30.1.06

γράφω στα @@ μου τον RMS

Πριν συνεχίσω, sorry αν γίνομαι κουραστικός ή λέω βλακείες αλλά απλά είναι κάποια πράγματα που τα σκέφτομαι ΟΚ;

Οι κομμουνιστές τώρα. Διάβασα με ενδιαφέρον το citation και το ποστ του Βαρόμετρου και νομίζω ότι περιγράφει πλήρως το πρόβλημα: έχουν όλοι καλές προθέσεις, αλλά διάολε το Μαρξ τον αντιμετωπίζουν ακριβώς σαν τον Μωυσή. Το Στάλιν και τον Λένιν σαν τους Άγιους Οσιομάρτυρες και την όποια ηγεσία σαν Ιερατείο (tnx Penguin_Witch). This is sick. Προπαντών μη χαθεί η ενότητα του Κινήματος που υπηρετεί τον Ιερό Σκοπό. Μπορεί λέει να είναι μαλάκες η Παπαρήγα και αυτοί, αλλά τουλάχιστον κράτησαν τον κόσμο.

Τι πάει να πει "τουλάχιστον"; Με ψέματα; Με εγκληματοποίηση της κριτικής; Σε ένα κίνημα που υποτίθεται ότι βασίζεται στην επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων; Ναι, κράτησαν τον κόσμο, αλλά σε τι τον κράτησαν; Στο "σκοπό" γενικά κι αόριστα;

(θυμάμαι στις γενικές συνελεύσεις τον ελάχιστο κόσμο της ΠΚΣ συσπειρωμένο μέχρι αηδίας να καταψηφίζει πλαίσια για "αυτά αυτά κι αυτά" επειδή ήθελε "αυτά,000000005 αυτά,00000000000003 κι αυτά,00000001 υπό την αιγίδα του ΚΚΕ" με αποτέλεσμα να περνάει το "αντιαυτά αντιαυτά κι αντιαυτά". Η μετακατοχική ιστορία του ΚΚΕ είναι βασικά αυτή η μαλακία, να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και ξανά με κυμαινόμενο βαθμό ηλίθιου φανατισμού.)

Κοιτάξτε πώς φαντάζομαι (μπορεί να κάνω και λάθος) ότι την έχουν δει χονδρικά:
1) Θέλουμε ένα κίνημα που θα μάχεται τον καπιταλισμό και θα ζητά ισότητα και όλα αυτά τα ωραία.
2) Το πιο σημαντικό για ένα κίνημα είναι η οργάνωση, γιατί τα ανοργάνωτα κινήματα είναι αριστεριστές μπουκαλάκηδες νερό στο μύλο των εκμεταλλευτών μακριά από μας φτου κακά.
3) Οτιδήποτε μας φέρνει μακριά από την οργάνωση (π.χ. η διχογνωμία ή η ανυπακοή στην ιεραρχία) είναι κατακριτέο.
4) Πάνω ακόμα και απο τα λάθη μας (της ηγεσίας δλδ).

Κάπως έτσι πρέπει να είναι η λογική του πράγματος. Γιατί εγώ δεν βλέπω άλλη λογική. Επίσης την έχουνε δει όλοι λίγο θρησκευτικά τη φάση, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Ακούστε εδώ τώρα:

Εγώ προσωπικά, σαν Δημήτρης δλδ, πιστεύω ότι ο Richard M. Stallman λέει πολλές μαλακίες. Σέβομαι βέβαια τρομερά τη συνεισφορά του στην τωρινή εικόνα της βιομηχανίας πληροφορικής (με το ανοιχτό λογισμικό και τα ανοιχτά πρότυπα να κυριαρχούν π.χ. στο Internet, τη ροπή προς τις υπηρεσίες έναντι της πώλησης λογισμικού κλπ). Ο άνθρωπος είναι γίγας. Αλλά σε πολλά ζητήματα λέει μαλακίες.

