2.4.05

Βίοι Παράλληλοι;

Ελλάς-Πορτογαλία Συμμαχία. Ή τουλάχιστον έτσι θα ήθελαν να το βλέπουμε οι διάφορες πασοκοφυλλάδες. Δε χρειάζεται να σας δώσω λινκ, ανοίξτε όποια πασοκοφυλλάδα θέλετε και θα δείτε να επαναλαμβάνεται συνέχεια ότι η Δεξά θα πέσει εδώ το πολύ σε τρία χρόνια, όπως έπεσε και στην Πορτογαλία. Και όταν λέμε θα πέσει, εννοούμε ότι στις προσεχείς (φυσικά!) εκλογές θα πάρει ένα 20-25% και το ΠΑΣΟΚ θα σαρώσει με 47%, όπως οι ομοϊδεάτες του στην Πορτογαλία. Τα επιχειρήματα για όλα αυτά είναι συντριπτικά: μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, η Δεξά είχε κάνει απογραφή όπως και στην Πορτογαλία και από αυτό και μόνο έβγαινε το συμπέρασμα ότι θα πέσει κλπ. Από την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήσαμε ότι η Δεξά αύξησε και το ΦΠΑ όπως είχε γίνει στην Πορτογαλία, οπότε πλέον είναι γκαραντί το συμπέρασμα.

Με δεδομένο ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι τρομερά διαφορετικές χώρες, αναρωτήθηκα πώς γίνεται να ειπωθεί με σιγουριά ότι οι πολιτικοί τους βίοι είναι παράλληλοι. Φυσικά μόλις το έψαξα, βρήκα την απάντηση: δε γίνεται.

Ας πούμε η Δεξά στην Πορτογαλία δεν περιορίστηκε στην απογραφή και το ΦΠΑ. Σύμφωνα με αυτό, ιδιωτικοποίησε επίσης το σύστημα Υγείας, πέρασε αντισυνδικαλιστική νομοθεσία, έθεσε περιορισμούς στο δικαίωμα στην έκτρωση, δεν έκανε τίποτα απολύτως για την ανεργία (η οποία διπλασιάστηκε στους νέους) και κυρίως υποστήριξε λυσσωδώς και με ιδιαιτέρως χαμερπή τρόπο τον πόλεμο στο Ιράκ. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η χώρα υπέστη σοβαρότατες καταστροφές τον Αύγουστο του 2003 από πυρκαγιές, με 18 νεκρούς και ζημιές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Χωρίς υπερβολή, πιο κατουρημένη χώρα από την Πορτογαλία επί Μπαρόζο δεν πρέπει να υπήρξε στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια.

Από την άλλη, οι σοσιαλιστές της Πορτογαλίας δεν ήταν και τόσο παράλληλοι με τους δικούς μας. Όπως μας πληροφορεί το δεύτερο λινκ παραπάνω, το Μάρτιο του 2001 κατέρευσε μια γέφυρα με αποτέλεσμα να πνιγούν 70 άτομα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανέλαβε όλη την ευθύνη για την κακοτεχνία και ο υπουργός Δημοσίων Έργων παραιτήθηκε. Αυτό και μόνο ΙΜΗΟ τερματίζει κάθε συζήτηση για ομοιότητες στην πολιτική ζωή Ελλάδας-Πορτογαλίας, αλλά έχει και άλλο: μόλις το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ένα μήνα πριν το Ευρώ, οι φρεσκοεκλεγμένοι για δεύτερη τετραετία σοσιαλιστές παραιτούνται λόγω της ήττας του κόμματός τους στις δημοτικές εκλογές. Στην ουσία δηλαδή παραιτούνται λόγω μιας έκφρασης (παροδικής) δυσαρέσκειας από το εκλογικό σώμα. Κάτι που δεν έκαναν οι γατζωμένοι στην καρέκλα τους πασόκοι όταν έχαναν δημοτικές και ευρωεκλογές όλη την ώρα. Η παροδική αυτή δυσαρέσκεια ήταν που επέτρεψε στους δεξιούς να ανέβουν στην εξουσία και γι' αυτό κατακρημνίστηκαν με την πρώτη ευκαιρία.

