30.7.05

context awareness

Μπορώ να πω πάρα πολλά πάνω σε αυτό το θέμα (και θα το κάνω), αλλά για την ώρα θα περιοριστώ στο συμπέρασμα:

Ναι. Οι Χριστιανοί καταδίωξαν τους Έλληνες. Σιγά το νέο, το ήξερα από 10 χρονών. Τουλάχιστον. Ομολογώ ότι σε αυτήν την ηλικία είχα ενθουσιαστεί κι εγώ με το θέμα.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω (πλέον) είναι γιατί το παίρνετε τόσο πατριωτικά.

Άκου "τι δουλειά έχει ο σταυρός στη σημαία μας". ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ (Ή ΕΜΕΙΣ, ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ) ΜΕ ΤΟΥΣ h'Ελ-λέενες; Ή -αν προτιμάτε- τους μυθικούς "Λίνιδες" για τους οποίους μίλαγαν οι γιαγιάδες των περισσότερων από εσάς;

Μπορούμε για λίγο, έστω για λιγάκι, έστω για 5 γαμημένα δευτερόλεπτα, να πάψουμε να προβάλλουμε το "τώρα" στο "2000 χρόνια πριν";

Ο "Ελληνισμός" είναι μια λέξη που δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ από αυτούς που θεωρείτε "αυθεντικούς" προγόνους σας (παραλείποντας το γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση ο μόνος συνεκτικός σας κρίκος με αυτούς είναι 60 γενιές "Χριστιανών και άλλων βαρβάρων όπως οι Τούρκοι [sic]" που λέει και ο Dr. Βαλιαννάτος).

16 σχόλια:

J95 είπε...

Διαβάζονται "μου τη σπάει και μόνο που μπαίνω στη διαδικασία να τα γράψω".

Damsel in Stress είπε...

Δεν ξέρω τι λες εσύ αλλά το σόϊ μου είναι τσιφ απόγονοι των Μιρμιδόνων του Αχιλέα και μια χαρά Έλληνες λεγόμαστε.
Και μη μου κουνιέσαι γιατί θα κάτσω και θα κεντήσω σημαία με έμβλημα μια φτέρνα.

Α, ρε Μήτσο, πως σε νοιώθω δεν λέγεται ...

Γιώργος είπε...

Γιατί εσύ δεν χαίρεσαι όταν το βασιλόπουλο σκοτώνει το δράκο και σώζει την κοπέλα?
Απλώς χρειάζεται η υπενθύμιση "Don't try this at home"

Thrass είπε...

Ηallo!

Ο "Ελληνισμός" είναι μια λέξη που δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ από αυτούς που θεωρείτε "αυθεντικούς" προγόνους σας

Δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Δεν ξέρω, αλλά θα φανταζόμουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα αυτό ακριβώς το νόημα είχαν (+ το εμπορικό σκέλος, ασφαλώς), δηλαδή την έμφαση στην κοινή ελληνική συνείδηση. Αντιγράφω από το σάιτ του Υπουργείου Πολιτισμού:

"According to tradition, the Olympic Games began in 776 B.C. when Ifitos made a treaty with Lycourgos the king and famous legislator of Sparta and Cleisthenes the king of Pissa. The text of the treaty was written on a disc and kept in the Heraion.
In this treaty that was the decisive event for the developement of the sanctuary as a Panhellenic centre, the "sacred truce" was agreed."

Άκου "τι δουλειά έχει ο σταυρός στη σημαία μας". ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ (Ή ΕΜΕΙΣ, ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ) ΜΕ ΤΟΥΣ h'Ελ-λέενες;

Συμφωνούμε σε αυτό και προσπάθησα να το δείξω με το "ανέκδοτο" με τον Τοτό που έβαλα στο τέλος. Πέρα από την ανάμιξη με όλους τους κατά καιρούς κατακτητές, οι πρόγονοί μας ΔΕΝ είναι οι Αρχαίοι Έλληνες της Κλασικής Ελλάδας, πολύ απλά γιατί σφάχτηκαν από τους Χριστιανούς. Σύμφωνα με τον Dr. Βαλλιανάτο, προκύπτει ότι δεν έμεινε τελικά "ρουθούνι", εκτός ίσως από την περίπτωση της Μάνης. Οπότε οι πρόγονοί μας (πέρα από τις αναμίξεις αίματος κλπ), είναι οι "καθυστερημένοι" του Βυζαντίου.

