25.2.05

Κωλοφυλλάδες

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της METRON Analysis, η πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έχει πέσει στο 37.9% από 40.κάτι% τον Οκτώβριο. Κατά τα άλλα, οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό κινούνται στο 60% και θεωρείται καταλληλότερος με 42.5% (45.4% τον Οκτώβριο) έναντι του Γιωργάκη (29.8% - 29.8% αντίστοιχα).

Από αυτές τις μικρές πτώσεις σε δύο νούμερα, οι οποίες είναι πάρα πολύ κοντά στο στατιστικό σφάλμα (γύρω στο 2-2.5% για ένα καλό γκάλοπ), η Ελευθεροτυπία συμπεραίνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση είναι στα όρια της κατάρρευσης. Περιέργως πώς, η Ελευθεροτυπία δεν αντλεί κάποιο συμπέρασμα από το ότι η πτώση της δημοτικότητας της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν εξαργυρώνεται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε όλους τους σχετικούς δείκτες εμφανίζει επίσης πτώση. (Επίσης ανακριβέστατα και οργουελικότατα παρουσιάζει τη δημοσκόπηση αυτή σαν την "πρώτη του 2005", ενώ την προ-προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε το "Βαρόμετρο" του ΣΚΑΪ και της VPRC.)

Παιδιά, δεν είμαι ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ. Είμαι απλά ένας μη-προβατοποιημένος κάτοικος αυτού του τόπου, που αισθάνεται αηδία βλέποντας την Ελευθεροτυπία να προσπαθεί να μας πείσει ότι η κυβέρνηση πάει κατά διαόλου επειδή η δημοτικότητα του Καραμανλή... ανέβηκε στο 60% (αν δεν κάνω λάθος 15% περισσότερο από οτιδήποτε είχε πετύχει σε 8 χρόνια ο Σημίτης) ή διαβάζοντας την εντυπωσιακή επίδειξη wishful thinking του "Βήματος" της Κυριακής, ότι δηλαδή όπου να 'ναι η "δεξά" θα πέσει εδώ όπως και στην Πορτογαλία!

Λοιπόν, αν είναι να πέσει η "δεξά", δε θα πέσει επειδή το θέλει το Βήμα και η Ελευθεροτυπία. Το μόνο που προβλέπω να πέσει, είναι οι πωλήσεις αυτών των δύο κάποτε σοβαρών εφημερίδων.

ΥΓ: και από το "από κει" στρατόπεδο (Καθημερινή), τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Αλλά με αυτούς θα ασχοληθώ άλλη φορά, όταν με τσαντίσουν εξίσου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κάποτε σοβαρώνΠότε δηλαδή?Απλά ήσουνα μικρός και δεν τα πρόσεχες. Ειδικά η ελευθεροτυπία, πάντα μέσα στην υπερβολή ήτανε, και έχει και έναν "αριστερό" ψιλο-ελιτισμό και ηθικολογία. Κράταγα αποκόμματα απο το δημοτικό, και όταν τα διαβάζω που και που, βλέπω οτι τίποτα δεν άλλαξε. Φυσικά εξακολουθεί να είναι απο τις λίγες εφημερίδες που διαβάζονται. ακόμα κι αυτές βέβαια, είναι χειρότερες κι απο blog.

dystropoppygus είπε...

Ωπ! Εδώ είμαστε: τον βρήκαμε τον άνθρωπό μας. Στον Don απευθύνομαι και εξηγούμαι. Απ'το 85 που επέστρεψα δήθεν σώος από το εξωτερικό, κράταγα επιμελώς την άλλη δήθεν σοβαρή φυλλάδα, το Βήμα της Κυριακής. Αρχείο να δεί το μάτι σας. Πριν φτηνήνουν όμως τα σκάνερ και ο χρόνος μου, το αρχείο μιας δεκαετίας ανέβηκε στο πατάρι (ήρθανε και τα μωρά, πού χώρος). Μια ωραία πρωία εξερράγη ο θερμοσίφων. Ο πολτός μιας δεκαετίας και πλέον, συνοδευόμενος από πικρά, σφιγμένα χαμόγελα, ούτε στην ανακύκλωση δεν έφτασε. Μόνο τα περιοδικά γλυτώσανε γμτ.
Don, μήπως έχεις εκείνο το φύλλο όπου προαναγγέλεται ο Συμπιλίδης από την Πανδώρα, περισσότερο από ένα μήνα πριν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Επίσης, περίπου την ίδια εποχή, ένα άρθρο για τη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία και ερευνητή του οποίου η έρευνα και οι πατέντες κατέληξαν με κάποιο τρόπο στην Ιντρακόμ; Αν ναι, στείλε email.