Ας πούμε -και για να παραμείνουμε εντός θέματος- από πολύ παλιά προτιμούσε το GNU Hurd, που είναι πυρήνας με αρχιτεκτονική microkernel, αντί για το Linux (που είναι μονολιθικό και επιπλέον ο δημιουργός του δεν πολυμοιράζεται τον "φονταμενταλισμό" του RMS). Και επιμένει βασικά. Και το FSF δίνει δυνάμεις και λεφτά για να προχωρήσει η ανάπτυξη του Hurd. Και μπορεί και να έχει δίκιο, μακροπρόθεσμα.

Όμως τώρα, το Linux και το FreeBSD είναι σαφώς καλύτεροι πυρήνες για ένα σύστημα GNU από την "επίσημη πρόταση" του FSF. Και έχουν πολλαπλάσια λεφτά και πολλαπλάσιο κόσμο να ασχολείται με δαύτα. Γιατί;

Γιατί στο δικό μας κίνημα η γνώμη του αρχηγού δε μετράει τίποτα παραπάνω από την αντικειμενική της αξία, για τον απλούστατο λόγο ότι ο καθένας κάνει απολύτως ό,τι γουστάρει.

Ακόμα και το "αρχηγός" που χρησιμοποιώ είναι εντελώς τρόπος του λέγειν, δεν υπάρχουν αρχηγοί, υπάρχουν το πολύ-πολύ άτομα που γουστάρουν τρομερά τη φάση και είναι πάντα εκεί.

Οι όποιες ιεραρχίες (ας πούμε μια επιτροπή που θα ασχολείται με τις βασικές σχεδιαστικές αποφάσεις ενός μεγάλου project) σχηματίζονται ad hoc και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και πάλι δεν είναι δεσμευτικές.

Αν όλο το KDE αποφασίσει να περιοριστεί σε X11, αυτό δεν εμποδίζει κάποιον να κάνει ένα fork του κώδικα και να τον μεταφέρει σε καθαρό Qt ώστε να δουλεύει και σε embedded πλατφόρμες. Και στην πραγματικότητα αυτό έχει ήδη γίνει.

Να 'μαστε λοιπόν, ένα εντελώς άναρχο κίνημα που υπάρχει μόνο εδώ και 20 χρόνια. Είναι βέβαια εντελώς διαφορετικό το πεδίο[*], αλλά πείτε μου: τα έχουν πάει τόσο καλά τα ΚΚ με τη στρατιωτική τους οργάνωση στην αντιμετώπιση του καπιταλισμού, όσο αυτό το "κωλοχανείο" στο να είναι ελεύθερος ο κόσμος της Πληροφορικής;

[*] όχι όμως τόσο ιδεολογικά αδιάφορο όσο φαντάζεστε. Υπάρχει τεράστια διαφορά π.χ. ανάμεσα σε μια βιομηχανία λογισμικού δομημένη στην πώληση software και σε μια βιομηχανία λογισμικού δομημένη στην παροχή υπηρεσιών και αυτή η διαφορά αντανακλάται στη διαμόρφωση της ίδιας της κοινωνίας μια και βρισκόμαστε στην εποχή της Πληροφόρησης. Ωστόσο η ιδεολογία δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στα ανοικτά κινήματα. Εκ των πραγμάτων, μιλάνε μόνο οι πράξεις: δε μας νοιάζει αν ο contributor είναι οικολόγος, Κινέζος, Ολυμπιακός, ή η IBM.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δε ξερω γιατι σου φαινονται μμκιες αυτα που γραφει ο RMS? ειναι ευρυτερα γνωστο οτι η κυβερνηση του ισραηλ εχει επεκτατικη πολιτικη και οτι η τρομοκρατια που δεχετε απο την παλαιστινη βολευει τα συμφεροντα τους, τους δινει την αφορμη για αντιποινα στα οποια θα ερημώσουν περισσοτερες περιοχες για να τις αποικισουν αργοτερα οι ιδιοι.

