29.6.05

Πατέντες λογισμικού για βλάκες

Επειδή ο περισσότερος κόσμος είναι υπερβολικά άσχετος για να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα με τις πατέντες λογισμικού, ιδού μια εκλαϊκευση:

Δημοκρατικότατα και με το νου μας στο μικρό εφευρέτη που πρέπει να δρέψει τους καρπούς των κόπων του, όποιος έχει 40.000 ευρώ πρόχειρα (στο εξής: Κακιά Πολυεθνική), μπορεί να πατεντάρει (that is, να πάρει την αποκλειστική εκμετάλλευση για 25 χρόνια) έναν αλγόριθμο ή μία προγραμματιστική τεχνική. Δηλαδή μια συνταγή για να ανακατεύονται αριθμοί ώστε να δουλεύουν τα γκομπιούτερ, ή έναν τρόπο να χρησιμοποιείς τα γκομπιούτερ. Δηλαδή ένα μαθηματικό θεώρημα, ή ένα έργο τέχνης, πράγματα που η κοινή λογική λέει ότι δεν πατεντάρονται. Ακόμα και αν κάποιος άλλος έχει ανακαλύψει πριν 40 χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως στα κομπιούτερ.

ΚΥΡΙΩΣ μάλιστα αν κάποιος άλλος το έχει ανακαλύψει πριν 40 χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως στα κομπιούτερ, διότι σε αυτήν την περίπτωση η Κακιά Πολυεθνική (ή, εν πάσει περιπτώσει, η χρεωκοπημένη πολυεθνική με τάσεις αυτοκτονίας) μπορεί να μηνύσει όλον τον πλανήτη προκειμένου να τα κονομήσει. Θα αποτύχει βέβαια (ειδικά στην Ευρώπη όπου ο χαμένος πληρώνει τα έξοδα της δίκης), αλλά οι δικηγόροι θα τα κονομήσουν. Α, και όποιος χρησιμοποιεί πατενταρισμένες τεχνικές (π.χ. τη δυνατότητα να πληρώνεις για κάποιο download, δεν αστειεύομαι, τέτοιες "εφευρέσεις" πατεντάρουν διότι πρόκειται για ένα μάτσο χαμερπή κι ελεεινά ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ), είτε ως χρήστης, είτε ως προγραμματιστής, είτε ως ερευνητής, είτε ως φτωχό παιδάκι στην Αφρική, πρέπει να τα σκάει στον πατεντούχο.

bottom line: πρόκειται για μια ηλιθιότητα από την οποία κονομάνε μόνο δικηγόροι και -εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα- Κακές Πολυεθνικές. Όσοι από εσάς συμπαθείτε τους δικηγόρους ή τις Κακές Πολυεθνικές, τι να πω, είστε μαλάκες.

Προτείνω ως μακροπρόθεσμη εκδίκηση να μαζευτούμε επιτέλους όλοι οι προγραμματιστές και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα-δικηγόρο. Να μείνουν επιτέλους άνεργα όλα αυτά τα παλιοπαράσιτα να ησυχάσουμε.

btw, η ελληνική κυβέρνηση (και η προηγούμενη και η τωρινή) υποστηρίζει λυσσωδώς τις πατέντες λογισμικού, διότι ως γνωστόν είμαστε και γαμώ τις πρωτοπορείες στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης και όλες οι πολυεθνικές του πλανήτη θα μας ακουμπάνε δισεκατομμύρια κάθε δευτερόλεπτο για να χρησιμοποιούν τις 2 πατέντες που έχουμε ως έθνος κάθε χρόνο... οι άνθρωποι υποθηκεύουν κ-α-ν-ο-ν-ι-κ-ό-τ-α-τ-α το μέλλον της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, πράγμα που δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει αν σκεφτόμασταν λιγάκι ποιοι ακριβώς υποθήκευσαν το μέλλον της Ελλάδας στη βιομηχανική εποχή, στη μεταπολεμική εποχή και γενικά σε όλες τις ευκαιρίες που προέκυψαν τα τελευταία 200 χρόνια.