Να ψάξουμε και για άλλες αναλογίες; Ας πούμε για το αν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Πορτογαλίας εκμεταλλεύθηκαν τα κονδύλια της ΕΕ όπως το ΠΑΣΟΚ; Γενικά να το ψάξουμε το θέμα κ.κ. πληρωμένοι κονδυλοφόροι που αρπάζεστε από το ότι ο μέσος αναγνώστης δεν έχει ιδέα από Πορτογαλία και αλωνίζετε ελεύθερα;

[1ος Νόμος της Αριθμητικής Ανάλυσης: Do not extrapolate.
1ος Νόμος της Θεωρίας Προβλέψεων: Do not extrapolate, unless you know what you're doing.]

Και για να τελειώνουμε: όλοι ξέρουμε ότι η δεξιά πολιτική δεν είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Ας πούμε αυτό το τελευταίο με το ΦΠΑ, μεγίστη χοντρομαλακία (αν και δεν καταλαβαίνω με τι ιδιότητα μιλούν οι πασόκοι, λες και αυτοί δεν έβαζαν καινούριους φόρους κάθε χρόνο). Όμως δέκα φορές προτιμότερη από αυτό που είχε καταντήσει το πασόκ: ένα μάτσο θρασσύτατοι καλοταϊσμένοι μιζαδόροι που δε μπορούσαν ούτε να αναπνεύσουν χωρίς να κάνουν κάποια απατεωνιά. Δεν είναι λάθος του ελληνικού λαού που ψήφισε το μη χείρον. Είναι έγκλημα του πασόκ που υπήρξε (και παραμένει) το χείρον.

15 σχόλια:

talos είπε...

Να σημειώσω ότι τον παπάρα τον Μπαρόζο τον κάναμε πρόεδρο της κομισιόν για να εξάγει τα χάλια που κατάφερε στην χώρα του στην ΕΕ, με τις ευλογίες όλων.
Επίσης να πω ότι η Δεξά εδώ σε ότι αφορά την οικονομία είναι περίπου ομοϊδεάτισσα του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα με ηπιότερη νεοφιλελεύθερη ρητορική (εκτός και να νομίζουμε ότι ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος πήγαν στο ΠΑΣΟΚ από παραξενιά...)

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν έχει Ψωμιάδηδες, Κιλτίδιδες, Ανδρεουλάκους και Μιχαλολιάκους ή τον άλλον με το παραλιακό μουστάκι που τον έκαναν υπουργό, οπότε αισθητικά υπερέχει κατάτι...

Sakis Rizos είπε...

Με μία λέξη: Εύγε!
Με τρεις λέξεις: Υπάρχει λογική τελικώς!

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον post! Συμφωνώ με αυτά που λες όσον αφορά τις ομοιότητες Ελλάδας-Πορτογαλίας (ελάχιστες). Πράγματι εκμεταλεύονται την ασχετοσύνη του μέσου πολίτη και δεν πρόκειται για κάτι παραπάνω από πολιτική προπαγάνδα.

Μια ερώτηση: Λες ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει το "greater evil" ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα. Γιατί;

Bliax είπε...

Για την Πορτογαλία: Σωστός και με τεκμηρίωση...

Για την ΝΔ: Μέχρι πριν μερικά χρόνια θα συμφωνούσα μαζί σου απόλυτα. Τώρα όμως νομίζω ότι το αντικοινωνικό της προφίλ γίνεται όλο και πιο ανφάς και δεν κρύβεται με τίποτα. Μάλλον ήσουν ...καλός μαζί της ;)

Για το ΠΑΣΟΚ: Δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα...

Συμφωνώ και με τις 4 λέξεις του sakis.

J95 είπε...