Αυτο ειναι κατι που ακομα και πολυ ισραηλινοι/εβραιοι παραδεχονται, οσοι απο αυτους εχουν συναισθηση του δικαιου.

J95 είπε...

Δεν διαφωνώ για όλα αυτά, αλλά κατά τη γνώμη μου το τείχος που έχτισαν μόνο χειρότερα έκανε τα πράγματα.

Ανδρέας είπε...

Έχεις ένα ταλέντο να ανακατεύεις διαφορετικά πράγματα. Για τα περί ΚΚΕ συμφωνώ, δεν αξίζει να το συζητούμε πλέον. Θα παραμείνω στο θέμα του free software που το παρουσιάζεις ολίγον τι κομμουνιστικό ενώ είναι στη βάση του φιλελεύθερο.
Να προσθέσω απλά πως το κίνημα του free software γιγαντώθηκε επειδή υιοθετήθηκε ως επιχειρηματικό μοντέλο. Είναι μύθος πως τα μεγάλα επιτυχημένα free software projects αναπτύσσονται από developers στον ελεύθερο χρόνο τους. Πληρώνονται συνήθως πολύ καλά από μεγάλες εταιρείες (πχ. IBM, Apple κτλ).
Aν συνεχίσεις πάντως έτσι, ίσως σε λίγο καιρό να αρθογραφείς στο e-roosters ;-)

dgalanis είπε...

βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα πραγματικότητα ... ακόμα και οι συζητήσεις για κομουνισμό ή φιλελευθερισμό ή καπιταλισμό είναι πλέον κενές νοήματος ... η νέα ιδεολογία γελάει με αυτές μας τις συζητήσεις

J95 είπε...

Θα παραμείνω στο θέμα του free software που το παρουσιάζεις ολίγον τι κομμουνιστικό

Όχι, δεν το παρουσιάζω καθόλου κομμουνιστικό. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα και κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένο να το περιγράφουμε με όρους όπως "κομμουνιστικό" και "φιλελεύθερο", είναι σαν να περιγράφεις κόμματα του 20ου αιώνα με όρους όπως "φιλοσπαρτιάτες" και "φιλοαθηναίοι".

Απλά το είδα σαν ένα ανοικτό κίνημα, έναντι ενός αυστηρά οργανωμένου κινήματος. Μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά συγκρίνω (δε με ενδιαφέρουν -για τους σκοπούς του ποστ- αυτοί καθεαυτοί οι στόχοι ούτε υπονοώ πως είναι κοινοί) και χαίρομαι που το σχόλιό σου μου έδωσε την ευκαιρία να το διασαφηνίσω.

Όσο για το ρόλο των εταιριών (που έχουν υιοθετήσει το open source και όχι το free software) θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Το KDE δημιουργήθηκε γιατί κάποιος ήθελε να φτιάξει ένα εύκολο DE για την γκόμενά του. Αυτό δεν είναι μύθος. Και έχοντας συμμετάσχει στο project τα κρίσιμα χρόνια που έκανε το μεγάλο μπουμ (2000-2002), ξέρω πως η βασική εταιρική συνεισφορά ήταν το να πληρώνονται 2 άτομα από τη SuSE για να δουλεύουν full time σε ό,τι θέλουνε, κι άλλος ένας από την Trolltech ειδικά για θέματα integration με το Qt. Η δε δουλειά που ρίξαμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν είναι καθόλου μα καθόλου αμελητέα, ειδικά ο Coolo που τον έβαλα και λινκ πρέπει να μην κοιμήθηκε κανένα μήνα όταν ήταν να βγει το KDE 2.0. Όλη μέρα στο cvs να κάνει merging δουλειές εκατοντάδων ατόμων. Απορώ πώς δεν τρελάθηκε.

Οι εταιρίες μπορεί τώρα να χρηματοδοτούν αβέρτα κόσμο για να κάνει ανάπτυξη ελεύθερου (ή ανοικτού εν γένει) λογισμικού, όμως το 1983 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο.