Συν ότι η ελληνική κυβέρνηση (και η προηγούμενη και η τωρινή) είναι η δεξιά ανθυποπουτσότριχα του αριστερού αρχιδιού της Αμερικανικής κυβέρνησης (ποιος νομίζετε ότι είχε τη λαμπρή ιδέα να πατεντάρονται αλγόριθμοι, η γιαγιά μου;) και αποτελείται κατά 50% από δικηγόρους, βεβαίως-βεβαίως...

26 σχόλια:

Κωστής είπε...

Κλαπ, κλαπ, κλαπ...

Απόλυτα σωστός και κατανοητός!!

Στο μόνο που "διαφωνώ" είναι στο ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τι κάνει.Προσωπικά αμφισβητώ ότι υπάρχουν πάνω από 15 βουλευτές που ξέρουν κάτι παραπάνω από το να ανοιγοκλείσουν το γκομπιουτερ τους και να παρουν τα emails τους...Αν και μάλλον αυτά τους τα δίνουν οι γραμματείς τώρα που το σκέφτομαι..

Οπότε ακολουθούν απλά εντολές...

Ανώνυμος είπε...

Στο http://wiki.ffii.org/SwpatAnim050418En υπάρχει ένα πολύ καλοφτιαγμένο βιντεάκι με τίτλο "Πώς οι πατέντες λογισμικού δουλεύουν πραγματικά. Must-see.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, σήμερα αρκετοί φορείς έβγαλαν ένα δελτίο τύπου καλώντας τους Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την οδηγία. Το δελτίο βρίσκεται εδώ: http://epatents.hellug.gr/pages/pr_2005-06-29/.

Δημήτρης Γλέζος

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο όπως πάμε θα πατεντάρουν και τον διαδικασία του χεσίματος!
1. Κατεβάζουμε το καπάκι.
2. Κατεβάζουμε το παντελόνι.
3. Καθόμαστε στο καπάκι.
κοκ

Κάθε φορά που θα χέζουμε θα πρέπει να πληρώνουμε πνευματικά δικαιώματα. Αυτός που θα πατεντάρει το χέσιμο θα χεστεί κυριολεκτικά στο τάληρο!

Damsel in Stress είπε...

Ορίστε, αυτά κάθεσαι και γράφεις και μετά κει κατά το E-Roosters πέφτουν απανωτά τα εγκεφαλικά ... τς τς τς, άκαρδε!

Υ.Γ.: Πάντως πολύ θα γούσταρα την άποψή τους πάνω στο post αυτό. (είμαι υπέρ του τζέρτζελου, όπως ίσως έχεις παρατηρήσει)

---. είπε...

Χαίρομαι που εκλαικεύεις για να καταλάβω και εγώ τί παίζει.
Αν δεν γίνομαι κουραστική θα ήθελα μία ακόμα απλή διευκρίνηση στο εξής: Ας πούμε ότι είμαι ένας προγραμματιστής. Και φτιάχνω ένα καινούργιο πρόγραμμα που κάνει κάτι καινούργιο. Πώς θα πληρωθώ και πώς θα επιβιώσω ούτως ώστε να συνεχίσω να προσφέρω στον κλάδο μου;
Ρε γαμώτο αυτό είναι πατέντες λογισμικού ή πάλι δεν κατάλαβα;
Άσχετο, περνάς καλά;

talos είπε...

CONSTANTINA: Στην περίπτωση που λες είσαι προστατευμένος νομικά. Οι πατέντες λογισμικού θα *πατεντάρουν ιδέες*. Π.χ. το διπλό κλικ δεν θα μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί σε λειτουργικό σύστημα γιατί το έχει πατεντάρει η Microsoft. Το κουμπί "download" δεν θα μπορεί να μπει σε ιστοσελίδα γιατί είναι "πατέντα", δεν μπορεί ο J95 να βάλει λινκ σε άλλη σελίδα από το μπλογκ του γιατί είναι πατενταρισμένη η διαδικασία του να βάζεις λινκ!... κοκ. Και βέβαια επεκτείνονται και πέρα από το διαδίκτυο σε θέματα λογισμικού.