@lukulius:
Όπως καταλαβαίνεις, ο μόνος λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο από τη ΝΔ είναι ότι είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του να κάνει καφριλίκια.
Παρ' όλα αυτά, διαλέγοντας ένα top2, το ΠΑΣΟΚ το σιχαίνομαι
α) γιατί μένω σε περιοχή Μεγάλων Έργων και έζησα για τρία χρόνια όλες τις συνέπειες της διαπλοκής (και της πολιτικής απόφασης να εξαχθεί το χάλι της Αθήνας προς Μεσόγεια) στο πετσί μου.
β) γιατί μια ζωή νομίζουν ότι φορώντας τα ζιβάγκο τους και αρχίζοντας να αποκαλούν ο ένας τον άλλον "σύντροφε" για τρεις μέρες, ή πετώντας διάφορα buzzwords του στυλ "συμμετοχική δημοκρατία" ή τέλος πάντων αποκτώντας καλό image maker κρύβουν το γεγονός ότι είναι μία ποταπή πελατειακή μηχανή, με σκοπό να μου κάνει τη ζωή δύσκολη και τίποτα παραπάνω. :)

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Η επιβολή σκληρών μέτρων φορολόγησης του πολίτη, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, βυθίζοντάς μας σε μία φαυλότητα ύφεσης. Η κυβέρνηση ορθώς διέγνωσε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το κραύγασε όμως χωρίς λόγο, δεν προνόησε (από το Σεπτέμβριο) ώστε να κάνει πράξη τη (διαβόητη πλέον) "ήπια προσαρμογή" και τώρα η αγορά βρίσκεται σε ξαφνική αρρυθμία. Λάθος χειρισμοί.

Ο Μπαρόζο έχει χρεωκοπήσει πολιτικά στην Πορτογαλία και η τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής έγινε υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ και ως επιβράβευση για την ενεργό υποστήριξη που παρείχε στην αμερικανική διπλωματία.

stavros είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, μέσα σε έναν μόλις χρόνο άρχισε να φαντάζει η κατάσταση επί ΠαΣοΚ ...παράδεισος σε μερικούς. Και όχι άδικα.

Διότι το ΠαΣοΚ προσπαθούσε να κάνει και λίγη -έστω κατ'επίφαση- υπέρ των αδυνάμων στρωμάτων πολιτική.
Αυτούς εδώ που φορτώσαμε πάνω από το κεφάλι μας τί έκαναν;
Χάρισαν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ φόρους στην Εκκλησία (με την κατάργηση του φόρου μισθωμάτων) την ίδια στιγμή που αυξάνουν τα πλέον άδικα (και κατά την οικονομική φιλοσοφία τους) φορολογικά βάρη: Τον ΦΠΑ και τον φόρο στα φθηνά τσιγάρα.
Και καμαρώνουν γι'αυτό.
Την ίδια στιγμή που απαιτούν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αυτοσυγκράτηση και (άγρια πλέον) λιτότητα, προχωρούν ακάθεκτοι στις φοροελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις.

Εννοείται πως όλα αυτά δεν αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις. Και εδώ ήταν που ήταν στραβό το κλίμα (γενική καθίζιση της αγοράς), το έφαγε και ο γάϊδαρος (το καταργημένο ΣΔΟΕ εντείνει τους ελέγχους, ενώ πέρασε και από το αυτί μου πως βγήκε εντολή από το υπουργείο να βγάλουν και οι εφορίες συνεργεία για ελέγχους, επί πλέον αυτών του ΣΔΟΕ). Και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη...

J95 είπε...

Φίλε μου, το να φορτώνεις:
α) 1000 ευρώ χρέος στον κάθε κάτοικο αυτής της χώρας (ακόμα και στο τελευταίο πιτσιρίκι στις μικρές Κυκλάδες).
β) Μία νομοθεσία πήδα τα στον τομέα της ασφάλειας και του περιβάλλοντος.
γ) Μερικά δισεκατομμύρια τόνους τσιμέντο στην πιο επιβαρυμένη από αυτήν την άποψη περιοχή της χώρας

δε νομίζω ότι είναι πολιτική υπέρ των χαμηλών στρωμάτων, όσο και να τραβήξουμε τον ορισμό της λέξης. Είναι απλά εκμετάλλευση της ηλιθιότητας των χαμηλών στρωμάτων.

Να προσθέσω κάτι, μια και αναφέραμε το ΦΠΑ: είπε ο Αλαβάνος ότι τα ίδια λεφτά θα μπορούσε να τα βρει η κυβέρνηση π.χ. φορολογώντας την Εκκλησία. Πράγματι. Το εκνευριστικό είναι ότι αν το έκανε αυτό η -οποιαδήποτε- κυβέρνηση, θα έπεφτε σε ένα μήνα. Εκατομμύρια συμπολίτες μας προτιμούν να κάνουν το σκατό τους παξιμάδι, παρά να κινδυνέψουν τα ηλίθια Ιερά και Όσια που έχουν στο μυαλό τους. Τι να πει κανείς;

Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που μας σώζει είναι μια καλή Κατοχή.

