7.1.06

sic transit (3)

Σήμερα η -πολύ καλή εκπομπή- "Μηχανή του Χρόνου" στον ALPHA μας ταξίδεψε στην εποχή που ο Χαρδαβέλας ήταν ένας νεαρός δημοσιογράφος που πολεμούσε τη δεισιδαιμονία. Αν είχε για τα θέματά του το 1/100 του σκεπτικισμού με τον οποίο αντιμετώπισε την "Αγία" Αθάνασία του Αιγάλεω, οι τωρινές εκπομπές του θα ήταν εξαιρετικές.

8 σχόλια:

---. είπε...

"Αν είχε για τα θέματά του το 1/100 του σκεπτικισμού με τον οποίο αντιμετώπισε την "Αγία" Αθάνασία του Αιγάλεω, οι τωρινές εκπομπές του θα ήταν εξαιρετικές".

Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις πόσο ουτοπικό είναι αυτό.
Δεν θα τον έβλεπε κανείς μετά ρε συ!

Ανώνυμος είπε...

Παλιες καλές εποχές...

penguin_witch είπε...

"Αχ, που'σαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος"...

Sakis Rizos είπε...

Άρτον και θεάματα!

Sarasides είπε...

Πάρτον & θαύματα!

Αταίριαστος είπε...

Ου γαρ έρχεται μόνον (το γήρας)

Ανώνυμος είπε...

Ουδεμία όρεξη έχω να παραστήσω το συνήγορο του συγκεκριμένου· έχει υπάρξει κίτρινος επανειλημμένως, εκ προθέσεως και εν πλήρει γνώσει του τι έκανε, πράγμα που, όπως μου μετέφερε ένα πουλάκι, είχε ομολογήσει χαλαρά και for the record [στα κάπως αμήχανα στελέχη ενός παλιότερου ΕΣΡ].

Ωστόσο, ούτε οι ικανότητες του λείπουν, ούτε χθεσινός είναι, ούτε τυχαίος. Από το τρίο των “Ρεπόρτερς” είναι ο μόνος που δεν εξαργύρωσε την όχι ευκαταφρόνητη καριέρα και αναγνωρισιμότητά του με κομματικά ή κυβερνητικά οφφίτσια. Δεν ανελίχθηκε καν στον διοικητικό τομέα του επαγγέλματος, πράγμα που με βάση την ιδιότυπη “επετηρίδα” του χώρου --που δεν είναι δα και τόσο μεγάλος-- θα ήταν το αναμενόμενο. Συζήταγα προχθές την περίπτωσή του και μου έχει καρφωθεί η ιδέα [δεν είναι δική μου] ότι είναι σαν να αυτοσυνταξιοδοτήθηκε πρόωρα. Τι εννοώ: Η συζήτηση είχε αφορμή μια εκπομπή, δεν ξέρω αν την είδες, για το Gladio. Θέμα το οποίο άνετα αποσπά τον χαρακτηρισμό “εκρηκτικό”. Που δεν έχει καμμία σχέση με την συχνά άσφαιρη τρέχουσα “αποκαλυπτική” δημοσιογραφία, η οποία συνήθως θέτει στο στόχαστρο ανθυποϋφυπουργούς και ασήμαντους ή άχρηστους πλέον businessmen, ή εξυπηρετεί σκοπιμότητες, επιχειρηματικές, εκδοτικές, πολιτικές και άλλες. Και φυσικά, όταν αυτές ικανοποιούνται, ξεθυμαίνει. Μπορώ να φέρω αρκετά παραδείγματα· αλλά μην το ταλαιπωρώ.

Το θέμα, λοιπόν, είχε ζουμί. Και πολύ. Στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικοί παλιοί και ενεργοί, πράκτορες της CIA που έδεναν και έλυναν στο Πεντάγωνο [το ελληνικό], στρατιωτικοί, χουντικοί, προβοκάτορες, δολοφόνοι, βασανιστές--the works. Παρ’όλ’αυτά, ο τύπος [για άλλη μια φορά] “κρατήθηκε”, αφήνοντας τους καλεσμένους του [κυρίως τον Βαξεβάνη, που ετοιμάζει ντοκυμανταίρ για το θέμα] να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Κάλυψε τα νώτα του. Λογικό αν όντως πρόκειται για κάποιον που παραμένει στο παιχνίδι χωρίς να προσπαθεί ή να θέλει να πρωταγωνιστήσει. Που μοιάζει να περνά την ώρα του κάνοντας απερίγραπτες μαλακίες επειδή απλά του εξασφαλίζουν θέση στο γήπεδο, και να μισοκλείνει πού και πού το μάτι σε όσους καταλαβαίνουν.

Ειλικρινά είναι να αναρωτιέται κανένας, αν αυτός ο τύπος είχε κίνητρο να παίξει σκληρά, χωρίς να αυτολογοκρίνεται για να μην σπάσει τίποτα αυγά, τι θα μπορούσε να βγάλει από τη ντουλάπα με τους σκελετούς.

Μόνο που φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν “μαγικά” και εν κενώ. Στο κάτω κάτω, ακόμα και οι Γούντστιν του Ουώτεργκεϊτ, που ανέτρεψαν ολόκληρο Νίξον, έγιναν φιλήσυχα αρνάκια, ή/και ατιμάστηκαν στα στερνά τους[Γούντγουωρντ/υπόθεση Πλέιμ].

Πω, πω, συγγνώμη, κυρ οικοδεσπότα. Είχα ξεκινήσει να γράψω ένα σχόλιο των δύο γραμμών και ξέφυγα κάπως από το πλάνο.

talos είπε...

Ναι όντως, η εκπομπή για το Γκλάντιο στην Ελλάδα ήταν λες και έγινε από άλλο δημοσιογράφο. Ειδικά τα όσα έλεγε ο Βαξεβάνης ήταν συγκλονιστικά. Συνεργάζομαι στην έκδοση και μετάφραση του βιβλίου του Ganser, παρεμπιπτόντως και έχω μάθει αρκετά (ανατριχιαστικά) - ο Χαρδαβέλας ήξερε τις πηγές και το θέμα σε εξαιρετικό βαθμό...

Και οι δικές μου πηγές αναφέρουν ότι ο Χ δεν πιστεύει τίποτα από τις άλλες παπαριές που παρουσιάζει και το κάνει, δεδηλωμένα, για την τηλεθέαση. Αυτό βεβαίως είναι ξεφτίλα, πιθανόν χειρότερη από ότι αν τα πίστευε.