Δες εδώ ότι καμία ιστοσελίδα δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς να παραβιάζει κάποια "πατέντα".

Είναι σαν να τρέξω να πάρω πατέντα για το γράμμα "Α" - όχι για κάτι που έγραψα (ένα βιβλίο του οποίου έχω τα πνευματικά δικαιώματα) - αλλά να θέλω να παίρνω λεφτά κάθε που ένας συγγραφέας χρησιμοποιεί το γράμμα "Α" σε βιβλίο του.

Ναι είναι τόσο παράλογο...

J95 είπε...

Πώς θα πληρωθώ και πώς θα επιβιώσω ούτως ώστε να συνεχίσω να προσφέρω στον κλάδο μου;

Το copyright θα έπρεπε να είναι αρκετό. Ίσως δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά επειδή πρόκειται για αφηρημένα, πνευματικά προϊόντα, αν επιτρέψεις τις πατέντες ανοίγει η κόλαση.

Για να καταλάβεις, είναι σα να πατεντάρει π.χ. ένας σεναριογράφος το δικαίωμα να γράφει σενάρια με αρχή, μέση, και τέλος στο οποίο οι πρωταγωνιστές παντρεύονται.

---. είπε...

Είναι όντως φασιστικό αν όχι τρελλό.
Ευχαριστώ για την επεξήγηση.

Sakis Rizos είπε...

@DIS:

"Ορίστε, αυτά κάθεσαι και γράφεις και μετά κει κατά το E-Roosters πέφτουν απανωτά τα εγκεφαλικά ... τς τς τς, άκαρδε!"

Κάνεις λάθος. Προφανώς δεν γνωρίζεις την άποψη των περισσότερων contributors στο e-rooster (και όχι την άποψη του e-rooster διότι απλώς δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα) οι οποίοι είναι κατά των πατεντών λογισμικού. Ρίξε μια ματιά στο blog μας πρώτα και μετά βγάλε τα συμπεράσματά σου.

kkk είπε...

Καλό είναι βέβαια να μαθαίνει το πουέμπλο σιγα-σιγα περί τίνος πρόκειται, αλλα αναρωτιέμαι αν το θέμα έχει πια τόσο σημασία.

Θέλω να πω, έχει ξευτιλιστεί τόσο πολύ που δεν νομίζω οτι θα το παίρνει κανείς πια σοβαρά. Ουσιαστικά, μου φαίνεται οτι μιλάμε για κάτι που ήταν issue, προ δεκαετίας, αλλα όχι πια σήμερα.

Οι πιο παλιοί θα θυμούνται τη μάχη μεταξύ Microsoft και Apple για την χρήση του εικονιδίου... Garbage (σκουπιδοτενεκέ) η μέγιστη ευρεσιτεχνία του οποίου ανήκει στην Apple. Και τί έγινε; Φάγαν τα λυσακά τους οι μεγαλοί στα δικαστήρια, η Microsoft τελικά είπε οτι άλλη "ευρεσιτεχνία" το Trashcan άλλη το Garbage, και σήμερα χέστηκε κανείς αν χρησημοποιήσεις εικονίδιο σκουπιδοτενεκέ, πάει το θέμα, έγινε ρεντίκολο.

Πιο πρόσφατα οι μυημένοι θα γελάνε ακόμα με την υπόθεση "SCO" - οπου πήγαν γενικά να πατεντάρουν την ιδέα του ελεύθερου λογισμικού, και ο McBride έκανε σαν μουρλός στις συνετεύξεις στην Αμερικάνικη τιβι, βγάζοντας αφρούς οτι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών ήταν το πιό επικύνδινο πράγμα για την Ιερη Ιδέα του Αμερικάνικου Ονείρου.

