6.11.05

a tribute to my broken links (pt. 1)

Γενικά θεωρώ πως με την προφανή εξαίρεση λογοτεχνικών κειμένων, όσο πιο άχρηστη είναι μια πληροφορία τόσο πιο σκληρά προσπαθεί να την προστατέψει ο δημιουργός της.

[η μητέρα όλων των παραδειγμάτων
...και το αποπαίδι της]

Τελευταία λοιπόν έχει γίνει της μοδός να εισάγεται σε διάφορα site ένα σκριπτάκι των 5 γραμμών που υποτίθεται ότι απενεργοποιεί το copy & paste.

Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να "βουλώνει" το ποντίκι, κάνοντας το onMouseDown event (ή, προκειμένου για browser-τρισάθλιο προϊόν των μονοπωλίων το onSelectStart event) να επιστρέφει false.

Αυτήν την κίνηση τη θεωρώ εξόχως αγενή, γιατί ουσιαστικά καταργεί το ποντίκι και πάει την αλληλεπίδραση των χρηστών με τον υπολογιστή τους 20 χρόνια πίσω. Επίσης από πλευράς παρεχόμενης ασφάλειας είναι επιεικώς τρισάθλια.

Anyway, σε περίπτωση που βρεθείτε σε ένα τέτοιο site και παρ' όλο που σας απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι θέλετε να κάνετε copy & paste, υπάρχουν οι εξής τρόποι (και πιθανόν και άλλοι) :

  1. [του τεμπέλη] δεξί κλικ -> select all, δεξί κλικ -> copy. Το paste αφήνεται ως άσκηση.
  2. [του τεμπέλη που του έχουν απενεργοποιήσει και το δεξί κλικ] shift+F10->select all, υποθέτω πως ξέρετε τι πρέπει να κάνετε μετά.
  3. [του γνώστη πληκτρολόγησης] πατάμε tab. Κάθε φορά που πατάμε tab, "επιλέγεται" ένα από τα links της σελίδας (το οποίο btw μπορούμε να ανοίξουμε με Enter). Τέλος πάντων, όταν βρεθούμε σε link που να είναι κοντά στο κειμενο που θέλουμε να κάνουμε copy, και κρατώντας το shift πατημένο, πατάμε είτε το αριστερό είτε το δεξί βελάκι ώσπου να επιλεγεί το κείμενο που θέλουμε.
  4. [του γνώστη Internet] επιλέγουμε View Page Source από το μενού του browser μας. Ο κώδικας της σελίδας (με όλο το περιεχόμενό της) μας ανοίγει σαν απλό HTML κείμενο, από το οποίο φυσικά μπορούμε να κάνουμε copy ό,τι θέλουμε. Ο τρόπος αυτός έχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι αντιγράφουμε πλήρη κώδικα HTML, με τις πληροφορίες μορφοποίησης και τα όλα του.
  5. [του μπλογκόβιου] ανοίγουμε από το browser μας το atom feed του blog. Ουσιαστικά είναι σχεδόν το ίδιο με το view source. Στο blogger το atom feed βρίσκεται πάντα στο http://[όνομα blog].blogspot.com/atom.xml. Προφανές μειονέκτημα ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο για τα τελευταία 5-10 άρθρα που περιλαμβάνονται στο atom feed.
  6. [του power user] απενεργοποιούμε τη JavaScript για το site που μας ενδιαφέρει. Πιθανόν να προκαλέσει κάποιες δυσλειτουργίες στη σελίδα.
  7. [του wannabe χάκερ] κάνουμε save τη σελίδα, ανοίγουμε τον κώδικά της και αφαιρούμε το κωλοσκριπτάκι που μας ενοχλεί.
  8. [του χάκερ] μόλις φορτώσει η σελίδα, πληκτρολογούμε στο browser τη "διεύθυνση"
    javascript:void(document.onmousedown=null) (για ΙΕ: αντί για onmousedown βάλτε onselectstart). Αυτό ήταν: η σελίδα ξαναέγινε ανθρώπινη.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: αν σας απαγορεύεται το copy & paste από την άδεια χρήσης, πολύ απλά μην κάνετε copy & paste, δεν είμαστε νεοχρήστες εμείς να μη σεβόμαστε αυτά τα πράγματα. Επίσης το παρόν ποστ είναι νομίζω προφανές ότι γράφτηκε για πληροφοριακούς λόγους: αν θες να προστατέψεις κάτι, η Javascript δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις και νομίζω ότι το έδειξα πολύ καθαρά. Kids, don't try this at home.)