(Για την ακρίβεια: Α-Δ-Ι-Α-Ν-Ο-Η-Τ-Ο. Η έννοια της ιδιοκτησίας είναι στενά συνυφασμένη στη δομή μιας εταιρίας: έχει μία τρομερή τάση να μετατρέπει σε ιδιοκτησία της ό,τι μπορεί να μετατραπεί γιατί σκοπός της είναι να αυξήσει την ιδιοκτησία της.)

Ο μόνος λόγος που έχουν αλλάξει γνώμη είναι η συστημική πίεση από το γεγονός ότι το εναλλακτικό μοντέλο [απεμπόληση της ιδιοκτησίας του software] κατόρθωσε να γίνει ανταγωνιστικότερο. Και αυτό χάρη σε άτομα όπως ο RMS που έγραφαν κώδικα μέρα νύχτα καταστρέφοντας τα χέρια τους.

Αλλά αυτό είναι τέλος πάντων άλλη συζήτηση: στην προκειμένη περίπτωση ενισχύεται το point μου. Το ΚΚΕ θα ήταν πολύ επιφυλακτικό ακόμα και στο να συμπράξει με ένα ελαφρώς διαφορετικής ιδεολογίας κίνημα. Αντίθετα ελάχιστοι ζηλωτές του Free Software έχουν πρόβλημα να δεχθούν τη συνεισφορά μιας εταιρείας.

Ποιο το αποτέλεσμα της πρώτης προσέγγισης; Καθόμαστε και χαιρόμαστε με το πόσο ιδεολογικά καθαροί είμαστε.

Ποιο το αποτέλεσμα της δεύτερης προσέγγισης;
Το ελεύθερο λογισμικό γαμάει.

Ανδρέας είπε...

Κατ' αρχήν μια εταιρεία έχει σκοπό να αυξήσει τα κέρδη της, όχι την ιδιοκτησία της. To free software κίνημα φυσικά και είναι ανοιχτό, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε μπορώ να το εντάξω σε ένα ευρύτερο libertarian πνεύμα. Έχεις φυσικά κάθε δικαίωμα να αρνείσαι μια τέτοια κατάταξη.

Δεν αμφισβητώ επίσης τη συνεισφορά ανεξάρτητων developers στα μεγάλα software projects. Για κάθε όμως επιτυχημένο software project σαν το KDE μπορώ να σου κατονομάσω άλλα δέκα τα οποία απέτυχαν και ποτέ δεν ωρίμασαν ώστε να είναι κατάλληλα για κανονική χρήση. Αν project σαν το KDE δεν είχαν και industry support θα αποθαρρύνονταν και οι αναξάρτητοι developers να επενδύσουν σε αυτά. Ειδικά στο KDE, η καρδιά του project είναι η QT, η οποία παράγεται κανονικότατα από εταιρεία, την Trolltech. Χωρίς την QT η επιτυχία του KDE δε θα ήταν η ίδια (πάρε για παράδειγμα το GNOME του οποίου τα πρβλήματα ξεκινούν από το ότι το foundation του, το GTK δεν είναι τόσο καλό όπως η QT). Δεν επεκτίνομαι παραπέρα γιατί γίνεται πολύ τεχνικό το θέμα.

---. είπε...

«Θα παραμείνω στο θέμα του free software που το παρουσιάζεις ολίγον τι κομμουνιστικό ενώ είναι στη βάση του φιλελεύθερο»

Για μένα αυτό είναι το πιο καίριο σημείο. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το κάθε τι. Και δεν το λέω για το παράδειγμα του Σπασίκλα (sorry man -γνωρίζω ελάχιστα πράγματα για την ιστορία που λέγεται free software), αλλά μιλάω γενικότερα για την συγκεκριμένη νοοτροπία. Είμαι κομμουνιστής; Θα καταδικάζω οτιδήποτε έξω από την πόρτα μου ή θα προσπαθώ να αποδείξω ότι αυτό προήλθε από την ιδεολογία μου. Είμαι φιλελεύθερος; Το ίδιο.