Sakis Rizos είπε...

Συμφωνώ απολύτως. Εύγε!

Zpi είπε...

ποπο τρελλα αρχεία. Από την εποχή Μητσοτάκη..?!? Παιδια εδώ μιλάμε για πραγματική διαστροφή ;-)
Όσο για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά σχετικά με την πρόθεση ψήφου, την απογοήτευση του κόσμου και τη δήθεν κατάρρευση της παρηκμάζουσας κυβέρνησης, τα ακούω βερεσέ. Την κρίσιμη ώρα πάλι 90% θα πιάσει ο δικομματισμός

Ανώνυμος είπε...

Δεν έπρεπε να αγαναχτείς, Δημήτρη. Ο Γιωργάκης δεν "τραβάει" και τα φιλικά έντυπα είπαν να του δώσουν λίγο σπρώξιμο.
Πάντα οι φυλλάδες δείχνουνε το μπλε, πράσινο ή ροζ βρακάκι τους αλλά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα, ΝΕΑ από τη μία και Espresso, Traffic, Αυριανή από την άλλη.

Sofia είπε...

Η αλήθεια είναι ότι Ελευθεροτυπία διαβάζω από πολύ μικρή αλλά ειδικά από τις τελευταίες εκλογές το χω κόψει λίγο πολύ το σπορ. Πολύ ευλογάνε τα γένια του ΠΑΣΟΚ, λες και όταν ήταν κυβέρνηση είμασταν πασάδες. Να ξέρουμε και τί λέμε.

Ανώνυμος είπε...

sorry dystropoppygus, δεν τα έχω... βασικά απ'ότι βλέπω έχω περισσότερο "κοινωνική κριτική" και "πολιτισμό" απο ότι εξελίξεις, ειδικά όσο πιο πίσω πάω...

talos είπε...

Πες τα J95! Κατ' αρχάς τρελαίνομαι όταν βλέπω να ερμηνεύονται αλλαγές *σχεδόν μέσα στο στατιστικό σφάλμα* σαν "καμπανάκια". Κατά δεύτερον η ΠΑΣΟΚιά της συγκεκριμένης εφημερίδας γίνεται πια κουραστική, αν και παραμένει η πιο "ελευθεριάζουσα" του κεντροαριστερού χώρου. Από την άλλη δεν είμαι σίγουρος με ποια κριτήρια είναι "δεξά" η ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα όχι με κριτήρια ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Σκεπτόμουν κάποια στιγμή να οργανώσω ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο "αναριθμητισμού" και "επιστημονικής αγραμματοσύνης" στην Ελλάδα, όπου θα καταγραφόταν από επιστήμονες και επιστημονικά εγγράματους το πώς ταλαιπωρούνται τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες, εσκεμμένα ή μη, από τον τύπο. Αλλά εδώ δεν βρίσκω χρόνο να ανανεώσω το μπλογκ - οπότε παραμένει σχέδιο...

Αυτή η ανοησία της "Ε" ήταν αναμφισβήτητα σκόπιμη - αλλά δουλεύει γιατί απευθύνεται σε ανθρώπους που στερούνται της δυνατότητας να σκέπτονται με αριθμούς - και έχουν την δυνατότητα να ξεχνάνε ότι δεν τους βολεύει.

Damsel in Stress είπε...

Πάρτο πια χαμπάρι ότι οι εφημερίδες είναι υπηρέτες αφεντάδων και χαλάρωσε. Υπό το πρίσμα του αφέντη τους τις διαβάζεις πάντα. Όχι υπό το δικό σου. Μα ποιός νομίζεις ότι είσαι πια;

Υ.Γ.: Το μαύρο σαφώς βελτίωση. Κάνε μαύρη και την κωλομπάρα του blogger και καθάρισες!

Ανώνυμος είπε...

Η Ελευθεροτυπία (κρίμας το όνομα) είναι απλώς κατάπτυστη φυλλάδα, ούτως ή άλλως (όχι ότι το Βήμα πάει πίσω...)