Ανώνυμος είπε...

J95, thanks για την απάντηση. Καταλαβαίνω τι εννοείς. Μου είναι εκνευριστικά δύσκολο να σχηματίσω γνώμη, κυρίως σε θέματα συγκρίσεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Αυτό με το οποίο συμφωνώ απόλυτα είναι το σχόλιο για φορολογία της εκκλησίας. Δυστυχώς όμως τέτοια πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα. Νομίζουν ακόμα πολλοί ότι οι παπάδες θα τους πάνε στον παράδεισο. Κι όταν έχεις κλείσει το εισιτήριό σου για την άλλη ζωή, δεν το διακινδυνεύεις.

stavros είπε...

@J95: Πράγματι, έχεις δίκιο σε αυτό που θίγεις. Εγώ όμως αναφέρομαι εδώ:
Φορολογική δικαιοσύνη την τετραετία 2000-2004
Ποιός πληρώνει...
«Οσα εισπράττει τόσα χαρίζει στα μεγάλα εισοδήματα»

Ανώνυμος είπε...

J95 λες: "Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που μας σώζει είναι μια καλή Κατοχή."

Από ποιούς, από τους εξωγήινους;;

Τα φαινόμενα που περιγράφεις, συγκεκριμμένα η σχεδόν ταυτόσιμες θέσεις κυβέρνησης αντιπολίτευσης είναι διεθνή, global village γαρ, και σχεδόν ολόιδια.

Εδώ στην Αγγλία να δείς! Η ίδια αποθρασυμμένη "σοσιαλιστική" παράταξη, η ίδια βλαμμένη δεξία, που λές απο μέσα σου οτι δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αλλά _ξέρεις_ οτι θα είναι, και όμως θα την ψηφίσεις, έτσι μπας και ταραχθούν οι άλλοι (αμ δε). Σας ακούγεται οικείο;

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία (ή τουλάχιστον η σχετικότητά της) βρίσκεται πιά στα τελευταία της, και να είσαι σίγουρος οτι όποιες δυνάμεις κατοχής :) θα εξασφάλιζαν μόνο τα ίδια και χειρότερα, μια που δεν θα ήταν στο πετσί τους.

Έτσι, αν δεν μας κατέβει σύντομα καμμιά καλή ενναλακτική ιδεούλα, να περιμένετε τα ίδια και ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ για πολλαααά χρόνια ακόμα.

Εκτός αν κατα τύχη μας κατλάβουν οι Πορτογάλοι...

ΚΚΚ

talos είπε...

kkk: Πράγματι, βλέπουμε τα δικά μας ενώ και έξω τα ίδια είναι. H Βρετανία πάντως είναι μια ακράια περίπτωση. Οι διαφορές των Γάλλων σοσιαλιστών από τον Σιράκ είναι σαφέστερες.

Προσδοκώ την άνθιση της Μπολιβαριανής Δημοκρατικής Επανάστασης στην Βενεζουέλα και την έλευση του απελευθερωτή Τσάβες στην Ευρώπη :-)

