3.3.05

Επιχείρηση Πόλις

Προχθές με το που κάτσαμε με το φίλο μου το Τζίσους στα Φλόκα, σκάει ένας κακάσχημος χοντρός. "Καλησπέρα σας" λέει. "Μα καλά, τα γκαρσόνια δεν υποτίθεται ότι είναι γκομενάκια;" σκέφτομαι εγώ. "Είμαστε από την Αστυνομία. Μήπως έχετε ταυτότητες";

Εγώ είχα. Ο Τζίσους δεν είχε. (το μαλάκα, αει στο διάολο πια, είναι τουλάχιστον η πέμπτη φορά που έρχεται σε δύσκολη θέση για αυτό το λόγο, θα περίμενε κανείς να είχε μάθει πέντε πράγματα από τις προηγούμενες τέσερις). Του λέει λοιπόν ο τσέος "Πού μένετε; Α, Παλλήνη; Μήπως σας είναι εύκολο να πάρετε κάποιον να σας τη φέρει;". Ο Τζίσους λέει "Είναι λίγο δύσκολο". Ο τσέος απαντά με το χαμόγελο "Μα για σας το λέω, μην ταλαιπωρήστε τώρα 4 ώρες στο τμήμα για εξακρίβωση". (τι καλοί που είναι αυτοί οι τσέοι, μου 'ρχεται να βάλω τα κλάμματα).

...Οπότε πήγα εγώ και την έφερα: ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια παραμονής (είναι Κύπριος), δίπλωμα οδήγησης, πάσο, κάρτα πολύτεκνου. Με το που μπαίνω λοιπόν πάλι στο Φλόκα και του τα αφήνω όλα αυτά στο τραπέζι, ο μυστικός μπάτσος από το διπλανό τραπέζι μου γνέφει καταφατικά, σε στυλ "ΟΚ, κατάλαβα ότι δεν είστε έμποροι ναρκωτικών". Ο Τζίσους φυσικά δεν τον είχε πάρει χαμπάρι και άρχισε να βρίζει τους μπάτσους: και "τα μουνόπανα" και "ξέρεις τι είναι αυτό; Λάδωσε το ανταγωνιστικό μαγαζί να έρθουν εδώ να τρομάξουν τον κόσμο" και "τώρα θα δούνε, έχει λήξει η άδεια παραμονής μου ας με πάνε μια βόλτα στο τμήμα, δίπλα στο σπίτι μου είναι". (δεν κατάλαβα τι ακριβώς θα βλέπανε αλλά τέλος πάντων). Εγώ πάλι, έχοντας δει το μυστικό μπάτσο και παρ' όλο που σε γενικές γραμμές συμφωνούσα με το Τζίσους, προσπάθησα να τα μαζέψω: "Όχι ρε, τι είναι αυτά που λες, πρόκειται προφανώς για κάποια επιχείρηση σε στυλ Πόλις, δε διαβάζεις εφημερίδες; Οι άνθρωποι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη μικροπαραβατικότητα".

Στο τέλος οι μπάτσοι φύγανε χωρίς να κοιτάξουν την ταυτότητα του Τζίσους, πράγμα που τον έκανε να τα πάρει, μέχρι που του εξήγησα ότι τα τελευταία 20 λεπτά έβριζε δίπλα στο μυστικό μπάτσο που βεβαιώθηκε ότι έχει ταυτότητα και δεν ήταν ανάγκη να φλυαρεί για την άδεια παραμονής που έχει λήξει.

Τελικά είχα δίκιο για τα αίτια του όλου σκηνικού. Προφανώς κάποια μεγαλοφυϊα θεωρεί πολύ καλή ιδέα να παρενοχλούνται κάθε τόσο 12.000 άτομα για να κατασχεθούν 90 γραμμάρια φούντας.

Guys, απ' ό,τι καταλαβαίνω η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής, συνδυαζόμενη με την κλασσική πολιτική των ένδοξων Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας να θεωρούν τους πολίτες a priori ένοχους. Ο συνδυασμός που εγγυάται ένα πρώτης τάξεως πρήξιμο αρχιδιών για τα επόμενα τρία χρόνια.

