18.3.05

Η διαπλοκή[*] στην ελληνική μπλογκόσφαιρα...

...είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή.

Δείγμα:


PostScript (440KB, ο προτεινόμενος τρόπος να το δείτε είναι με GhostView. To Acrobat θα σας δείξει μόνο την κάτω αριστερή Α4 γωνία του πράγματος, δηλαδή το 5% της συνολικής εικόνας. Αν δεν ξέρετε τι είναι το GhostView ψάξτε στο Google και κατεβάστε το, άμα πια!)

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΛΙΝΚ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 512ΜΒ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ/Η ΜΗ M$ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ, ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ.
PNG (912KB. ΞΑΝΑΠΡΟΣΟΧΗ: η εικόνα είναι 18414x2924pixel. Να το πω πιο απλά, το δείγμα παραπάνω είναι το 1/60 της πλήρους εικόνας. Θα σας φάει 360ΜΒ μνήμη. Εγκώ προειδοποίησε).

PNG 1-2-3 (το προηγούμενο PNG σπασμένο -χονδρικά- σε τρία κομμάτια των 6000x3000pixel. Περίπου 300ΚΒ το καθένα. Σαφώς πιο φιλικά προς τη μνήμη του υπολογιστή σας, αρκεί να μην τα ανοίξετε ταυτόχρονα, μπράβο τα έξυπνα παιδάκια)

DOT (21KB, για ψαγμένους είναι o κώδικας dot από τον οποίο μπορείτε να παράγετε postscript, png, jpeg, svg κλπ αρκεί να κατεβάσετε το Graphviz. Αν δεν ξέρετε τι είναι το Graphviz ψάξτε στο Google και κατεβάστε το, άμα πια!
ΥΠΟΨΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΕΙΟ WORD, ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ WORD, ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ" ΣΑΣ)

Περισσότερα για το πώς, το γιατί κλπ θα ακολουθήσουν είτε σε σχόλια είτε σε edit, διότι αυτή τη στιγμή μου ανεβαίνει ο πυρετός μέχρι αηδίας. Πρέπει ωστόσο να επισημάνω ότι περιλαμβάνονται μόνο μπλογκ των οποίων η διεύθυνση τελειώνει σε blogspot.com, για λόγους απλότητας του κώδικα. Συγνώμη DiS, Βαρόμετρε, Γιώργο, Linda, Όνειρε και άλλοι, αλλά there's only so much I can do με αυτήν την κωλοαμυγδαλίτιδα. Στην επόμενη έκδοση θα σας βάλω όλους.
_________________________________
update:
ΓΙΑΤΙ: εν αρχή ην το reality tape, με την καταπληκτική παρουσίαση του κοινωνικού χάρτη του σεξ. Εν συνεχεία ην η Εύη, που αναρωτήθηκε αν η Ελληνική μπλογκόσφαιρα ωριμάζει. Αυτά τα δύο συνδυάστηκαν στο μυαλό μου με την πάγια ψύχωσή μου για αυτοργανω...αυτοργανωνο... για self-organizing καταστάσεις και είπα να δω σε τι κλίκες οδηγούν οι 6 πολιτικές που εφαρμόζουν οι Έλληνες bloggers στα link τους, οι οποίες είναι:
α) Δεν κάνω link πουθενά. (αγοραφοβική πολιτική)
β) Κάνω link σε όποιον βρω. (εξερευνητική πολιτική)
γ) Κάνω link σε όποιον με σχολιάζει. (ανταποδοτική-κοινωνική πολιτική)
δ) Κάνω link σε όποιον μου αρέσει. (εκλεκτική πολιτική)
ε) Κάνω link στους φίλους μου. (κλικαδόρικη πολιτική)
στ) Κάνω αντι-link σε όποιον σιχαίνομαι. (πολιτική 2 του Don't Kiss the Frog)

Όπως βλέπετε, οι 6 απλές αυτές πολιτικές οδηγούν σε μία κατάσταση η οποία συνοπτικά περιγράφεται σαν "της πουτάνας". Συγκεκριμένα, από οποιοδήποτε μπλογκ, μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε άλλο μπλογκ με λιγότερα από 4 κλικ, αρκεί να μην πέσετε σε αγοραφοβικό.