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα συγνώμη ρε παιδιά, για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να κλειδώσει το blog του; Σιγα τα ωά!! Τι γράφει μέσα και θα του το κλέψουμε; Απλές σκέψεις ενος καθημερινού ανρθώπου! Δεν μας γράφει και τον τύπο που μας επιτρέπει ταξίδια στο χρόνο για να του κλέψουμε την ιδέα! Έλεος πια! Έγινε πολύ της μόδας να χρησιμοποιούνται κάτι τέτοια κουφά scripts!

Ανώνυμος είπε...

Synexizeis blepw thn epithesh soy
pros thn lili.Ole!
Kata ta alla mas to epezes politicaly correct kai kriths
gi'aytoys poy kanane epithesh se alloys.
Mallon moufa eisai!

Νίκος είπε...

1ον. το πρώτο λινκ που λες "η μητέρα όλων των παραδειγμάτων" παίζει κανονικά με φάιαρ φοξ (με ιε δεν κοίταξα)

2ον. ευχαριστούμε για τα τιπς

3ον. τα περί επιθέσεων... ασχολίαστα...

funEL είπε...

Που τα έμαθες αυτά τα νεοταξίτικα κόλπα του Αντίχριστου πράχτορα των Ιλλουμινάτι Λευκοβάτραχε.
εεε?
α. στη πυραμίδα στη sahlamaran
β. στα καζάνια των υποχθόνιων στη κουφάλα γη
γ. στις ελληνικές πόλεις στη σελήνη
δ. στα αρχαία ελληνικά ορθόδοξα χειρόγραφα

πες μας εεεε?

KiTaSuMbA είπε...

J95, ξέχασες τον τρόπο του οργανωμένου τεμπέλη:

Firefox με NoScript extension -> forbid blogspot.com

Το πιο αστείο πάντως είναι πως κι αν κάτι αξίζει αναδημοσίευσης στην συγκεκριμένη σελίδα, αυτό είναι επίσης αναπαραγμένο με copy-paste.
Anyway, αυτά είναι ρεζιλίκια και προσωπικά πιστεύω πως δεν άξιζει ν'ασχοληθεί κανείς...

J95 είπε...

Synexizeis blepw thn epithesh soy
pros thn lili.Ole!

Kata ta alla mas to epezes politicaly correct kai kriths
gi'aytoys poy kanane epithesh se alloys.


Άγνωστε/η αναγνώστη/ρια, πολύ φοβάμαι πως βλέπεις πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν. Στη θέση σου θα το κοιτούσα αυτό γιατί μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Έχω ακούσει για έναν τύπο που έβλεπε μια τεράστια αράχνη η οποία τον διέταζε να σκοτώνει κόσμο!!!

Και έχω αναρωτηθεί ουκ ολίγες φορές, τι κάνεις σε μία τέτοια περίπτωση; Γιατί είναι μεν προφανές ότι δεν υπάρχουν τεράστιες αράχνες που να σου φωνάζουν διαταγές, αλλά εξίσου προφανής είναι μια τεράστια αράχνη που σου φωνάζει διαταγές μες στη μούρη σου. Σκέφτομαι άρα υπάρχω=>σε σκέφτομαι άρα υπάρχεις;

Τελικά έχει νόημα η αντικειμενική πραγματικότητα; Σε τέτοιες σκοτεινές χαράδρες θα αναγκαστείς να βαδίσεις αργά ή γρήγορα και σε διαβεβαιώ πως οι αράχνες νιώθουν ελάχιστη κατανόηση για τις φιλοσοφικές ανησυχίες που σου προκαλούν!

Φυσικά θα με βρεις αλληλέγγυο και υποστηρικτή σου στο δύσκολο δρόμο που επέλεξες.

Φιλάκια και την αγάπη μου!


@null αναφέρομαι φυσικά στους δρακόντιους όρους της EULA που προστατεύουν νομικά αυτή τη ντροπή του computer science που λέγεται windows.

