11.9.05

Εναλλακτικός τίτλος:

Άρχισε η χοντρή μάσα.

9 σχόλια:

Κωστής είπε...

Κοίτα, γενικά το ότι έγινε χωρίς διαγωνισμό σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Πλην όμως, εδώ μπαίνουν και στρατηγικές αποφάσεις. Με όσα ξέρω για πολεμικά αεροπλάνα, που δεν είναι και πάρα πολλά, αλλά δεν είναι ούτε και πολύ λίγα, γενικά από την προηγούμενη, non-stealth γενικά πολεμικών, το F16 είναι κατά πολύ το πιο ευέλικτο όσων αφορά τους ρόλους του. Συνεπώς για μια σχετικά μικρή χώρα, που δε μπορεί να έχει κάθε λογής αεροσκάφος για κάθε διαφορετική χρήση ή αποστολή, είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.

Το θέμα βέβαια είναι, όπως λέει και το άρθρο, μήπως θα έπρεπε απλώς να βάλουμε τα λεφτά μας σε κάτι πιο νέο, όπως το F35. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα αργούσε σχετικά, και ίσως θέλαν να κλείσουν τη ψαλίδα πιο γρήγορα. Ίσως να αγοράσουν και από αυτά, όταν ωριμάσει λίγο το αεροπλάνο, ξεπεράσει τυχόν αρχικά προβλήματα, κτλ.

Τέλος πάντων, με τους εξοπλισμούς δε βγάζεις ποτέ άκρη...

Azrai είπε...

Ο πατέρας μου, πάντως, λέει ότι έπρεπε προφανώς και να είχε γίνει διαγωνισμός, εκτός και αν οι αμερικανοί υποσχέθηκαν αντισταθμιστικά πολιτικά οφέλη. Δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο.

Επίσης είπε ότι αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, λόγω ευρωπαϊκής ένωσης και κοινών συμφερόντων με Γαλλία, και διότι το Eurofighter είναι 4ης γενιάς αεροπλάνο και όχι 3ης (whatever that means :p) έπρεπε να γίνει διαγωνισμός και μάλλον θα κέρδιζε το Eurofighter.

Ο πατέρας μου είναι αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.

libertarian είπε...

αυτό ξαναπέστο j95 :-)

Η Ελλάδα τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού στον κόσμο για το 2004

KiTaSuMbA είπε...

Μια «τεχνική» λεπτομέρεια για τον azrai:
Τα μαχητικά jet χωρίζονται σε «γενιές» ανάλογα με την εποχή σχεδιασμού τους και τις τεχνολογικές τους ικανότητες.

Νομίζω πάντως πως η ουσία του θέματος δεν τίθεται στις τεχνικές λεπτομέρειες ή ποιο αεροσκάφος «μας κάνει» καλύτερα. Τίθεται κυρίως στο γεγονός πως ενώ όλα πάνε κατά διαόλου στην χώρα, ενώ μας τα έχουν κάνει «τσουρέκια» για δεκαετίες τώρα περί λιτότητας και εκείνο το «λουρί» που όλο σφίγγει, ενώ υπάρχουν πτέρυγες ολόκληρες κλειστές σε νοσοκομεία επειδή το budget δεν επιτρέπει τις απαραίτητες προσλήψεις... εμείς «κυνηγάμε» τους Τούρκους σε ένα ηλίθιο πόκερ για το ποιος «την έχει μεγαλύτερη».

Προσοχή όμως, η μεγάλη π**τσα θέλει και πολύ αίμα για να σηκωθεί! Ποιόν συμφέρει να «την σηκώσει»; Με τις παρούσες συνθήκες οι γείτονες ούτε να το σκέφτονται δεν μπορούν. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο σύχρονος πόλεμος είναι πρωτίστως οικονομικός και επομένως η αποτροπή του (αυτός δεν είναι ο σκοπός μας;) περνάει πρώτα απο πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και κατόπιν στις εξομειώσεις του τραπεζιού αλα Risiko.

Προσοχή, γιατί όσο πιο πολύ η οικονομία βασίζεται σε στρατιωτικές δαπάνες και προμήθειες, τόσο πιο κόντα φτάνει η ώρα που το «εμπόρευμα» θα πρέπει να «χρησιμοποιηθεί» για να τονώσει το εμπόριο.

Tero είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Tero είπε...

Να πω κι εγώ ο αγαθός και αθεράπευτα ρομαντικός το παράπονό μου όταν τα διαβάζω αυτά...

Υποτίθεται ότι χρειάζεται να δίνουμε χρήματα για τεχνικό εξοπλισμό σχολείων, εξοπλισμό νοσοκομείων κτλ.

Αλλά φαίνεται ότι ο υπουργός άμυνας έχει άλλη γνώμη:

Όχι, προέχει η "προφύλαξή μας από τον κακό και επιθετικό γείτονα".

Ακούγομαι αρκετά αθώος και παιδιάστικος;

Αν ναι, ευχαριστώ για το κοπλιμέντο...

Tero

Azrai είπε...

Kitasumba

Βασικά συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα συμφωνούσε.

J95 είπε...

Κι εγώ συμφωνώ. Δε μπορείς την ίδια μέρα που θεωρείς "λαϊκισμό" την πρόταση να δοθούν 100.000.000 ευρώ [πολύ αμφισβητίσιμο το ποσό btw] για να μην παγώνουν οι γριούλες να πας και να σκας 2.5 δις για οπλικά συστήματα (και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό και πολλά-πολλά). Αλλά εγώ δεν το θέτω καν έτσι, πες ρε παιδί μου ότι δε μας νοιάζει αν παγώνουν οι γριούλες ή ότι έχουμε άλλες προτεραιότητες.

Αντικειμενικά: πού στο διάολο βρέθηκαν 2.5 δις ενώ υποτίθεται ότι δεν έχουμε 25 φορές λιγότερα;

S G είπε...

Ι95 υπαρχει βασικα ενας λογος. Οι αμυντικες δαπανες δεν καταγραφονταν σαν κανονικες δαπανες και ως εκ τουτου δεν επιβαρυναν το ελλειμμα. Δεν ειμαι σιγουρος τι ισχυει τωρα...
κατα τα αλλα οπως ελεγα και σοτ μπλογκ μας, εχει παραγινει το θεμα με τις αμυντικες δαπανες.

ΥΓ κιτασουμπα το παιχνιδι στην ελλαδα λεγεται ρισκ