο είναι απλώς τσαρλατάνοι, αφού πουλάνε αέρα έναντι μερικών χαρτιών που κάποιοι συμβιβαστικά ονόμασαν εκατόευρα.
Για να μην πώ για τους προγραμματιστές!!

Τσαρλατάνοι πάντως υπάρχουν παντού: όσο πιο "άγνωστο" το αντικείμενο, τόσο περισσότερο ευδοκιμούν, φαντάζομαι.