15 σχόλια:

Damsel in Stress είπε...

Την επιχείριση την έμαθα χτες από φίλο "μυστικό" που συμμετείχε. Απ' τα διάφορα που μου έχει πει κατά καιρούς, δεν με χάλασε καθόλου η όλη φάση. Λυπάμαι που το λέω αλλά ο κάθε καργιόλης ψιλικατζής θα μου αδειάσει το σπίτι (σούχει τύχει; Φοβερό συναίσθημα ανασφάλειας που κάνει μήνες να φύγει) και το κάθε μαλακισμένο πρεζόνι θα μου σπάσει τ'αμάξι. Ε, ας πληρώσουν κι ένα δικηγόρο πια. Εγώ χαμένη για χαμένη.

Ο μεγαλέμπορος, αν δεν τον ψάξω, συνήθως λόγω του ότι είμαι άφραγκη δεν με ψάχνει κι αυτός.

Σκούπα και πάλι σκούπα. Κι ας ενοχληθώ. Κι αν διαφωνείς έλα να μου πληρώσεις εσύ το διπλό τζάμι που έσπασε το καθήκι που προσπάθησε για δεύτερη φορά να μπει στο σπίτι μου ...

DiS, που έχει πολλά νεύρα σήμερα. Μάλλον το νερό ...

J95 είπε...

Δε νομίζω αφού κάποιος σου άδειασε το σπίτι να πάει στις 9 η ώρα Τρίτης στα φλόκα με όλα τα πράγματα σου παραμάσχαλα.

J95 είπε...

Και ναι, μου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ούτε καν σπίτι. Μας έκλεψαν το κασετόφωνο του αυτοκινήτου. Και ήθελα να πεθάνουν, κατά προτίμηση με πολύ βασανιστικό τρόπο. Αλλά άλλο τι θέλω εγώ υπό συναισθηματική φόρτιση και άλλο τι λέει το Σύνταγμα.

arkoudos είπε...

Συμφωνώ με Dis πλήρως: Σκούπα και πάλι σκούπα.

Συμφωνώ με J πλήρως: ΚΑΙ για ένοχους μας περνάνε, ΚΑΙ πρήξημο θα φάμε.

Κερδίζει όμως η DiS (και όχι οτι θα γλυτώσει απο το καθίκι). Γιατί αν και όλοι εν δυνάμει παράνομοι (καθώς οι μισοί νόμοι είναι μαλακία) οσο είμαστε στο πνεύμα και όχι στο γράμμα, μπορεί (μπορεί) να ξεβρωμίσουμε.

ΜΕΤΑ δεν ξέρω ποιος τους μαζεύει.

Damsel in Stress είπε...

Ώπα μισό γιατί εδώ δεν κατάλαβα.

Δημήτριε τεκνό μου (δεν θέλω αντιρρήσεις, είσαι και μώκο), είδες πουθενά γραμμένο ότι ο ψιλικατζής κλέφτης δεν πίνει καφέ ώρα 9 στου Φλόκα; Γιατί ρε; Στο πηγάδι κατούρησε αυτός;

Και, όσον αφορά την ανωτέρω ιστορία, που ακριβώς καταπατήθηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα τα δικά σου ή του φίλου σου; Μια ταυτότητα ζήτησαν. Δεν την είχε, πήγες την έφερες, πάπαλα! Ούτε κανείς σας πλάκωσε στις μάπες, ούτε στην Ασφάλεια βρεθήκατε για εξακρίβωση και καπάκι περίμεναν κιόλας μεταξύ τυρού, αχλαδιού και μπινελικίου.

Δεν ξέρω τι σκατά κάνουν οι μπάτσοι γενικώς (που κάνουν, δεν θα διαφωνήσω καθόλου) αλλά στην περίπτωσή σας δεν βρίσκω καμμιά κατάφορη παραβίαση δικαιωμάτων. Μην τρελλαθούμε κιόλας!