Τελικά το μόνο που ήθελε ήταν να στίψει μερικά φράγκα από την IBM, τάχαμου-ταχαμου οτι όλο το Linux ηταν "δικό του", επείδη είχε τα δικαιώματα μιας ψωροεταιρίας που είχε κακογράψει τρεις γραμμές κώδικα προκατακλυσμιαία, και ο οποίος κώδιξ μάλιστα δεν ίσχυε καν πλέον.

Γίναν και αυτοί ρεζίλι των σκυλιών και ακόμα γελάμε. Είναι ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ για κάποιον που δεν το παρακολούθησε να φανταστεί σε τί βαθμό γελοιώτητας έφτασαν με τους σαθρούς ισχυρισμους τους. (Hands up if you remember the "obfuscated code" in the... Greek font!)

Άσε που είχαν ήδη ετοιμαστεί εκατοντάδες παρακάμψεις των "δικαιωμάτων" της SCO απο τα σαΐνια, πριν ακόμα μπουν στα διμαστήρια.

Το θέμα είναι οτι με το τροπάριο περι "ιερότητας της πνευματικης ιδιοκτησίας" και της ανάγκης για την προστασία της, το μόνο που καταφέρνουν πειρατές σαν τον McBride είναι να τα πάρουν χοντρά από τους διάφορους "νεοφιλελεύθερους επενδυτές", που νομίζουν οτι μυρίστηκαν μάσα. Ακούμπα μας μερικά εκετομύρια φιλαράκι (ακριβοί οι δικηγόροι, πανάθεμα τους) και μόλις κερδίσουμε την υπόθεση, χεστήκαμε στο τάλαρο.

Λάμπρα, λοιπόν, προσφορά, ζήτηση και κέρδος - τέλεια αγορά.

Μόνο που τα πράγματα δεν γίνονται έτσι πιά. Αλήθεια, γνωρίζει κανείς έστω και μια υπόθεση πατέντας που νε έχει κερδηθει πρόσφατα;

Και με τόσους "επενδυτές" να χάνουν τα σώβρακα τους κυνηγόντας υποθέσεις πατέντας, ο άλλος θα το ξανασκεφτεί πριν τα ακουμπήσει. Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρα το όνομα...

Έτσι, μπορεί να μου πατεντάρεις εσύ το γράμμα "Α", αλλα εγώ θα πώ οτι πατένταρες το "απλό" Α (σε Helvetica), το δικό μου είναι με serif (Times) - εντελώς άλλη ευρεσιτεχνία.

Δεν νομίζω οτι υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, και σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται καν την υπόθεση. Έχουν γνώσιν οι φύλακες.

libertarian είπε...

"Προτείνω ως μακροπρόθεσμη εκδίκηση να μαζευτούμε επιτέλους όλοι οι προγραμματιστές και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα-δικηγόρο. Να μείνουν επιτέλους άνεργα όλα αυτά τα παλιοπαράσιτα να ησυχάσουμε."

χεχε τσέκαρε αυτό ;-)

"Eνα λογισμικό που παρέχει νομικές συμβουλές απειλεί το νομικό κλάδο, αφού εγγυάται γρήγορη και αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης."

kkk είπε...

Α, ναί, και ποιός θυμάται τον μαλάκα που είχε πατεντάρει τον... μικροεπεξεργαστή (ούτε το όνομα του δεν θυμάμαι) και χτυπούσε την Intel με μια μυνησούλα κάμποσα δις. δολλἀρια;;

Αλήθεια, τι να απέγινε αυτός;

Βλέπετε, δεν περπατάτει η υπόθεση, δεν περπατάει...

S G είπε...

νταξει, τα παμε και στον Αστερη εγω δεν βλεπω κατι νεο στην συζητηση.