Αυτό είναι και το δικό μου συμπέρασμα, αλλά δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με αυτό, καθότι ήμουν πάντα πολύ περήφανος για το Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Όμηρο κ.ά. Το συνεχίζω αυτό παρακάτω.

Τώρα θα πει κάποιος, "μα μιλάμε την ίδια γλώσσα με εκείνους, οπότε κατά μια έννοια είμαστε οι συνεχιστές της σκέψης τους!". Well, αν ήταν έτσι, τότε όντως "Είμαστε όλοι Εγγλέζοι!", αφού μιλάμε κι αγγλικά.

παραλείποντας το γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση ο μόνος συνεκτικός σας κρίκος με αυτούς είναι 60 γενιές "Χριστιανών και άλλων βαρβάρων όπως οι Τούρκοι [sic]" που λέει και ο Dr. Βαλιαννάτος)

Τελικά, το πρόβλημά μου εμένα με όλη αυτήν την ιστορία είναι το εξής: Στο σχολείο άλλα μας έμαθαν (ή προσπάθησαν να μας μάθουν). Μας έμαθαν να είμαστε περήφανοι για τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά επίσης και για το ότι είμαστε Χριστιανοί (που εγώ δεν είμαι, αλλά λέμε τώρα). Κανείς ποτέ δε μου είπε ότι "ξέρεις, στην πραγματικότητα τους Αρχαίους Έλληνες τους έσφαξαν οι Χριστιανοί και δεν έμεινε τίποτα".
Κανείς δεν κάθισε να μου αναλύσει ότι η σκέψη και η κοσμοθεωρία των Αρχαίων Ελλήνων στηριζόταν ακριβώς στο γεγονός ότι η θρησκεία τους ήταν πολυθεϊστική, χωρίς τη μοναδική "αυθεντία του Πατέρα" των μονοθεϊστικών θρησκειών, η οποία βεβαίως είδαμε που οδήγησε στα μεσαιωνικά χρόνια.

Με λίγα λόγια, το όνομα του κράτους μας είναι λανθασμένο (όπως άλλωστε γνωρίζω ότι διδάσκεται σε κάποια ελληνικά σχολεία στη Γερμανία- ήταν ένα σοκ κι αυτό όταν το έμαθα), η Ιστορία -όπως διδάσκεται στα σχολεία μας- είναι ομοίως λανθασμένη, και άντε μετά να πείσω τα παιδιά μου (όταν κάποτε κάνω), ότι εκτός από εξαίρεση στο μάθημα των Θρησκευτικών, πρέπει να ζητήσουν εξαίρεση και στο μάθημα της Ιστορίας, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να καταστραφεί τελείως η λογική τους.

Thrass είπε...

Το σωστό link που ανέφερα για το Υπουργείο Πολιτσμού είναι το εξής:

http://www.culture.gr/2/21/211/21107a/og/games.html

---. είπε...

Φαντάσου, ότι από όλη την Ολυμπιάδα, το μόνο που μου έκανε σε οικείο, ήταν η φάση με τους γύφτους και τα καρπούζια στην τελετή λήξης.Λέω, να΄μαι και ΄γω. Με τίμησαν.

Τα άλλα ήταν λίγο για τους «άλλους» και για την εικόνα προς τα έξω.Ξέρεις, παντού υπάρχει ένας μύθος και τα τέτοια.

- είπε...

Live your myth in Greece, που λένε...