Άλλο (συγγενές) παράδειγμα: αν πας να δεις ταινία με τίτλο όπως "Ράμπο #25", λίγο πριν ξεκινήσει το έργο θα εμφανιστεί μια δίλεπτη ειδοποίηση που θα λέει πως αν τολμήσεις και τραβήξεις έστω και μια φωτογραφία μισού υπότιτλου με το κινητό σου, σε περιμένει η χλεύη, η φυλακή και πιθανότατα η ΚΟΛΑΣΗ. Αντίθετα στο "The Constant Gardener" που είναι εργάρα, απλά ξεκινά η ταινία. Γενικά οι πνευματικές δουλειές υψηλού επιπέδου δεν έχουν και τόση ανάγκη προστασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι απλά κερδίζουν το σεβασμό του κοινού.

Από εκεί και πέρα η M$ -σε αντίθεση με πολύ κόσμο, αν μου επιτρέπεται η παρατήρηση- είναι τουλάχιστον αρκετά έξυπνη για να ξέρει ότι αν θες να εμποδίσεις την αντιγραφή ψηφιακού υλικού δε μπορείς να τη γλιτώσεις με κάτι λιγότερο από 56μπιτη κρυπτογράφηση με κλειστό πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης, κατά προτίμηση επίσης κρυπτογραφημένο.

Η παραπάνω δημοσίευση ας θεωρηθεί μέρος ποιητικής συλλογής με θέμα "Take back the Web".

J95 είπε...

@funel: δ, φυσικά. Με έχεις για τύπο που θα ρίσκαρε να υποστεί εβραιοκινούμενη πλύση εγκεφάλου, από τη στιγμή που έχουμε ΟΛΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ στα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα και μάλιστα σε πακέτα των 5 βιβλίων για 45 ευρώ με δώρο ένα συλλεκτικό μενταγιόν-δελφικό Ε;;; EΕΕ;;;;;

Πληγώνομαι, πληγώνομαι πολύ.

Έρρωσθε και αμήν.

J95 είπε...

Το πιο αστείο πάντως είναι πως κι αν κάτι αξίζει αναδημοσίευσης στην συγκεκριμένη σελίδα, αυτό είναι επίσης αναπαραγμένο με copy-paste.

Διαφωνώ, η λίστα με τα 10 χαρακτηριστικά της ελληνικής νοοτροπίας (εξαιρουμένων 2-3 που αποτελούν ΙΜΗΟ απαράδεκτες γενικεύσεις προσωπικών εμπειριών, κοινώς ας μη νομίζουμε πως η κωλοτρυπίδα μας και το κέντρο του κόσμου είναι ένα και το αυτό) αξίζει να γίνει poster και να τοιχοκολληθεί σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

@Eisai ektos thematos vina.Ksanaprospathise darling!

@Eyxaristw gia ta filakia frog moy!
An kai den mporesa na diavaso olh
ayth th malakia (profanws) poy moy egrapses.Tha ypotheso oti tha htan kati poy prospathei na se kanei na faneis anwteros pali!

@Sto thema mas twra : An ypothesoyme pws oloi sas symfwneite oti o kathenas einai eleytheros na grafei oti thelei sto blog toy den vriskw to logo giati na mh vazei kai oti script toy katevainei!
Apla mathimatika einai paides moy!!

Ανώνυμος είπε...

Κούκλα μου, δεν είπε κανένας πως δεν έχει δικαίωμα να βάλει ότι σκριπτάκι θέλει. Το δικαίωμα να γράφεις ότι θέλεις όμως δεν ισοδυναμεί με ότι γράφεις είναι σωστό. Άρα δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση στο δικαίωμα της να βάλει το σκριπτάκι και στο γεγονός ότι το σκριπτάκι είναι μια ανίκανη προσπάθεια λύσης ενός παλαβού προβλήματος. Έτσι;

J95 είπε...

@eilikrineia είναι αν δεν κάνω λάθος η 2η φορά εδώ και 3 μήνες που κάποιος χαρακτηρίζει κάτι που έγραψα αφού πρώτα έχει δηλώσει πως δεν το διάβασε. Ενοχλητικό αυτό το trend. btw δεν έχω καμία ανάγκη να αποδείξω τα αυταπόδεικτα.