Οι πατεντες ειναι ενα μερος του κοσμου μας. η απονομη πατεντων σε ηλιθια ή οφθαλμοφανη πραγματα, οπως το κουμπι του download ειναι λαθος. Αυτο δεν σημαινει οτι το συστημα των πατεντων ειναι λαθος.

"Δηλαδή ένα μαθηματικό θεώρημα, ή ένα έργο τέχνης, πράγματα που η κοινή λογική λέει ότι δεν πατεντάρονται. Ακόμα και αν κάποιος άλλος έχει ανακαλύψει πριν 40 χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως στα κομπιούτερ.
"

μα πως μιλας ετσι, οταν ξερεις οτι οι πατεντες εχουν πεπερασμενη διαρκεια? και σαφως δεν μπορεις να πατενταρεις κατι που χρησιμοποιειται ηδη 40 χρονια, αφηστε λιγο τις κινδυνολογιες.

Επιμενω οτι δεν κατανοειτε την φιλοσοφια της πατεντας. Η πατεντα προωθει την ερευνα, γιατι μεγαλωνει τα κινητρα να ερευνησεις. Εχω ξαναπει, αν καθε ανακαλυψη μας (ειναι αδιαφορος ο διαχωρισμος που κανετε σε υλικες και αφηρημενες ανακαλυψεις) μπορει να χρησιμοποιειται κατευθειαν απο ΟΛΟΥΣ, γιατι να κατσεις να κανεις ερευνα?

S G είπε...

παρεπιμπτοντως ατακες σαν αυτη:

"Η συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας θα γίνει άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών [αν επιτραπουν οι πατεντες]"

ειναι απλα γελοιες...

kkk είπε...

> αν καθε ανακαλυψη μας [...] μπορει
> να χρησιμοποιειται κατευθειαν απο ΟΛΟΥΣ,
> γιατι να κατσεις να κανεις ερευνα?

Όταν το καταλάβεις αυτό αγαπητε...

S G είπε...

πωπω εχουμε γεμισει αλτρουϊστες εδω περα :-)

η πλακα ειναι οτι εγω πρεπει να ειμαι απο τους λιγους που δεν εχουν σκοπο να δουλεψουν για εταιρεια στην ζωη τους...

Προφανως λοιπον κκκ δεν μιλω για μενα (οχι οτι δεν ειμαι εγωϊστης, αλλα εχω αλλα κινητρα) οταν λεω οτι η ερευνα χρειαζεται κινητρα. Μιλαω για αυτο που ελεγα και στο μπλογκ του Αστερη: τις εκατομμυρια μικροβελτιωσεις της καθημερινης μας ζωη που ερχονται απο ιδιωτικες εταιρειες και με σκοπο το κερδος.

Η ΤιΒι σου, ο Η/Υ, ακομα και η ηλεκτρικη λαμπα σου (Εντισον!) ειναι φτιαγμενες απο εταιρειες που κοιτουσαν το κερδος τους και εχουν χιλιαδες πατεντες...

kkk είπε...

Αν είχαμε πάει με τη "πατέντα" του Edison, αγαπητέ, θα κολλάγαμε ακόμα στις πρίζες μια και το ρεύμα θα ήταν συνεχές!
(Άσε που ίσως να σε ενδιαφέρει κάποια στιγμή να μελετήσεις τη σχέση Edison-Swan [Swan=το άλλο μισό της μπίζνες] και τί ρόλο έπαιξε το "κερδος" στη σχέση τους).

Όμως δεν έχουμε συνεχές ρεύμα - να πεθαίνουμε όλοι από ηλεκτροπληξίες - γιατι το ΟΡΑΜΑ του Τέσλα, τον έκανε να ΧΑΡΙΣΕΙ τα δικαιώματα της εφεύρεσής του στον Westinghouse, προκειμένου να πραγματωθεί η ΙΔΕΑ, και να το επωφελείσαι εσύ σήμερα.