Πάντως, ας μην είμαστε απόλυτοι. Τα στοιχεία που προσδιορίζουν ένα λαό δεν είναι γονιδιακά αλλά πολιτισμικά. Από τα πολιτιστικά στοιχεία των αρχαίων Ελλήνων επιβίωσαν πάρα πολλά μέχρι τις μέρες μας, με πρώτο και κύριο τη γλώσσα (έστω με χαντακωμένη την προφορά) και να ακολουθούν τα έθιμα, ορισμένες δοξασίες, η πνευματική παράδοση (χάρη ΚΑΙ στους Χριστιανούς, μην ακυρώνουμε τη συμβολή τους στην - επιλεκτική έστω - περίσωση της αρχαίας γραμματείας). Υπό αυτήν την έννοια, αν μη τι άλλο είμαστε περισσότερο Έλληνες από οποιονδήποτε άλλο λαό, παρά το αναμφισβήτητο μπαστάρδεμα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει και ευθεία σύνδεση με τον Επιτάφιο του Περικλή, τον Παρθενώνα ή την αρχαία τραγωδία, τέτοια που να επιτρέπει την επίκληση των επιτευγμάτων εκείνου του πολιτισμού, ως άλλοθι για τα χάλια του δικού μας. Αυτά τα κόμπλεξ πρέπει κάποια στιγμή να τα ξεπεράσουμε γιατί είναι αφάνταστα γραφικά. Είναι σαν να ανακαλύπτει κανείς έναν πέμπτο ξάδερφο της προ-προ-προγιαγιάς του τρίτου του ξαδέρφου απόγονο βασιλικής δυναστείας από την Ουγγαρία και να αρχίσει να το παίζει αριστοκράτης στο δυαράκι του ζητώντας υποκλίσεις.

Τέλος, κάθε λαός χρειάζεται μια συνεκτική, αυτάρεσκη μυθολογία. Το χτίσιμό της είναι από τις πρώτες προτεραιότητες κάθε κράτους.

S G είπε...

"Υπό αυτήν την έννοια[πολιτισμικα], αν μη τι άλλο είμαστε περισσότερο Έλληνες από οποιονδήποτε άλλο λαό"

εγω θα ισχυριζομουν οτι οι γερμανοι πχ που εχουν κρατησει την αρχαια ελληνικη γραμματικη, ξερουν καλυτερα απο μας περι φιλοσοφιας (την εννοια θεση-αντιθεση την εμαθα απο γερμανο :-), ειναι σαν κοινωνια πολυ πιο κοντα στα αρχαια ελληνικα ιδανικα κτλ κτλ ειναι πιο κοντα πολιτισμικα στους αρχαιους ελληνες απο μας.

"κάποιοι μέσα στα τόσα εκατομμύρια των σημερινών Ελλήνων έζησαν την εποχή του Περικλή. "

εμμμμ οχι, καποιων οι προπροπροπροπροπρο Χ 60 παππουδες εζησαν στην εποχη του περικλη. αυτο που πρεπει να μαθουν οι ελληνες ειναι μια λεξη: ατομικη ευθυνη.

Το τι εκανε ενας προγονος σου πριν 2500 χρονια ειναι αδιαφορο για εναν σημερινο Αθηναιο. Οπως αδιαφορο και το τι κανει ενας Θρακιωτης ας πουμε. ή ο αγνωστος γειτονας σου. Καθε ανθρωπος ειναι υπευθυνος για τις δικες του πραξεις και μονο γιαυτες μπορει να αισθανεται περηφανεια ή ντροπη, γκεγκε?

(γιατι αλλιως θα επρεπε να ντρεπομαι καθε φορα που λεω οτι ειμαι Ελληνας ;-)

- είπε...

S G, αναφερόμουν σε στοιχεία γλωσσολογικά και λαογραφικά (=πολιτισμικά), κυρίως. Όχι στην "ποιοτική" αντιστοίχηση των σημερινών κοινωνιών με την αρχαία. Εκεί φοβάμαι ότι θα χάναμε πανηγυρικά τον τίτλο του "διαδόχου"...

Η προσωπική έπαρση για συλλογικά κατορθώματα (στα οποία ο επαιρόμενος ήταν αμέτοχος) είναι η άλλη όψη του αυταρχικού νομίσματος που περιλαμβάνει την απόδοση συλλογικής ευθύνης για ατομικά εγκλήματα. Η ίδια χοντροειδής, απόλυτη γενίκευση.

Thrass είπε...