Damsel in Stress είπε...

Μη με τσιγκλάς ρε σήμερα ... είπαμε, έχω πιεί κουβάδες νερό πρωτευούσης. Άστο γι' αύριο να πάει στο διάολο :-)

Sakis Rizos είπε...

Το αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις "Πόλις" αποτελούν γνήσιο παράδειγμα μηδενικής ανοχής είναι συζητήσιμο. Με βρίσκουν, καταρχήν, σύμφωνο πάντως (χωρίς το "a priori ένοχοι" part φυσικά).

Κάπου (δεν θυμάμαι πού) είχα διαβάσει ότι στην Ν. Υόρκη η μηδενική ανοχή ήταν ο κυριότερος λόγος για την σημαντική μείωση της εγκληματικότητας εκεί.

Καλύτερα λίγο "πρήξιμο" (στους νομοταγείς) παρά να κυκλοφορεί ελεύθερος κάθε παράνομος.

Oneiros είπε...

Οι τυχαίοι έλεγχοι τέτοιου τύπου, όπου οι ελεγχόμενοι θεωρούνται a priori ύποπτοι (όχι ένοχοι) αποτελούν το κλασικό M.O. της ΕΛ.ΑΣ. για την εύκολη τόνωση του συναισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα των διαρρήξεων σε υποβαθμισμένες και ημιαστικές περιοχές (σιγά μην αυξηθούν οι τακτικές περιπολίες εκτός αστικών κέντρων). Στην χειρότερη περίπτωση πρόκειται για PR stunt, δε μ΄ ενοχλεί όμως αν γίνεται με τακτ και σεβασμό. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, η αστυνόμευση του κέντρου εδώ και χρόνια διανύει κύκλους' από την υπερβολή, με τους δεκάδες μυστικούς να είναι ακροβολισμένοι στις πλατείες και να ελέγχουν με αγενή τρόπο όσους δεν τους γεμίζουν το μάτι, μέχρι την πλήρη αδιαφορία. Η πιό γελοία στιγμή ήταν με τη σύνοδο του Πόρτο Καρράς, όπου τα δύο άκρα συνυπήρξαν (η πλήρης σχιζοφρένεια της αστυνόμευσης),
και τελικά την πλήρωσαν οι πολίτες.

Τα τελευταία 2 χρόνια, βασιλεύει η αδιαφορία, και πίστεψέ με, η πόλη δεν κερδίζει απ' αυτό.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν [..] 26 μηχανήματα ηλεκτρονικών παιγνίωνΆντε πάλι αυτή η μανία της ΕΛ.ΑΣ. με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από τη σύνταξη της πρότασης καταλαβαίνω ότι προφανώς κατασχέθηκαν φορητά μηχανήματα. Είναι ακόμα παράνομη στη χώρα μας η κατοχή ενός Gameboy κι η ενασχόληση με το Tetris, η απλά οι αστυνομικοί εποφθαλμιούν τα λίγα Sony PSP που έχουν φτάσει στη χώρα;

Promitheas είπε...

Μήπως ξέρει κανείς σας αν η εξακρίβωση στοιχείων βοηθά στην μείωση της εγκληματικότητας;
Νομίζω πως αν το αστυνομικό σώμα είναι απασχολημένο με το να τρώει 2 ώρες και να απασχολεί 1-2 αστυνόμους για κάθε αθώο πολίτη που δεν είχε μαζί του την ταυτότητά του τότε σίγουρα οι ψιλικατζήδες κλέφτες θα κάνουν με μεγαλύτερη άνεση τη δουλειά τους.
Τείνω να πιστέψω ότι εντάσσεται σε μία δημοσιοσχεσίτικη τακτική, όπως οι πεζές περιπολίες που είχαν εμφανιστεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 1999 δημιουργώντας εύλογες υποψίες ότι ήταν μία ψηφοθηρική ενέργεια και μόνον.