Νομίζω, ότι το μοναδικό πράγμα που βλέπω σε ανάλογα ποστ είναι ο καθένας μας να αγωνιά πρώτα απ΄όλα να οριοθετήσει τα πράγματα βάσει του ιδεολογικού του υπόβαρθρου και αν μείνει χώρος και χρόνος να συζητήσει την ουσία. Απίστευτα κουραστικό και άτοπο. Θα ‘σκαγα αν δεν το έγραφα.

Οκ, συνεχίστε τώρα να διευκρινίζετε αν το free software είναι κομμουνιστικό ή φιλελεύθερο.

(συγνώμη ρε jim για το ξεκάρφωτο αλλά συνήθως αυτός είναι ένας λόγος που με χαλάνε άσχημα παρόμοιες συζητήσεις).

J95 είπε...

Οκ, συνεχίστε τώρα να διευκρινίζετε αν το free software είναι κομμουνιστικό ή φιλελεύθερο.

Α όλα κι όλα εγώ δε διευκρίνησα ΤΙΠΟΤΑ τέτοιο.

---. είπε...

Ας χρησιμοποιήσω λοιπόν μια αγαπημένη σου λέξη:

ΣΥΝΕΛΘΕ!!!
:)

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω ότι μιλάς για πατατάκια, αλλά δεν αντιλαμβάνεσαι ότι όλα συγκλίνουν τελικά στην πίστη σου στο Θεό και θέλω να το θίξω αυτό εδώ. Δεν είσαι άθεος ρε παιδάκι μου, στην πραγματικότητα πιστεύεις στο Θεό... απλώς δεν το 'χεις καταλάβει ακόμα. Εγώ που το κατάλαβα, όντας πολύ πιο σχετικός από σένα με τη θεολογία προσπαθώ να σε βοηθήσω. Το γεγονός ότι είμαι και θρήσκος δεν επηρεάζει καθόλου την αντικειμενικότητα μου, ή την προσπάθεια μου να συνδέσω τα πατατάκια με την πίστη μου (ουπς, 'σου' εννοούσα) στο Θεό.

ΥΓ: Σόρυ ρε J95, με όλες αυτές τις παπαριές δεν άντεξα να μην πω και εγώ μια...

Ανδρέας είπε...

Constantina: προσέγγισα το θέμα πολιτικά γιατί τέτοια ήταν και η προσέγγιση του J95. Κατανοώ πάντως το επιχείρημά σου.
Γενικά, το θέμα του free software είναι από τη φύση του πολιτικό οπότε είναι δύσκολη άλλη προσέγγιση. Το πρώτο σχόλιο ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό φιλικό πείραγμα (τουλάχιστον αυτός ήταν ο σκοπός) και όχι φιλελεύθερο κήρυγμα. Αξίζει πάντως να διαβάσετε το κείμενο στο οποίο παραπέμπω γιατί πραγματεύεται πολλά θέματα όπως οι πατέντες και το copyright που αφορούν γενικά όλους.

Νίκος είπε...

ωραίο και αυτό το μήνυμά σου j95 αλλά και το προηγούμενο

lazopolis είπε...

Επί της ουσίας, εξαιρετικά υποσχόμενη θα ήταν μια πολιτική οργάνωση βασισμένη στις αρχές του open software. Αλλά και εξαιρετικά ευάλωτη στον πολιτικό στίβο.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του open software είναι η απουσία καθολικής, συγκροτημένης άποψης για το πώς θα πρέπει να είναι το λογισμικό του μέλλοντος. Ένα open party δεν θα είχε ανάλογη πολυτέλεια.


Μπορώ να φανταστώ το open party σαν εξωκοινοβουλευτική οργάνωση με στόχους πιο περιορισμένους από αυτούς ενός γενικού πολιτικού κόμματος, ίσως και με ακτιβιστική δράση. Κάτι σαν την greenpeace αλλά στο πιο σοβαρό.

kkk είπε...