stavrosg: αυτά τα στοιχεία λένε μέρος μόνον της αλήθειας: ότι έγινε μετακύληση φορολογικών βαρών από τους φτωχότερους μισθωτούς στους, "πλουσιότερους" μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες (κατά δήλωσήν τους οι τελευταίοι). Το βάρος της φορολογίας την περίοδο 1995-2004 μετατοπίστηκε στους έμμεσους φόρους (το 2004 η άυξηση των εσόδων από την έμεση φορλογία ήταν 7%). Παράλληλα το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα μειώθηκε, η κερδοφορία των επιχειρήσεων ήταν η πρώτη στην ΕΕ (των 15 τουλάχιστον που γνωρίζω) και αυτό *δεν* μεταφράστηκε καν σε μεγάλο ποσοστό επανεπένδυσης στην οικονομία (φυσικά) αφού τα κέρδη στην Ελλάδα έγιναν κατανάλωση (όχι αναγκαστικά μέσα στην Ελλάδα). Να μην μιλήσω για την άρον-άρον πώληση επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και δημόσιας περιουσίας, ούτε για την κατάργηση στην πράξη, με την ανοχή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ της εργατικής νομοθεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Να μην ξεχάσουμε την εθνική υπερχρέωση για το νέο τάμα του έθνους τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, τους οποίους θα πληρώνουν και τα παιδιά μας...
Τέλος, δεν αμφιβάλλω ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να μας σκίσει οικονομικά - ακολουθώντας την πορεία που είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον όμως τώρα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα κάνουν αντιπολίτευση. Κάτι που δεν έκαναν ή έκαναν υποτονικά από το 1995 έως το 2004, και αφήναν να περάσει στο ντούκου η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων προς τα πάνω στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Άλλος ένας λόγος που το ΠΑΣΟΚ είναι προτιμότερο στην αντιπολίτευση: όσα πέρασε τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να τα περάσει με τίποτα η ΝΔ.

Ανώνυμος είπε...

Γειά talos!

> H Βρετανία πάντως είναι μια
> ακράια περίπτωση.

Ναί, αλλά δυστυχώς είναι πια και μια σημαντική γενήτρια κάθε νέας global μόδας:

- Big Brother (ΟΚ, ξεκίνησε στην Ολλανδία, αλλά μετα την Βρετανική επιτυχία του ήταν που απλώθηκε...)

- Who Wants to be a Millionaire?

- Pop Idol. 1001 παραλαγές, Φεημ Στόρυ, ή όππως διάολο το λέτε εκεί κάτω...

Και φυσικά σοσιαλισμός του τύπου, "κόβουμε την τζάμπα πανεπιστημιακή εκπαίδευση - Τί θα κάνετε; Θα ψηφίσετε τους άλλους; Κοτζάμ πτυχίο είναι αυτό, γιατί κύριε(/α) να το βγάλεις χωρίς 60000 Euro δάνειο;"

Οι διαφορές των Γάλλων σοσιαλιστών από τον Σιράκ είναι σαφέστερες.

"Σε κάτι τέτοια οι Γάλλοι κρατάν μεν μια κάποια οπισθοφυλακή της προκοπής - που την χαίρομαι - αλλά έχουν και αυτοί άαααλλα, δικά τους"

Προσδοκώ την άνθιση της Μπολιβαριανής Δημοκρατικής Επανάστασης στην Βενεζουέλα και την έλευση του απελευθερωτή Τσάβες στην Ευρώπη :-)

Και εγώ προσδοκώ τον Εμιλιάνο Ζαπάτα να κατέβει με διαστημόπλοιο μαζί με τον Έλβις Πρέσλεϋ, να φτιάξούν το (μόνο) κόμμα που θα μπορούσε να νικήσει τον Blair, αλλά κάτι τους καθυστερεί...

Και εξακολουθώ (πιο πολύ για πλάκα) να παροτρύνω όλους να ψηφίσουν το κόμμα της Maggie, πράγμα που λέει πολλά...

====

Q: Who was the last president of the USA?

kkk: Eisenhower!!......

(κι όποιος το καταλάβει :-) )

Ανώνυμος είπε...

> άρον-άρον πώληση επιχειρήσεων
> κοινής ωφελείας και δημόσιας
> περιουσίας.....

> κατάργηση στην πράξη, .... της εργατικής νομοθεσίας στον ιδιωτικό τομέα....

κλπ, κλπ...

> Άλλος ένας λόγος που το ΠΑΣΟΚ
> είναι προτιμότερο στην
> αντιπολίτευση: όσα πέρασε τα
> τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν θα
> καταφέρει να τα περάσει
> με τίποτα η ΝΔ.

Διαβάζω τα σχόλια talos προς stavrosg και ανατριχιάζω. Φοβερό deja vous.

Και εδώ λέμε, όσα πέρασε ο Τόνυ, δεν θα τα πέρναγε ούτε η Μάγκυ σε 100 χρόνια.

Νίκος είπε...

πέστα ρε J95... αυτός ο Πρωτόπαπας θέλει τρελό ξύλο