Μέ άλλα λόγια το ΜΕΓΑΛΟ βημα προόδου έγινε με τη θυσία, και όχι με το μικροκυνήγι της πεντάρας. Δεν θα ήθελε και ο Tesla πλουτή; Γιατί να μην ήθελε; Αλλά αν κόλλαγε εκεί αυτός, εσύ θα κόλλαγες σήμερα στη πρίζα... ;-)

Τώρα για τις μικροβελτιώσεις που λες, δεν έχω αντίρηση. Αυτή όμως η μικροψυχία του να φαντάζεσαι οτι τα πάντα γίνονται από το κέρδος και μόνο, είναι άλλο πράγμα...

kkk είπε...

Άσε που αν δεν υπήρχε ο RMS και δημιούργημά του, δεν θα είχαμε σήμερα Apache, θα είχαμε κολλήσει σε κανα έκτρωμα τύπου IIS (but without the competition) και δεν θα γινόταν ούτε λόγος για φτηνά μπλόγκ να διατυπώνεις τις νεοφιλελευθερες απόψεις σου.

Εγώ πάντως δεν είμαι όσο αλτρουιστής όσο ίσως νομίζεις. Θα απαγόρευα τους νεοφιλελεύθερους από το να χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό, και ας πάει ο Βολταίρος να κουρεύεται...

S G είπε...

τα κανες ολα αχταρμα και αντε να συνεννοηθουμε.

Δεν μιλαει καποιος φιλελευθερος, και ουτε ειναι ιδεολογικο το θεμα. Ειναι πρακτικο και μιλαω με απλη λογικη και οικονομικα στοιχεια. ΔΕΝ φανταζομαι, το χω μελετησει, κατα ποσον το κυνηγι του κερδους προχωραει τον κοσμο.

Υπαρχουν παντα οι ωραιοι τυποι, οι κολλημενοι με την δουλεια τους, που χαριζουν τις ανακαλυψεις τους στον κοσμο (οχι βεβαια απο αλτρουϊσμο, αλλα επειδη εχουν αλλα κινητρα, οπως φημη, δοξα κτλ).

Αλλα δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια οτι το σημερινο επιπεδο ζωης που απολαμβανουμε οφειλεται κατα τεραστιο βαθμο στους κυνηγους του κερδους. Αποδειξε το αντιθετο ή απλα κοιτα τον κοσμο γυρω σου, ΟΛΑ τα προιοντα που χρησιμοποιεις και τα λεμε...

ΥΓ αν ο Westinghouse δεν προωθουσε την ιδεα του Τεσλα για να φτιαξει μια εταιρεια κολοσσο και να δημιουργησει περιουσιες, θα ειχαμε σημερα εναλασσομενο?

Oneiros είπε...

νταξει, τα παμε και στον Αστερη εγω δεν βλεπω κατι νεο στην συζητηση.[..]Ειναι πρακτικο και μιλαω με απλη λογικη και οικονομικα στοιχεια.[..]Η πατεντα προωθει την ερευνα, γιατι μεγαλωνει τα κινητρα να ερευνησεις.

S G, βλέπω ότι επιμένεις να κουβαλάς μαζί σου τεχνηέντως απλοποιημένα (αδικαιολόγητα) συμπεράσματα από άλλες συζητήσεις. Εξακολουθείς να μην παραθέτεις στοιχεία που να δικαιολογούν την άποψή σου (πχ. ότι οι πατέντες ευνοούν την έρευνα και την καινοτομία), συνεχίζεις να μιλάς για "κολλημένους" -λες και όσοι δεν πατεντάρισαν τις ανακαλύψεις / δημιουργίες / εφευρέσεις τους ήταν ηλίθιοι, επιχειρηματικά αδαείς ή πέθαναν στην ψάθα- και γενικά καλύπτεις την έλλειψη από τη μεριά σου στοιχειωδών γνώσεων γύρω απ' τις πτυχές του θέματος με ιδεολογική ρητορεία και σαρκασμό.

τις εκατομμυρια μικροβελτιωσεις της καθημερινης μας ζωη που ερχονται απο ιδιωτικες εταιρειες και με σκοπο το κερδος.

