7.1.05

Δείτε τις σκεπτομορφές...

...σαν "μιμίδια on steroids".

(ΥΓ1: ώρες-ώρες με εκπλήσσω ακόμα περισσότερο)
(ΥΓ2: αν έχετε τουλάχιστον τρεις άγνωστες λέξεις σε αυτό το post, σας ζηλεύω)

4 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Για να δούμε... τα "μιμίδια" είναι μάλλον τα "memes", τα steroids είναι προφανώς τα (αναβολικά) στεροειδή, αυτές οι σκεπτομορφές όμως, κάτι μου φέρνουν στο μυαλό αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι.

Κερδίζω τίποτα; :)

J95 είπε...

Τα μιμίδια είναι όντως τα memes, "on steroids" σημαίνει μεταφορικά "στην ουσία το ίδιο αλλά με πολύ καλύτερες επιδόσεις" (π.χ. το Los Angeles αποκαλείται "Village on Steroids") και είσαι πολύ τυχερός που δεν ξέρεις τι είναι σκεπτομορφές, διότι οι σκεπτομορφές σύμφωνα με ένα σωρό ηλίθιους είναι οντότητες που αναπτύσσονται στο αστρικό επίπεδο λόγω των σκέψεών μας.

Η ιδέα της Παναγίας π.χ. είναι ένα μιμίδιο. "Ζει" στις σκέψεις μας, το διαμορφώνουμε -του αποδίδουμε χαρακτηριστικά κλπ- και επηρεάζει όποιον ασχολείται μαζί του. Κάλλιστα μπορεί να αποτρέψει έναν 14χρόνο από το να αυνανίζεται (τουλάχιστον συχνά): "σκέψου ρε γουρούνι την Παναγίτσα που πέθανε παρθένα, εσένα το μόνο που σου ζητάμε είναι να κρατηθείς μέχρι να παντρευτείς". Αν αυτό δεν είναι επηρεασμός δεν ξέρω τι είναι :-)

Αντίστοιχα τώρα οι διάφοροι νεοεποχίτες θα σου έλεγαν ότι με το που σκέφτηκε ο πρώτος άνθρωπος την Παναγία, δημιουργήθηκε στο αστρικό πεδίο μια σκεπτομορφή ονόματι Παναγία. Η σκεπτομορφή ζει μια χαρά στο αστρικό πεδίο και έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που της έχουν αποδώσει με τον καιρό οι πιστοί. Μέσω του αστρικού πεδίου μπορεί να κάνει κονέ με το αστρικό σώμα του 14χρονου, το οποίο αφού πληροφορηθεί πόσο κακό κάνει ο αυνανισμός στο κάρμα, θα διατάξει το φυσικό σώμα να ξεκολλήσει. Αν ήταν σωστοί όμως, θα σου τόνιζαν ότι άλλο το αστρικό και άλλο το φυσικό επίπεδο. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου εμφανιστεί μία Παναγία στο δωμάτιό σου και να αρχίσει να κόβει βόλτες. Είναι πιο ζεν τα πράγματα.

Στην πραγματικότητα τα δύο μοντέλα λένε περίπου το ίδιο πράγμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ το μιμίδιο "Παναγία" δεν είναι μια αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά μία αφαίρεση που κάνουμε για να αναλύσουμε το πώς εξελίσσεται η συλλογική σκέψη, η σκεπτομορφή "Παναγία" είναι αυθύπαρκτη οντότητα που παίρνει πρωτοβουλίες κλπ.

Δηλαδή η νεοεποχίτικη σκέψη ξεκινά από σωστό προβληματισμό ("τι γίνεται με τη συλλογική σκέψη"), προτείνει ένα αρκετά καλό μοντέλο (αστρικά επίπεδα κλπ) και παραδόξως φτάνει περίπου στα ίδια συμπεράσματα με την επιστημονική σκέψη, αλλά χαλάει την όλη καλή εικόνα λόγω ενός παντελώς περιττού ανθρωπομορφισμού. Και λόγω αυθαιρεσίας του όλου μοντέλου βέβαια...

Συμπέρασμα: μη δυτική σκέψη != εντελώς για τα μπάζα σκέψη.

Oneiros είπε...

Να προτείνω και δύο αξιόλογες λογοτεχνικές αναφορές στο ζήτημα: American Gods του Neil Gaiman (μεταφράστηκε πρόσφατα σαν Ο Πόλεμος των Θεών) και φυσικά το κλασικό και πολυαγαπημένο Έπος της Γεωθάλασσας, της Ursula K. LeGuin. Το πρώτο έχει ως θέμα τα ζόρια που τραβάνε οι διάφορες αρχαίες θεότητες για να επιζήσουν στην σύγχρονη εποχή, όπου οι πιστοί τους έχουν εκλείψει, ενώ το δεύτερο αφορά τις περιπέτειες ενός νεαρού μάγου, που προσπαθεί να βρει και να νικήσει μιά ισχυρή σκεπτομορφή που δημιούργησε κατά λάθος (πολύ αλληγορικό).

J95 είπε...

Να προτείνω κι εγώ την ultimate -IMHO :)- αναφορά στο ζήτημα:
Όλα τα βιβλία του Terry Pratchett και κυρίως το Hogfather και το Small Gods.