ΠΩΣ: Κατ' αρχάς πήρα σαν πλαίσιο αναφοράς τα links που έχει η Εύη στην αρχική της σελίδα (γι' αυτό και το datascape.blogspot.com απουσιάζει σχετικά από την εικόνα). Ένα σκριπτάκι σάρωσε το datascape.blogspot.com και ένα δεύτερο σκριπτάκι έκανε extract όλες τις διευθύνσεις της μορφής xxxx.blogspot.com και τις έβαλε σε μία λίστα. Αν θυμάμαι καλά ήταν 120κάτι. Ένα τρίτο σκριπτάκι κατέβασε τα 120κάτι αυτά blog και ένα τέταρτο σάρωσε τα κατεβασμένα αρχεία για να μας πει ποιος κάνει link σε ποιον. Προφανώς στον τελικό γράφο υπάρχουν και άλλα blog πέραν των 120 αρχικών, αλλά μόνο αυτά τα 120 σκαναρίστηκαν. Με λίγα λόγια, αν δε σας έχει link η Εύη, δε σας έψαξα για links αν και δεν αποκλείεται να υπάρχετε στο γράφο αν σας είχε link κάποιος που τον είχε link η Εύη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το αρχείο .dot που έχω ανεβάσει, από το οποίο παρήχθη εύκολα ο γράφος της όλης υπόθεσης. Όλα αυτά έγιναν με Perl και κάθε σκριπτάκι ήταν < 5 γραμμών. Γαμάει η Perl.


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ: Όπως βλέπετε, πολλοί αδικούνται γιατί χρησιμοποιούν blogroll και άλλες τέτοιες παπαράτζες, οι οποίες ναι μεν είναι εύχρηστες, αλλά δοκιμάστε να βγάλετε άκρη από τη Javascript που τις παράγει. Δυστυχώς λοιπόν τα σκριπτάκια μπορούν να σαρώσουν μόνο links που έχετε βάλει με τα χεράκια σας, είτε σε κάποιο post της πρώτης σελίδας, είτε στο template. Επίσης περιοριζόμαστε εντός στάνης(sic), γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσουμε απλά τα blog από τα τυχαία site. Προφανώς χρειάζεται ένα lookup table στο οποίο να περιέχονται ΟΛΑ τα ελληνικά blog, κάτι απολύτως εφικτό αλλά σε επόμενη έκδοση. Επίσης η απλή ευριστική ("αν τελειώνει σε blogspot.com είναι ελληνικό blog") έχει τα προφανή όριά της, γι' αυτό και θα δείτε στο σχήμα κάτι άκυρα όπως το www.blogspot.com και αρκετά ξένα blog όπως το Raed in the Middle.

CREDITS: Ευχαριστώ την Εύη και το reality tape για την έμπνευση. Ευχαριστώ την Εύη για την κατατοπιστική λίστα με blog. Ευχαριστώ τη μαμά μου, το God και τον executive producer της Sony Music International.

ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: Όλα αυτά είναι (C) 2005 by dkamen [papaki] cslab.ece.ntua.gr. Αντιγράψτε ελέυθερα για μη κερδοσκοπική χρήση. Της μάνας σας ο κώλος αν αντιγράψετε για κερδοσκοπική χρήση χωρίς γραπτή άδειά μου. Μην εκθέτετε το προϊόν σε θερμοκρασίες άνω των 400oC. ΜΗ ΤΟ ΔΙΝΕΤΕ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ (ΝΤΟΥ ΝΟΤ ΦΗΝΤ ΤΟΥ ΤΣΙΛΝΤΡΕΝ). Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως συμπτωματική, εκτός αν είναι εξ επί τούτου. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση.

[*] ελληνιστί αλληλοlinking

17 σχόλια:

Oneiros είπε...

Άντε πάλι, την γλυτώσαμε κι αυτή τη φορά την αυτοκάθαρση, εμείς οι εκτός στάνης (=blogger) :-P

Sofia είπε...

Δεν το μετατρέπει κανένας σε κάτι που μπορούμε να δούμε και οι υπόλοιποι;

Τί να κάμω μάνα μου έχω windows και ότι αυτό επάγεται. Είμαι μια αλλοτριωμένη

Νίκος είπε...

δηλώνω ένας ευτυχής χρήστης Windows (μόνο Windows) εδώ και 2 εβδομάδες

Νίκος είπε...

κατέβασα την εικόνα... περιμένω εναγωνίως να μάθω το ΠΩΣ και δευτερευόντως το ΓΙΑΤΙ

J95 είπε...

First things first. Να πούμε στη Σοφία ότι το .png είναι εικόνα "που μπορείτε να δείτε εσείς οι υπόλοιποι". Αμέσως πιο κάτω σε κρος-πλάτφορμ-βιουαμπίλιτυ είναι το html. Ο λόγος γλυκιά Σοφία που νομίζεις ότι δε βλέπεις τίποτα είναι ότι ο Firefox σου δείχνει την εικόνα με ζουμ 1.25% ή 2.5%, δεν ξέρω, κοίτα τη μπάρα τίτλου. Στη θέση σου θα έκανα save as και θα την άνοιγα με το Windows Image and Fax Viewer. Αν δεν έχεις αρκετή μνήμη, δοκίμασε τα τρία κομματάκια. Ή ακόμα καλύτερα, κατέβασε το Ghostview για Windows. Τείνω πάντως να τα αποδώσω όλα αυτά στο προχωρημένο της ώρας :).