Μάλιστα!... Χαίρομαι ιδιαίτερα που το αρχικό κείμενο που δημοσίευσα προσκάλεσε στη συζήτηση μερικούς από τους favorite bloggers μου (μην ενθουσιάζεστε, "favorite" σημαίνει πως διαφωνώ με λιγότερο από το 80% αυτών που γράφετε συνήθως!)

Netpen,
αυτό το "χάρη ΚΑΙ στους χριστιανούς" μου ράγισε την καρδιά (κάποιους ειρωνεύομαι εδώ, αλλά όχι εσένα). Στο κείμενό μου (που σχολιάζει εδώ ο DKTF) (αντ)έγραψα ότι οι Χριστιανοί έκαψαν τις ελληνικές βιβλιοθήκες, ναούς, σκότωσαν, απείλησαν, εξανάγκασαν κλπ. Το ότι κάτι επιβίωσε μέσω Χριστιανών, οφείλεται στο ότι μόνο Χριστιανοί έμειναν, αφού όλοι οι άλλοι είχαν σφαχτεί. Είναι λίγο σαν να λέμε ότι τα Ινδιάνικα έθιμα και αξίες επιβίωσαν χάρις και στους μοντέρνους αμερικανούς. Τεχνικά είναι σωστό, αλλά η ουσία είναι ακριβώς η αντίθετη.

Netpen, Οζυμάνδια και SG,
Θέτετε το πρόβλημα της αξίας της Ιστορίας για ένα λαό. Δεν είμαι ειδικός στο θέμα (και δε θέλω να αντιπαραβάλλω την Εθνική Ιστορία με την προσωπική ευθύνη, SG).
Εντούτοις, μπορώ να προσπαθήσω να εξετάσω κάπως το ζήτημα με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να το εξετάσουμε γονιδιακά κι ο άλλος να το μελετήσουμε πολιτισμικά, σαν τρόπο σκέψης κλπ (δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι τρόποι).

Με το γονιδιακό τρόπο (αν έχει κάποια αξία- που μάλλον δεν έχει), όντως κάποιο "λίγο" αίμα έμεινε (και πού να 'ναι τώρα...), αλλά ο λόγος που δεν έμεινε περισσότερο, ήταν εκείνη την εποχή οι Χριστιανοί.

Με τον πολιτισμικό τρόπο...ΟΚ, κρατήσαμε κάποια (πολλά) στοιχεία από τη γλώσσα, αλλά:
- όπως ανέφερα και στο προηγούμενό μου σχόλιο, η πολυθεϊστική θρησκεία που έκανε τους Αρχαίους Έλληνες να μεγαλουργήσουν, στηριζόταν στις ευθύνες του ατόμου για την αποκωδικοποίηση της γκάμας επιλογών που του προσέφεραν οι πολλοί θεοί. Για αυτό το λόγο άλλωστε η φιλοσοφική/επιστημονική σκέψη αναπτύχθηκε (και) στο χώρο μας με γοργά βήματα εκείνη την εποχή.
- Στο μονοθεϊσμό του Χριστιανισμού, η επιστημονική σκέψη, η φιλοσοφία και η επιλογή πάνε περίπατο. Πλέον μιλάμε βάσει αυθεντίας ("πίστευε και μη ερεύνα"). Και υπενθυμίζω ότι ΑΥΤΗ είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους μας. Και ο σταυρός είναι πάνω στη σημαία μας. Πολιτισμικά, δηλαδή, καμιά σχέση με εκείνους.

Η φιλοσοφία εδώ και αιώνες έχει μετακομίσει στις Γερμανίες και τις Γαλλίες. Το εμπόριο στους Άγγλους, Ολλανδούς και σε όποιον άλλο. Η επιστήμη στους Ιάπωνες κ.ά. Πέρα από τους λόγους για τους οποίους οδήγησαν αυτές τις χώρες στο να αναλάβουν ηνία σε διάφορους κλάδους, το συμπέρασμά μου για τη δική μας χώρα είναι το εξής: ο Χριστιανισμός (εθνικά, ως εισαγόμενο προϊόν που επιβλήθηκε δια της φυσικής βίας) μόνο δημιούργησε προβλήματα, δεν έλυσε κανένα. Εκτός αν δεχτούμε ότι στην περίπτωση που είχαμε συνεχίσει να είμαστε πολυθεϊστές, οι Τούρκοι θα είχαν ευκολότερο έργο εναντίον μας (Άραγε ο Δίας θα κοιμόταν για 400 χρόνια, όπως έκανε ο Χριστιανικός θεός?).