Στις 5 Ιουλίου, το ΕΚ θα επικυρώσει, κατά πάσα πιθανότητα την Οδηγία. Εγώ απόσωσα να μιλάω για το θέμα' δεν υπάρχει χρόνος εξάλλου για τίποτα άλλο εκτός απ' τις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας για να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές του, κι ίσως για μια τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας, για όσους μπορέσουν να βρεθούν εκείνες τις μέρες στο Στρασβούργο.

Όταν σε μερικά χρόνια αρχίσεις να ανακαλύπτεις και τους εκατομμύρια τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των πατεντών στο λογισμικό θα μας γαμεί την καθημερινή ζωή ..blog about it! (Θα είναι πλέον αργά, αλλά τουλάχιστον θα βγάλεις το άχτι σου.)

libertarian είπε...

"Θα απαγόρευα τους νεοφιλελεύθερους από το να χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό, και ας πάει ο Βολταίρος να κουρεύεται..."

Δλδ σε άτομα σαν τον Eric S. Raymond;

S G είπε...

ονειρε δεν μετεφερα τα δικα σου συμπερασματα, τα ΔΙΚΑ μου μετεφερα προφανως απο την συζητηση μας.

Μου μιλας παλι για στοιχεια. Εχω ισχυριστει καποια πραγματα που δεν εχεις αντικρουσει, οποτε αδυνατω να καταλαβω το κολλημα σου.

πχ ειναι ψεμμα οτι εχουμε μια τεχνολογικη εκρηξη απο το ξεκινημα της βιομηχανικης εποχης εως σημερα? Ειναι συμπτωση οτι η επανασταση ξεκινησε στην πρωτη χωρα που ειχε το νομικο συστημα που προστατευε την ιδιωτικη περιουσια υλικη ΚΑΙ πνευματικη?

Ειλικρινα, παλι, δεν καταλαβαινω τι στοιχεια θες, τι ακριβως αμφισβητεις.

"Όταν σε μερικά χρόνια αρχίσεις να ανακαλύπτεις και τους εκατομμύρια τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των πατεντών στο λογισμικό θα μας γαμεί την καθημερινή ζωή..."

δεν ειπα ποτε οτι ειμαι υπερ της ΚΑΘΕ ΗΛΙΘΙΑΣ παντεντας. Εχω ξεκαθαρισει την αποψη μου νομιζω.
Αλλα τα απολυτα του στυλ "no to e-patents" για μενα ειναι σοβαρα ειτε δειγμα απερισκεψιας και επιφανειακοτητας, ειτε απαραδεκτης μεροληψιας...

ΥΓ ειχες πει οτι θα γραψεις κατι για τους ερευνητες που τα χαριζουν ολα...

kkk είπε...

> Δλδ σε άτομα σαν τον Eric S. Raymond;

Ναί, ναί, καλά, "Οι Κόκκινοι σκωτώσαν την Ειρήνη. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία..."

Αλλά ΑΦΟΥ ζητάς και σοβαρή :-) απάντηση σε εμφανές (ελπίζω) χιουμοριστικό σχόλιο, τότε αγαπητέ, ΟΧΙ, ο Raymond δεν θα ήταν ο πρώτος στόχος. Ας αρχίζαμε με τα απατραχού καθήκια στυλ McBride, και τους καταχωρητές των 10000 άγνωστων πατέντων που μας την έχουν στημένη. Μετά όλους τους νεοφιλ. "οικονομολόγους" που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά ιδιώκτητο λογισμικό. Μετα το Redmond. Τί δουλεια έχουν να τρέχουν το MSN σε... Apache;
Και το AOL να κλείσει - τί παει να πεί κάναν το AOL server Οπεν Σώρς;

Και όλο και κάποια ράμματα θα περισέψουν για την γούνα του Raymond, φαντάζομαι...