Zpi είπε...

Για κάποιο λόγο δεν είχα καλύτερο αποτέλεσμα με το ghostview, παρ'όλα αυτά τα αρχειάκια φαίνονται μια χαρά και με το photoshop. J95 πολύ διαπλοκή ρε συ χάθηκα...

Damsel in Stress είπε...

Ρε συ, κάθε που σε βαράει πυρετός και βήχεις ασύστολα αυτά θα τραβάμε;

Τέλος πάντων, κατέβασα μία μόνο εκ των png, την είδα, δεν κατάλαβα Χριστό (ή μάλλον κατάλαβα αλλά μούταν τελείως αδιάφορο το πακέτο) και την πέταξα.

Μετά αναρωτήθηκα γιατί δεν είμαι ΕΓΩ ο ομφαλός της γης (πράγμα φυσικότατο). Λοιπόν, για να καθαρίσουμε, αυτές τις παπαριές περί "blogspot και μόνο" και "τα προγραμματάκια που έτρεχα δεν μπορούσαν" εγώ δεν τις τρώω. Δεν με λένε Όνειρο εμένα που είναι καλοπροαίρετος τύπος και ακόμα να δω το Doom III που μούταξε.

Πιστεύω ακραδάντως ότι έχεις ξεκινήσει ανοιχτό πόλεμο με το WordPress και με τα λοιπά μη blogger σκριπτ και ένα έχω να σου πω: ΘΑ ΣΕ ΛΙΑΝΙΣΟΥΜΕ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΣΥΝΑΧΩΜΕΝΟ ΚΩΛΟΒΑΤΡΑΧΙ;

Υ.Γ.: Ήμουν αρκετά απειλητική ή να προσπαθήσω περισσότερο; Επίσης, διάφορες μαλακίες του στυλ "σ' έχει βαρέσει μανία καταδίωξης μωρή;" θα απαντηθούν με νεύμα της κεφαλής προς τα κάτωθεν.

J95 είπε...

Τιιιιιιιι;

Το Wordpress είναι σκριπτάκι;(!) Εγώ νόμιζα ότι ήταν ελεεινό spyware 5ης διαλογής για κατασκευή κακάσχημων site.

Promitheas είπε...

Δεν είμαι αγοραφοβικός. ΒΑΡΙΕΜΑΙ.

Oneiros είπε...

Δεν με λένε Όνειρο εμένα που είναι καλοπροαίρετος τύπος και ακόμα να δω το Doom III που μούταξε.

Ουχμ *ξεροβήχει*.. we'll plead guilty, ya honah' (το ξαδελφάκι μου ο Βίνυ), μπας και την σκαπουλάρουμε με ελαφριά ποινή.

(to DiS): Η αλήθεια είναι ότι σου υποσχέθηκα και αλλά 2 shooters εκτός από το D3, αλλά έτσι που κατέβηκα μπουρδουκλωμένος, δεν πρόκαμα. Υπόσχομαι με την πρώτη ευκαιρία να επανορθώσω.

ΥΓ: Δεν είναι λόγω καλής προαίρεσης που δε με πειράζει (που μείναμε έξω από το graph), αλλά με το κατεβατό links που έχω στο blog μου θα φαίνομαι σαν άρχων της διαπλοκής, και δεν είμαι για εμφανίσεις σε παράθυρα :-P

Ανώνυμος είπε...

Εμένα κύριε Βάτραχε με αρέσουν οι καταγγελίες!
Να τους ξεσκεπάσετε όλους τους τους νταβατζήδες του διαδικτύου! Και φάτε και ένα δίπιτο στου Μπαϊρακτάρη για να πάρετε δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Έξελεντ! Πριν μερικά χρόνια νόμιζα ότι ήταν απλό fad. Τώρα έχω μια υποψία ότι σε μερικά χρόνια οι κομπιουτεράδες κοινωνιολόγοι θα καταδυναστεύουν τούτο τον κόσμο. Υπάρχουν κι ένα-δυο web-based tools για social visualization, αλλά κανένα δεν είναι ακόμα ικανοποιητικό. Το πιο γνωστό είναι το Touchgraph GoogleBrowser, το οποίο βασίζεται στον περίεργο αλγόριθμο που χρησιμοποιεί το Google για να βγάζει τα "similar pages." Η brand manager του rtape μας απαγόρευσε να γράψουμε γι'αυτό, καθότι στο χάρτη που προκύπτει, το μπλογκ μας κάθεται μόνο κι έρμο στη γωνία (ενώ ξέρουμε μετά βεβαιότητος ότι κάνει παρέα με 5 τουλάχιστον αραχνούλες του παγκόσμιου ιστού =)

Το πεδίο είναι πάντως ακόμα ανοικτό κι απορώ γιατί το technorati, το blogdex ή το blogwise δεν έχουν δοκιμάσει κάτι σχετικό. Ένα συμπαθητικό αρθράκι για visualization της μπλογκοδιαπλοκής εδώ.