1)Ο άνθρωπος είναι γίγας.
2)Αλλά σε πολλά ζητήματα λέει μαλακίες.

Σύμφωνοι και στα δύο.
Για περίπου τους ίδιους λόγους.

Πάντως αυτό που λέει ο thanos, οτι ο Stallman έκανε μπάνιο στο κτήριο του LCS/MIT δεν νομίζω να είναι αλήθεια. Είναι γνωστο οτι ο RMS ποτέ δεν κάνει μπάνιο. Το ξέρω, τον έχω μυρίσει από κοντά!!! ;)

Just goes to show.
Just cause you're damn good at one thing, don't mean shit about anything else.

Και ο Chomsky, δεινός γλωσσολόγος, αλλα αμα ανοίξει το στοματάκι του για τίποτα άλλο, παναγία μου, παναγία μου...

libertarian είπε...

Linus Torvalds Says No to Kernel Switching to GPLv3
μπούαχαχα :Ρ

Γενικά δεν το πολυπάω το GPL λόγω του εξαναγκασμού (έχει viral behavior :P), προτιμώ κάτι πιο χαλαρό με λιγότερη ιδιοκτησία επάνω στον κώδικα όπως το BSD license.

Την μάχη για ένα ελεύθερο internet στις απαρχές του την έκαναν libertarians πάντως(*) ;-). Το ίδιο και για την κρυπτογραφία. Και στο open source έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Το ίδιο και τώρα για την πνευματική ιδιοκτησία.

- Against Intellectual Property, Journal of libertarian Studies
- Αgainst Intellectual Monopoly


(*)An idealistic vision of the free exchange of information and ideas has played a praiseworthy part in the development of the Internet. Yet its decentralized configuration and the similarly decentralized design of the World Wide Web of the late 1980s also proved to be congenial to a mindset opposed to anything smacking of legitimate regulation for public responsibility. An exaggerated individualism regarding the Internet thus emerged. Here, it was said, was a new realm, the marvelous land of cyberspace, where every sort of expression was allowed and the only law was total individual liberty to do as one pleased. Of course this meant that the only community whose rights and interests would be truly recognized in cyberspace was the community of radical libertarians. This way of thinking remains influential in some circles, supported by familiar libertarian arguments also used to defend pornography and violence in the media generally. - HTTP://WWW.VATICAN.VA/ROMAN_CURIA/PONTIFICAL_COUNCILS/PCCS/DOCUMENTS/RC_PC_PCCS_DOC_20020228_ETHICS-INTERNET_EN.HTML HREF="Βατικανό :P

Oneiros είπε...

J95, σου βγάζω το καπέλο για το εξαιρετικό post, στο κλασικό αμίμητό σου στυλ.

σπασίκλας: Είναι μύθος πως τα μεγάλα επιτυχημένα free software projects αναπτύσσονται από developers στον ελεύθερο χρόνο τους. Πληρώνονται συνήθως πολύ καλά από μεγάλες εταιρείες[..]Ειδικά στο KDE, η καρδιά του project είναι η QT, η οποία παράγεται κανονικότατα από εταιρεία, την Trolltech.