Καταλαβαίνεις πως είσαι ένα βήμα personna non grata αν δε φερθείς λίγο πιο σοβαρά.

Επί του προκειμένου, εγώ μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον τρεις λόγους για τον οποίο το σκριπτάκι δεν πρέπει να μπει (και με την ηθική και με τη νομική έννοια):
1) Κάνει δύσκολη τη ζωή του χρήστη και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση.
2) Παραβιάζει την Creative Commons, σε περίπτωση δηλαδή που ο blogger in question έχει Creative Commons. Αυτό το "you are free to copy" στην αρχή-αρχή θα έλεγε κανείς ότι βγάζει μάτι.
3) Η συνακόλουθη άποψη ότι με την απενεργοποίηση του ποντικιού ο blogger έχει πετύχει την απενεργοποίηση του copy & paste αποτελεί απίστευτη προσβολή για οποιονδήποτε είναι σε θέση να γνωρίζει το Ιντερνετ παραπάνω από 3-4 χρόνια και σαν παραπάνω από ένα μέσο για να λύσουμε τα γαμησιάτικά μας.

Φαντάσου ότι είσαι λύκος και έρχεται ένα πρόβατο (κρατώντας ένα καρότο) και σου κάνει
"γκρρρ γκρρρ, θα σε σκοτώσω με το πιστόλι μου". Προσβάλλεσαι ή δεν προσβάλλεσαι;

Κάπου έχει παραγίνει το κακό με όλους αυτούς τους άσχετους μικροαστούς που κατέκλυσαν το δίκτυο. Τη μία μέρα θα καταρεύσει το DNS επειδή ένα σωρό ηλίθιοι ανοίγουν μηνύματα από αγνώστους με θέμα "i love you", την άλλη μέρα έχουμε παραβίαση της FDL επειδή ξυπνήσαμε με νευράκια, την τρίτη έχουμε πιτσιρίκια να μπαίνουν σε newsgroups με προγραμματιστές των $100/ώρα και να απαιτούν να τα βοηθήσεις στο homework τους, και εσχάτως έχουμε bloggers να καταστρέφουν το usability του site τους και να παραβιάζουν κάθε ίχνος netiquette επειδή τους μπήκε η ιδέα ότι κάποιος θα ήθελε να τους κλέψει τις μαλακίες που γράφουν. Και να μην εμποδίζουν στο κάτω-κάτω και την "κλοπή".

Πόσο ηλίθιο είναι τέλος πάντων να στέλνεις το feed σου στο technorati και στο monitor και για να μην τα πολυλογούμε σε 1.000.000.000 χρήστες του Ιντερνετ και να θεωρείς ότι πέτυχες κάτι εμποδίζοντας το ποντίκι του ίδιου σου του αναγνώστη να δουλέψει;

Πόσο προκλητικά θρασύ είναι να παραβιάζεις εσύ πρώτος την ίδια την άδεια χρήσης που προστατεύει το περιεχόμενό σου από την εμπορική εκμετάλευση; Αυτές και άλλες απορίες.

Κάποιοι θεωρούν πως τα μπλογκ είναι ένα είδος φόρουμ στο οποίο μπορείς να χαζολογάς χωρίς αντίλογο.

Κάποιοι άλλοι προγραμμάτιζαν φίλτρα QoS πριν καν σηκωθεί το πρώτο φόρουμ στο Ιντερνετ και δεν έχουν καμία όρεξη να ακούν ότι 100 χρονών η αλεπού 110 το αλεπουδάκι.


Take back the web.

---. είπε...

Εμείς, στα πέτρινα χρόνια των υπολογιστών, είχαμε ένα κουμπάκι ψηλά, ψηλά που λεγόταν print screen. Το πάταγες και τσουπ, να η κλεψιά!
Είπα να σας μάθω τα παραδοσιακά. Next time, θα σας γράψω και τη διαφορά byte και bite : )))

Άσχετο : « javascript:void(document.onmousedown=null)» Δηλαδή άμα γίνω χάκερ, θα παίρνω τον null, θα τον χώνω σε έναν κώδικα και θα κλέβω ότι γουστάρω; Αυτοί είναι φίλοι ρε!
Ο κώδικας : javascript:void(document.onmousedown=kaltsovrako) κάνει τίποτα ή τσάμπα το παιδεύω;

Oneiros είπε...