J95 είπε...

Το Σύνταγμα (ή οι νόμοι) λέει ότι ο καθένας θεωρείται αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου και ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ησύχως και αόπλως.

Η καφετέρια είναι ιδιωτικός χώρος και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να μπουν μέσα 10 μπάτσοι επειδή βαριούνται να σταματάνε κόσμο στο δρόμο και να ενοχλούν τους θαμώνες (γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποίησαν τη γελοία αφορμή ότι ελέγχουν για πιτσιρίκια που πίνουν αλκοόλ). Χρειάζεται ένταλμα ή βάσιμη υποψία. "Ένας έλεγχος για οποιαδήποτε παρανομία"="έτσι μας την καύλωσε και γράφουμε στ' αρχίδια μας τα περί ιδιωτικού ασύλου και περί τεκμηρίου αθωότητας".

Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να καλείσαι να αποδείξεις την ταυτότητά σου από τη στιγμή που δεν είσαι ύποπτος για κάτι συγκεκριμένο (και οι μπάτσοι μου είπαν ότι ήταν "τυπικός έλεγχος").

Όσο για το αίσθημα ασφάλειας, είναι αίσθημα και όχι ασφάλεια. Το κλεφτρόνι που σε ρήμαξε Damsel προφανώς και θα πίνει καφέ στα Floca, αλλά αν είναι στοιχειωδώς έξυπνο αποκλείεται να έχει πάνω του κάτι ενοχοποιητικό. Προσπερνώ το σχόλιο επειδή είσαι σε άσχημη μέρα.

Προσωπικά, μια και ανήκω στο βασικό target group της αστυνομίας, δηλαδή άρρενες μέχρι 25 ετών με μη κυριλλάτη εμφάνιση, έχω βρεθεί με κάνη αυτόματου όπλου στραμμένη πάνω μου, τα ρούχα μου βγαλμένα, τ' αρχίδια μου χουφτωμένα και το αυτοκίνητό μου μουνί καλλιγραφία μετά από σαραντάλεπτο ψάξιμο από είκοσι πέντε (25) μπάτσους επειδή διέπραξα το ασυγχώρητο έγκλημα να κυκλοφορώ στην πόλη που μένω 10.30 τα μεσάνυχτα. Δεν αισθάνθηκα καμία απολύτως ασφάλεια. Ίσα-ίσα, αν είχα κάνει μία απότομη κίνηση είμαι απολύτα σίγουρος ότι θα είχε εκπυρσοκροτήσει αυθόρμητα το όπλο κάποιου παπάρα. Ό,τι και να πείτε, δε με πείθετε ότι αυτό ήταν δικαιολογημένο.

Η λογική "δεν έχει σημασία που παρενοχλούνται λίγοι [12.000] αθώοι" μου φαίνεται πραγματικά για φτύσιμο. Αν είναι έτσι, ρίχτε μια υδρογονοβόμβα στο Σύνταγμα να απαλλαγούμε εντελώς από την εγκληματικότητα. Ή μάλλον στειρώστε όλες τις γυναίκες και σε 30 χρόνια δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Τέλος, είδαμε και τη συγκομιδή: ένα εξαφανισμένο πουτανάκι που επεστράφη στους γονείς του, ένας φοροφυγάς του Γερμανικού δημοσίου, 68 λαθρομετανάστες, 50 γραμμάρια φούντα, 100 γραμμάρια ηρωίνη... Τι να πω, καθάρισε η Κόπρος του Αυγείου ένα πράγμα. Φαντάζομαι τώρα μπορούμε όλοι να κοιμόμαστε με τα παράθυρα ξεκλείδωτα. Οι σατανικοί κακοποιοί που θα μας σκότωναν με την ταυτότητα που ξέχασαν στο σπίτι τους δε μας απειλούν πια.

Damsel in Stress είπε...