Το μόνο που μένει είναι ότι πλέον είμαστε σε θέση να διδάσκουμε στα παιδιά μας μερικά από τα σπουδαία πράγματα που κατάφεραν εκείνοι οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια και τη γλώσσα των οποίων έχουμε την τιμή να μιλάμε στο περίπου. Ούτε αυτό το κάνουμε σωστά όμως, όπως αποδεικνύεται από τις αντιφάσεις της Ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία μας.

Α, ναι, βγάζουμε και λεφτά από τα αρχαία ΤΟΥΣ. Πάσο εδώ.

J95 είπε...

Τι έχω πει για τις aggregated έννοιες που υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας καθώς και για την ακατανίκητη τάση μας να τις ανθρωπομορφοποιούμε;

Ο Dr. κρίμα τα πτυχία του αν σκέφτεται όπως το Χ εξάχρονο.

J95 είπε...

Έκανα μια μικροπονηριά: άφησα να εννοηθεί ότι οι Έλληνες της Ύστερης Αρχαιότητας ήταν το ίδιο με τους h'Ελ-λέενες της Κλασικής Εποχής.

(στην οποία, incidentally, η συνεισφορά της Λακωνίας ήταν βασικά το να την καταστρέψει)

Ε, ούτε αυτό παίζει.

Επίσης, οι ευαίσθητες σημειολογικές κεραίες μου ανιχνεύουν το μήνυμα "οι Χριστιανοί ήρθαν απέξω", αλλά ας το αγνοήσουμε για την ώρα.

Ανώνυμος είπε...

thrass μαλλον δεν προσεχες στο μαθημα της ιστοριας. για τα οποια κενα που εχεις καλυτερα να μην εμπιστευεσε αρχαιοπληκτους οπως ο δαυλος η ο ρασσιας.

J95 είπε...

Μπα, σωστά τα λέει ο Thrass. Απλώς τα ερμηνεύει λάθος.

Εγώ πάντως πρόσεχα πολύ καλά στο μάθημα της Ιστορίας και ευτυχώς που τα έβλεπα από την αρχή με κριτικό μάτι γιατί τόσο πολλές μαλακίες μόνο στα Θρησκευτικά και στην Οικιακή Οικονομία έπαιζε να σου τύχουν.

Στη χώρα μας (δηλαδή τα Βαλκάνια) είναι προσωπικό ζήτημα το τι γινόταν πριν 500 και 1500 χρόνια. Πέρα από το πόσο αβάσιμο είναι αυτό, σου δίνει μία πρώτης τάξεως αναπηρία στον τρόπο ανάγνωσης της Ιστορίας, είτε είσαι ο Ρασιάς, είτε είσαι ο Κορδάτος, είτε είσαι ο Thrass, είτε είσαι ο οποιοσδήποτε.

S G είπε...

θρας ο χριστιανισμος επιβληθηκε αλλα οχι απεξω αλλα απο μεσα. Και η ορθοδοξια εχει πολλα ελληνικα γνωρισματα, κομματια παγανισμου, αρχαιοελληνικους μυθους μεταμφιεσμενους κτλ

Το αν η επιβολη του ηταν καλο ή κακο δεν το ξερω. Αλλα να σημειωσω οτι αν δεν ειμασταν χριστιανοι θα ειμασταν μουσουλμανοι (και εκτος ΕΕ να προσθεσω). Γιατι οι μονοθεϊστικες θρησκειες ειναι πολυ πιο δυνατα μιμηδια απο τις ανοιχτες αρχαιες θρησκειες χωρις κεντρικο δογμα. Νομιζω οποιαδηποτε κουλτουρα ηρθε σε μακροχρονια επαφη με μονοθεϊσμο για αρκετα χρονια τον ασπαστηκε τελικα (εξαιρεσεις καποιες ασιατικες χωρες. να σημειωσω οτι στην σημερινη Κινα ή Κορεα ο καθολικισμος κανει θραυση. Λενε μαλιστα οτι εχει πιασει ο χριστιανισμος γενικα εως και 10% των κινεζων!! και η ορθοδοξια αντι να ανοιχτει, περιοριζεται στα εθνικιστικα μιζερα δογματα των Χριστοδουλων...)

