24.6.05

φυσική καταστροφή

Η μέγιστη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί ποτέ τον Ιούνιο (έναν από τους πιο βροχερούς μήνες) στο Ceredigion ήταν 17 βαθμοί Κελσίου. Από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι χθες όμως χτυπήσαμε σταθερά 30άρια και δεν έβρεξε ούτε για δείγμα.

Το αποτέλεσμα ήταν μία πυρκαγιά στο δάσος πάνω από την πόλη.

Είναι πολλές οι αρετές της τοπικής πυροσβεστικής. Για παράδειγμα ο χρόνος απόκρισής τους είναι το πολύ 3 λεπτά και δε σε χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους, όπως στο Λονδίνο. Αυτό είναι a good thing(TM) γιατί στη διαφορετική περίπτωση όλοι οι Κινέζοι φοιτητές θα είχαν προ πολλού απανθρακωθεί, ή φαληρίσει, ή -το κατά πολύ πιθανότερο- και τα δύο.

Καίγεται η κουζίνα σου; Δε χρειάζεται καν να φωνάξεις την πυροσβεστική. Θα το κάνει ο ανιχνευτής φωτιάς (a.k.a. "εφιάλτης του καπνιστή"). Relax and enjoy, ή μάλλον panic and enjoy γιατί αυτά τα κωλομηχανάκια κάνουν λες και καίγεται το Σύμπαν.

Καίγεται το δάσος σου; Την έκατσες. Όχι γιατί δε θα έρθει και πάλι η πυροσβεστική σε 3 λεπτά, αλλά γιατί δε θα μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και να υπήρχαν, τα οχήματα δεν είναι σχεδιασμένα για να κινούνται σε ανώμαλο έδαφος. Ένα ελικόπτερο θα έσβηνε τη φωτιά σε μισό λεπτό, αλλά προφανώς δεν έχουν ελικόπτερα.

Το μόνο που μπόρεσε να κάνει η πυροσβεστική ήταν να τη στήσει στα πλησιέστερα σημεία (όπου έφτανε η άσφαλτος) και να περιμένει. Η φωτιά έκαιγε ανενόχλητη για πάνω από μία ώρα.

Πρέπει να κάηκαν πάνω από δέκα μεγάλοι θάμνοι. Περί τα 50 τετραγωνικά μέτρα γης δηλαδή. Σήμερα έβρεξε και δεν προβλέπονται άλλες φυσικές καταστροφές για καμια εβδομάδα τουλάχιστον.

Μου αρέσει πολύ το Ceredigion.

(όσοι έχετε java, ρίξτε μια ματιά εδώ)

2 σχόλια:

---. είπε...

Το καλυτερότερο είναι με την αστυνομία. Να παίρνεις τηλέφωνο γιατί έχεις χοντροπροβληματάρα που χρειάζεται άμεση επέμβαση και να σου απαντάει τηλεφωνητής γιατί είναι ΚΛΕΙΣΤΑ.

Damsel in Stress είπε...

Εμένα πάλι μου θυμίζει τη Μόσχα όπως φαίνεται από το Λεμονόσοβ.

(οκ, την πούλησα τη μούρη που ήθελα ... καλό φαίνεται και θέλω κι εγώ).