Επέτρεψέ με να διαφωνήσω. Άσε το GNU και το KDE και πάρε παράδειγμα το Apache Foundation, και συγκεκριμένα το Jakarta project: μιά πραγματική (όσο είναι αυτό δυνατό) αξιοκρατία. Απ' τα πιό φιλελεύθερα και δημοκρατικά success stories του ΕΛ/ΛΑΚ, δεν έχει de facto δικτάτορες ούτε και στηρίχτηκε στα εταιρικά handouts για να φτάσει εκεί που έφτασε (η Sun και η IBM επένδυσαν στο μέλλον του ASF δώριζοντας του λογισμικό αφού είχε ήδη γίνει σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις). Το ASF δεν το νοιάζει αν ο contributor είναι οικολόγος, Κινέζος, Ολυμπιακός, ή η IBM, αρκεί να φροντίζει τα "παιδιά του", και δίνει μαθήματα οργάνωσης, παραγωγικότητας και αποδοτικότητας: ο Apache httpd είναι ο πιό δημοφιλής web server και το Jakarta με τις καινοτομίες του σε μεγάλο βαθμό κρατάει ζωντανή, ανοικτή και ευέλικτη τη Java (την ευρύτερη πλατφόρμα, όχι τόσο το προϊόν της Sun, στου οποίου τις διαβουλεύσεις ανάπτυξης όμως συμμετέχει μαχητικά, κερδίζοντας νίκες για το ΕΛ/ΛΑΚ).

Oneiros είπε...

J95, σου βγάζω το καπέλο για το εξαιρετικό post, στο κλασικό αμίμητό σου στυλ.

σπασίκλας: Είναι μύθος πως τα μεγάλα επιτυχημένα free software projects αναπτύσσονται από developers στον ελεύθερο χρόνο τους. Πληρώνονται συνήθως πολύ καλά από μεγάλες εταιρείες[..]Ειδικά στο KDE, η καρδιά του project είναι η QT, η οποία παράγεται κανονικότατα από εταιρεία, την Trolltech.

Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Άσε το FSF και το KDE και πάρε παράδειγμα το Apache Foundation, και συγκεκριμένα το Jakarta Project: μιά πραγματική (όσο είναι αυτό δυνατό) αξιοκρατία. Απ' τα πιό δημοκρατικά success stories του ΕΛ/ΛΑΚ, δεν έχει de facto δικτάτορες ούτε και στηρίχτηκε στα εταιρικά handouts για να φτάσει εκεί που έφτασε (η Sun και η IBM επένδυσαν στο μέλλον του ASF δώριζοντας του λογισμικό αφού είχε ήδη γίνει σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις). Το ASF δεν το νοιάζει αν ο contributor είναι οικολόγος, Κινέζος, Ολυμπιακός, ή η IBM, αρκεί να φροντίζει τα "παιδιά του" (αν έχει δωρίσει ολόκληρο subproject ή είναι committer), και δίνει μαθήματα οργάνωσης και παραγωγικότητας: ο Apache httpd είναι από το 1996 ο πιό δημοφιλής web server και το Jakarta με τις καινοτομίες του σε μεγάλο βαθμό κρατάει ζωντανή, ανοικτή και ευέλικτη τη Java (την ευρύτερη πλατφόρμα, όχι τόσο το προϊόν της Sun, στου οποίου τις διαβουλεύσεις ανάπτυξης όμως συμμετέχει μαχητικά, κερδίζοντας νίκες για το ΕΛ/ΛΑΚ).

Ανώνυμος είπε...

@spasiklas, 1ον: άλλο open source και άλλο FSF.
2ον: και στα δυο δεν εχει σημασια αν πληρωνεται ο δημιουργος ή οχι, αλλα τι γινεται με το προιον μετα.
3ον και κυριοτερον: Αν δεν ηταν τοσο δυνα(μικα|τα) αυτα τα δυο κινηματα λες να μπαιναν στο παιχνιδι οι πολυεθνικες? Επειδη υπηρχαν πολλοι δημιουργηκοτατοι developers που αφιερωναν τον ελευθερο χρονο τους σε (free|open source) projects και ειχαν φοβερα αποτελεσματα οπως το GNU, το Linux, το XFree86 κτλ. γι'αυτο και αποφασισαν να συμμετασχουν στα κινηματα αντι να μεινουν απ'εξω.

Το οτι σημερα οντως το μεγαλυτερο ποσοστο open source προερχεται απο πολυεθνικους γιγαντες οπως η SUN και η IBM, ειναι η επιβεβαιωση της δυναμικης που ειχαν και εχουν οι εθελοντες προγραμματιστες.