Βασικά καλό θα ήταν να διαχωριζόταν όλος ο κόσμος σε δυο στρατόπεδα, και οι μέν να μην είχαν καμμία σχέση με τους δε! Έτσι η εκπληκτική εξέλιξη των πατεντόβιων θα εξασφάλιζε οτι τα υπόλοιπα κολλημένα, ξεβράκωτα ραμολιμέντα θα αφανίζονταν αυτοστιγμή...

Το "Αόρατο Χέρι" θα τους κανόνιζε, που μας σήκωσαν και μύτη.

kkk είπε...

> δεν ειπα ποτε οτι ειμαι υπερ της
> ΚΑΘΕ ΗΛΙΘΙΑΣ παντεντας.

Χαίρομαι που το ακούω.

Φαντάζομαι, λοιπόν, οτι αν προκύψει οτι το ντιρεκτιβο ευνοεί κυρίως "καθε ηλήθια" πατέντα, θα έχεις κάτι να πεις...

Κρίμα που δεν ξέρουμε ποιές είναι όλες αυτές οι πατέντες που έχουν κατωχηρωθει στα κρυφά (μερικοί λένε και παράνομα) - νά, ρε παιδί μου, να πάρουμε μια γεύση του τί μας περιμένει...

S G είπε...

κκκ συγγνωμη αλλα πεταξες μεγαλη πατατα.

πρωτα απο ολα δεν υπαρχει νεοφιλελευθερος οικονομολογος, οπως δεν υπαρχει φιλελευθερος μαθηματικος ή προγραμματιστης. Υπαρχει οικονομολογος που κανει καλα την δουλεια του και οικ. που δεν ξερει τι του γινεται.

Κατα δευτερον δεν καταλαβαινω γιατι συνδεεις το ελευθερο λογισμικο με τις πατεντες, λεγοντας οτι οι οικονμλγ. χρησιμοποιουν δωρεαν λογισμικο αν και ειναι υπερ των πατεντων. Σε πληροφορω οτι ΟΛΟΙ οι ακαδημαϊκοι οικονομολογοι δινουν την δουλεια τους εντελως δωρεαν στον κοσμο (μαλιστα συχνα πρεπει να πληρωσεςι για να στειλεις καπου ενα πεηπερ για review!). Δεν ειναι κανεις μας κατα της δωρεαν δουλειας, καντε οτι θελετε. Λεμε ομως οτι οι πατεντες φερνουν κινητρα για ερευνα, γιατι προφανως υπαρχουν παρα πολλοι ανθρωποι που δεν δουλευουν δωρεαν.

"Φαντάζομαι, λοιπόν, οτι αν προκύψει οτι το ντιρεκτιβο ευνοεί κυρίως "καθε ηλήθια" πατέντα, θα έχεις κάτι να πεις..."

Φυσικα! Αν δωσουν πατεντα σε κατι σαν το one-click buying της Amazon, εδω ειμαι και εδω εισαι, θα τους κριτικαρω αυστηροτατα, οπως κριτικαρω οτιδηποτε βρισκω λαθος.

kkk είπε...

> πρωτα απο ολα δεν υπαρχει
> νεοφιλελευθερος οικονομολογος

Εδώ θαρρώ οτι είπες μια μεγαλή αλήθεια...

Όσο για την πατάτα, ερμ, ας το προσπεράσω, σου λέω τι να την κάνεις άλλη φορά...

Το θέμα ακριβώς είναι η πράκτική εδώ όχι η θεωρία. Αν ήταν όλοι ικανοποιημένοι οτι οι πατένετς θα δίνονταν υπό σωστές συνθήκες σε και για τη γνήσια προστασία εφευρετών που προσέφεραν κάτι unique, δεν πιστεύω οτι κανείς θα εφερνε ουτε αντίρηση ουτε ένσταση.

Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Εσένα δεν σε απασχολέι, να χρησιμοποιείται η έννοια "φιλελευθερισμός" για να στηρίξει το ακριβώς αντίθετο;

Εμένα θα με απασχολούσε...