DiS, η σχέση Blogger - WP νομίζω είναι αντίστοιχη της σχέσης entry-level vs. class A drugs. Περιμένω τη μελέτη που θα δείχνει τη σχέση self-publishing tool - βαθμού κοινωνικής απόσυρσης, αλλά φαντάζομαι πως ο βαθμός της ψυχοπαθολογίας (από το ελαφρύ ως το ερεβώδες) θα αντιστοιχεί στα παρακάτω :

1) Blogger, Radio UserLand, LJ
2) WP
3) Blogger (με πειραγμένο template)
4) WP (με πειραγμένο template)
5) MT (κανείς ακόμα στην ελληνική μπλογκόσφαιρα;)

Unknown είπε...

Ωχ, το κεφαλάκι μου! Φαντάζομαι κι εσύ που το ‘φτιαξες! Χαρά στο κουράγιο σου!

Lao είπε...

Ενδιαφέρον το εγχείρημά σου περί χαρτογράφησης της blogoδιαπλοκής στον ελλαδικό χώρο. Το πρώτο πράμα που μου ήρθε στο μυαλό βλέποντάς τις png (παρεπιμπτόντως το ps που δίνεις δεν φαίνεται και πολύ σόι με το ghostview που προτείνεις αφού φαίνεται όπως ακριβώς και με τον acrobat) ήταν η ιδέα των 6 βαθμών διαχωρισμού (6 degrees of separation). Έτυχε πρόσφατα να διαβάσω κάπου για ένα πείραμα που είχε λάβει χώρα τη δεκατία του 60 και το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληγε ότι όλοι οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους μέσω 6 άλλων ανθρώπων. Έχω πολλές αμφιβολίες επ’ αυτού ως προς την καθολική του ισχύ αλλά εν μέρει υφίσταται και έχει σχετικά απλή εξήγηση. Ίσως πάντως αν έδινες και κάποιους αριθμούς να είχε περισσότερη αξία και νόημα μιας και όπως λες και εσύ στα Png γίνεται της πουτάνας!

J95 είπε...

Βασικά για το ghostview έκανα σοβαρό λάθος: εγώ το είδα με KGhostview, το οποίο είναι "shell" απ' ευθείας για τον postscript interpeter και όχι για το Ghostview όπως υπονοεί το όνομά του. Πράγματι το Ghostview δεν είναι και από τους καλύτερους Postscript Viewers. Δεν ξέρω αν υπάρχει καλός postscript viewer για windows. Θα το ψάξω. Πάντως ειλικρινά εκπλήσσομαι που το Acrobat αγνοεί τα medatadata που του λένε σαφέστατα ότι δεν πρόκειται για τόσο μικρό έγγραφο.

Ο κανόνας των 6 βαθμών διαχωρισμού(ή θεώρημα του Κέβιν Μπέηκον, όπως είναι ευρύτερα γνωστό[*]) όντως ισχύει, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε άτομο έχει τουλάχιστον 50 γνωστούς και 50^6 = 15 δισεκατομμύρια = 2,5 φορές ο πληθυσμός του πλανήτη.

Νομίζω το πιο ενδιαφέρον στο όλο σχήμα είναι οι απομονωμένες νησίδες στα δεξιά του σχήματος. Οι περισσότερες είναι ξένα blogs. Είναι αξιοπερίεργο, αλλά η ελληνική μπλογκόσφαιρα συνδέεται με την ξένη μόνο σε 7-8 σημεία, σε αντίθεση με τις χίλιες τόσες συνδέσεις μεταξύ ελληνόφωνων blogs.

[*] Δηλαδή όλες σας ξέρετε κάποιον που ξέρει κάποιον που ξέρει κάποιον που ξέρει κάποιον που ξέρει κάποιον που ξέρει τον Κέβιν Μπέηκον.

Ανώνυμος είπε...

Δες και αυτά:
http://www.touchgraph.com/TGAmazonBrowser.html

http://www.touchgraph.com/TGGoogleBrowser.html

evee είπε...

popooooo...tora to eida to post!!!!
gamimeno RSS!!!!!

thankx dear frog gia tin anafora, ola afta ego??? :P

btw
a.tin eikona den katafera na tin anixo
b. o katalogos sto blog mou dexia yparxei gia na adikatastisei toys ateleiotous katalogous favorites (leitourgei gia mena san arxeio, xero pos den volevei kanena allo mallon alla ti na kanoume?)

cheers ;)