Από εκεί και πέρα η M$ -σε αντίθεση με πολύ κόσμο, αν μου επιτρέπεται η παρατήρηση- είναι τουλάχιστον αρκετά έξυπνη για να ξέρει ότι αν θες να εμποδίσεις την αντιγραφή ψηφιακού υλικού δε μπορείς να τη γλιτώσεις με κάτι λιγότερο από 56μπιτη κρυπτογράφηση με κλειστό πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης, κατά προτίμηση επίσης κρυπτογραφημένο.

Security through absurdity :-p

Κάπου έχει παραγίνει το κακό με όλους αυτούς τους άσχετους μικροαστούς που κατέκλυσαν το δίκτυο. Τη μία μέρα θα καταρεύσει το DNS επειδή ένα σωρό ηλίθιοι ανοίγουν μηνύματα από αγνώστους με θέμα "i love you"[..]

Amen, brother! Όποιος έχει κάνει admin τα τελευταία χρόνια, θα θυμάται ασφαλώς τα Code Red και Nimda zombie wars που κόντεψαν να λυγίσουν το internet. Στο δικό μας πανεπιστήμιο, πχ. είχαμε για μήνες πάνω από 300 ζόμπι την ημέρα να μας φλομώνουν στα requests, και φυσικά έναν ανάλογο αριθμό τεμπέληδων χρηστών και admins που βαριόντουσαν να περάσουν τα security patches.

Ανώνυμος είπε...

J95 said.."Κάπου έχει παραγίνει το κακό με όλους αυτούς τους άσχετους μικροαστούς που κατέκλυσαν το δίκτυο."

Agaphte megaloaste J95 symfwnw apolytws me ta parapanw legomena sas!Prepei na pataxoyme epitelous olh ayth thn koyrelaria twn asxetwn
kai anekpaideytwn poy bghkane apo ta geto toys kai prospathoyn na katalavoyn ton xwro poy paradosiaka
anoikei se mas tous megaloastous
(gia na mh pw vathyploutoys).
Thanatos sto proletariato toy Internet.Thanatos sta script kai se kathe ti poy apodeiknyei to xamhlo epipedo!
Zhtw h aria fylh mas!!
Zhtwwwwwww.....

OEeOoOeEeeEeeeeeeeeeeeeee... (to plhthos)

J95 είπε...


Agaphte megaloaste J95 symfwnw apolytws me ta parapanw legomena sas!Prepei na pataxoyme epitelous olh ayth thn koyrelaria twn asxetwn
kai anekpaideytwn poy bghkane apo ta geto toys kai prospathoyn na katalavoyn ton xwro poy paradosiaka
anoikei se mas tous megaloastous
(gia na mh pw vathyploutoys).


Μεγαλοαστό να πεις τη μάνα σου.

Εγώ είμαι περιθώριο.

Παρατηρώ πως η αράχνη μάλλον δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της.

Nassos K. είπε...

Αλλες λύσεις είναι τα λευκά γράμματα σε λευκό φόντο, η συγγραφή κειμένων σε ASCII ή Μορς, κι όταν βγουν οι ανάγλυφες οθόνες σε Μπρειγ.

Η λύση με το απλό χειρόγραφο ημερολόγιο δεν είναι trend. Και μην σας δω να διαβάζετε, αντιγράφετε, σχολιάζετε το σχόλιό μου, θα έχουμε ιστορίες.

ps. Πως βάζω script στο comment;

Ανώνυμος είπε...

Mia Eilikrinh dior8wsh:
Se mia koinwnia den uparxoun mono mikroastoi (neo-ellhnisth: mikromesaioi) kai megaloastoi. Kai osoi mpairdeuoun tous mikroastous me to proletario (kai malista 8ewroun tous eautous tous proletario) einai friktoi mikroastoi.

Lili είπε...

Δημητρη, θεωρω οτι η ενασχοληση μου με το τι κανω ειναι πλεον αρρωστημενη.
και τα παραδειγματα σου ανοητα και ανυποστατα.


Περαστικα σου.
Πραγματικα το νιωθω μεσα απο την καρδια μου.