Κούνια που σε κούναγε που ανήκεις στο target group. Όπλο έχω δει και γω στη μούρη, ώρα 11 χαράματα, έξω απ' τη ΓΑΔΑ, συνοδηγός ούσα σε άκρως κυριλάτο αμάξι που οδηγούσε ο φίλος μου που ήταν ΚΑΙ ξυρισμένος ΚΑΙ κουστουμαρισμένος ΚΑΙ κλασσική φάτσα σοβαρού νέου (είχαμε πάει σε κάτι βαρετά αρραβωνιάσματα γνωστών και είχαμε σενιαριστεί για χάρη των σογιών).

Και τον ψάξανε το φίλο (εμένα όχι, τόσο τους έκοβε) και το αμάξι κάναν βίδες και είχα τον μαλακόμπατσο με το όπλο στο ύψος του καβλιού του και της μούρης μου (ήμουν καθιστή στη θέση του συνοδηγού) και το ευγενικό "μην κουνηθείτε και τα χέρια σας να τα βλέπω".

Τώρα, ένταλμα όντως θέλουν για να μπουν στον Φλόκα. Εκτός κι αν η Δ/νση του μαγαζιού του επιτρέψει να μπουν στον ιδιωτικό της χώρο άνευ. Άρα, τα παράπονά σου στο Φλόκα.

Για τα υπόλοιπα, επειδή βαριέμαι να γράφω ανακράζω, τηρούσα τα στάνταρ της σημερινή μου γαμημένης μέρας: ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ !

Αααααχ! Το φχαριστήθηκα!

Oneiros είπε...

Σ' αυτό έχει κάπου δίκιο η DiS, τα τελευταία χρόνια (μετά τις 11/9, φυσικά) το ελληνικό police brutality έχει ευθυγραμμιστεί περισσότερο με το αμερικάνικο μοντέλο: το target group ισχύει, αλλά κάπου κάπου την πέφτουνε σε κυριλέ κόσμο και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αφού είναι γνωστό ότι οι τρομοκράτες τη σήμερον φοράνε Αρμάνι, και μπορεί να είναι και συνταξιούχοι :-P
Όχι πως αυτό θα έπρεπε να παρηγορεί κανέναν, η αστυνόμευση αχταρμάς, χωρίς λογική και μέθοδο, απλά τσαταλιάζει περισσότερο τα νεύρα όλων.

Αφελής ερώτηση, αλλά γιατί δεν υπάρχει μιά οργάνωση σαν την ACLU στην Ελλάδα για τέτοια θέματα; Πρέπει όλα τα παράπονα των πολιτών απέναντι στο κράτος να καταλήγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

J95 είπε...

Όπως όλοι καταλάβαμε, δεν είχε μόνο η DiS απίστευτα νεύρα χθες. Ξαναδιαβάζω αυτό που έγραψα και συμπεραίνω ότι χρειάζομαι επειγόντως διακοπές και ένα γερό βρωμόξυλο, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Damsel in Stress είπε...

Καλά, είπες διακοπές και θυμήθηκα ότι μια φιλενάδα μούταξε για φέτος διακοπές κατά Ιταλία. Και οχι Ρώμη και μαλακίες. Σιέννα, Ασίζη και Φλωρεντία. Η χαρά του μεσαίωνα. Ζήλεψες ή ακόμα;

(για κείνο το ξύλο να φωνάξω το φίλο το μπάτσο ή θα το κανονίσεις μόνος σου;) :-)

Y.Γ.: Σόρρυ για τα χθεσινά νεύρα, ρε!

Oneiros είπε...

Εγώ πάλι, λέω να κάνω διακοπές στην κρυογονική μέχρι να περάσει ο μεσαίωνας που ζούμε. Το μόνο που μ' ανησυχεί είναι μήπως είναι χειρότερα τα πράγματα όταν βγω και δε μου φτάνουν τα φράγκα για άλλο fast forward. Δε βαριέσαι, μπορεί να το δοκιμάσω έτσι κι αλλιώς, αν μου δοθεί η ευκαιρία.. Εμπρός στα βήματα του Martin Silenus και του Ashley Hanson!