Thrass είπε...

Επίσης, οι ευαίσθητες σημειολογικές κεραίες μου ανιχνεύουν το μήνυμα "οι Χριστιανοί ήρθαν απέξω", αλλά ας το αγνοήσουμε για την ώρα.
...
Μπα, σωστά τα λέει ο Thrass. Απλώς τα ερμηνεύει λάθος.
...
Ο Dr. κρίμα τα πτυχία του αν σκέφτεται όπως το Χ εξάχρονο.


J95,
1) Ας μην το αγνοήσουμε! Ακούω.
2) Και η σωστή ερμηνεία είναι?...
3) Όπως σημείωσα και στο άρθρο μου, δεν έχουν μεταφράσει όλα τα κομμάτια της εργασίας του Dr. Βαλλιανάτου. Πχ. άφησα τελείως (σχεδόν) απ' έξω τα τελικά του συμπεράσματα, μετά από τη μελέτη του. Σε γενικές γραμμές συμπεραίνει ότι στη σύγχρονη Ελλάδα έχει χαθεί τελείως το attitude της Αρχαίας Ελλάδας και γενικώς έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας, αφού κατά κάποιο τρόπο έχουμε ξεχάσει (ή δε μάθαμε ή δεν έχουμε κατανοήσει την) Ιστορία. Αφορμή για το κείμενό του ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και το πόσο μακριά βρίσκονταν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας (βλέποντας αυτά που γράφει η Κωνσταντίνα παραπάνω, στιγμιαία μου σηκώθηκε η τρίχα...)

θρας ο χριστιανισμος επιβληθηκε αλλα οχι απεξω αλλα απο μεσα.
....
Και η ορθοδοξια εχει πολλα ελληνικα γνωρισματα, κομματια παγανισμου, αρχαιοελληνικους μυθους μεταμφιεσμενους κτλ
...
Αλλα να σημειωσω οτι αν δεν ειμασταν χριστιανοι θα ειμασταν μουσουλμανοι (και εκτος ΕΕ να προσθεσω). Γιατι οι μονοθεϊστικες θρησκειες ειναι πολυ πιο δυνατα μιμηδια απο τις ανοιχτες αρχαιες θρησκειες χωρις κεντρικο δογμα.


SG,
4) Kάτι προσπαθείτε να μου πείτε κι εσύ κι ο J95 (δες το (1) παραπάνω), αλλά δυστυχώς δεν έχω καταλάβει ακόμα.

5) Ναι, αλλά εμένα δε μου φτάνει αυτό που σώθηκε. Κι αυτό γιατί αυτά που "πέθαναν" για τη χώρα μας (και που τα έχω αναπτύξει παραπάνω), για εμένα είναι τα πιο σημαντικά. Φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.

6) Αυτή πιθανόν να είναι μια αρκετά σωστή σκέψη και μάλιστα μια σκέψη που αξίζει να την εξετάσουμε από μόνη της κάποια άλλη στιγμή.
Καλύτερα να μη γράψω πολλά σε αυτό, γιατί πραγματικά σηκώνει πολλή ανάλυση. Απλά θα πω ότι αυτό δε δικαιολογεί πολλά από αυτά που έγραψα παραπάνω.
Το βασικότερο για εμένα είναι το εξής: θα έπρεπε (στα σχολεία μας κι όπου αλλού) να καθίσταται σαφής η λογική βάσει της οποίας προόδευσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και οι διαφορές της από τη χριστιανική λογική (ή μη-λογική). Όπως επίσης και το μίσος ανάμεσα στους μεν και τους δε. Κι αυτό δε γίνεται. Κάπου εκεί η Ιστορία χάνει τελείως το νόημά της.
Επιπλέον είναι κι αυτός ο σταυρός πάνω στη σημαία μας...