29.4.05

Επιστροφή στις Ρίζες ΙΙΙ

Το κακό με το νεοφιλελευθερισμό -και εννοώ το πραγματικά κακό με το νεοφιλελευθερισμό- είναι ότι δουλεύει. Συστημικά είναι η μόνη οικονομική/κοινωνική θεωρία που δεν απέχει τουλάχιστον 200 μπάφους από την αντικειμενική πραγματικότητα.

Η οποία είναι ότι αν αφήσεις ένα πολύπλοκο σύστημα στην ησυχία του (αφήνοντάς του μόνο τους "φυσικούς" του βρόχους ανάδρασης, i.e. την προσφορά/ζήτηση), αυτό θα ισοροπήσει μια χαρούλα.

Εδώ νομίζω πως καλύτερα να μιλήσει ο Bob Marley:

Would you let the system make you kill your brother man? No -dread- no!
Would you let the system get on top of your head again?[+]


[+] Coming in from the cold -btw μακράν ό,τι πιο φιλοσοφημένο έχει γραφεί ever.

5 σχόλια:

avatar είπε...

Χε χε, μου θύμισες τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που έλεγε ότι ο καπιταλισμός είναι το χειρότερο σύστημα -εκτός όλων των άλλων που δοκιμάστηκαν μέχρι σήμερα.

Η πλάκα είναι ότι ο στίχος του Bob Marley αφορά πολύ λιγότερο τον νεοφιλελευθερισμό (μισώ τον όρο αλλά what the f@ck) συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός (libertarianism) διακηρύσσει την όσο το δυνατόν συρρίκνωση του συστήματος (με την αναρχική μορφή του να ζητά την πλήρη κατάργηση οποιουδήποτε συστήματος -πέραν μιας αναρχοκαπιταλιστικής δομής). Η ατομικότητα πάει χέρι χέρι με την προσωπική ευθύνη. Η γκρίνια των περισσοτέρων είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν αφήνει το σύστημα να αποτρέψει εσένα από το να "φας" τον αδελφό σου. Προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη ανάγκη από τέτοιους πατερναλιστικούς μηχανισμούς.

ilias n. είπε...

"Συστημικά είναι η μόνη οικονομική/κοινωνική θεωρία που δεν απέχει τουλάχιστον 200 μπάφους από την αντικειμενική πραγματικότητα."
χαχαχαχαχα... αυτό μ'άρεσε :)

Ανώνυμος είπε...

Χμ,

Ωραία όλα αυτά, και θα ήταν και αλήθεια, αν δεν είχαμε ξεχάσει και μια μικρή λεξούλα: «LOBBY».

Συνεπώς, άλλο τί _λέει_ ο "νεοφιλελευθερισμός" και άλλο τι _κάνει_.

Αμ βέβαια, τι σόι πολιτικό σύστημα θα ήταν αν εφάρμοζε κι όλας όσα έλεγε.

====

Avatar, αυτό που είπε ο Τσώρτσιλ, το είπε για την δημοκρατία, και όχι για τον καπιταλισμό!

Για τον καπιταλισμό είπε οτι έχει το κακό να μοιράζει άνισα τον πλούτο, ενώ ο ο σοσιαλισμός μοιράζει ίσα την μιζέρια...

http://www.fightthebias.com/Quotes/winston_churchill.htm

Καλό Πάσχα!

k

avatar είπε...

@KKK

Emblush, Έχεις δίκιο, είδα μετά ότι έγραψα λάθος αλλά δε θέλησα να το σβήσω μιας και το νόημα αυτού που ήθελα να πω δεν αλλάζει. Θεώρησέ το αρχικό παράφραση του Τσόρτσιλ.

Ο νεοφιλελευθερισμός έχει διαλυτικό χαρακτήρα απέναντι στα Lobbies. Με τον όρο λόμπι εννοείται ότι ορίζουμε μία ομάδα προσώπων που ασκούν επιρροή σε πολιτικούς και επηρεάζουν παρασκηνιακά την πολιτική κατάσταση. Προφανώς ένα λόμπι δρα ευκολότερα σε ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής παρέμβασης. Εάν για παράδειγμα (σε τοπικό επίπεδο) είσαι ενα λόμπι ταξιτζήδων και θες να έχεις το μονοπώλιο στα ταξί. Τότε αρκεί να έχεις έναν φίλο στη νομαρχία (ή στον αρμόδιο κρατικό φορέα αναλόγως την περίπτωση) που θα φροντίσει μόνο οι δικοί σου να παίρνουν άδεια οδήγησης ταξί. Εάν ανήκεις σε ένα μεγάλο λόμπι βιομηχανιών γαλακτοκομικών προϊόντων και θέλετε να προστατεύσετε το ολιγοπώλιό σας από έναν νεοεισερχόμενο στην αγορά που θέλει να πουλήσει το γάλα σε χαμηλότερη τιμή, μαζεύεστε και πιέζετε για την ίδρυση κάποιου γραφειοκρατικού μηχανισμού εν ονόματι "επιτροπή προστασίας αγοράς γάλακτος" ρόλος του οποίου θα είναι η "σταθεροποίηση" των τιμών μέσω της δια νόμου διατήρησής των σε υψηλά επίπεδα. Αρκεί το λόμπυ να έχει τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες κρατικές θέσεις για να κάνουν το σωστό, πάντα στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος φυσικά...

J95 είπε...

Δεν ξέρω αν έγινε εμφανές, αλλά είπα ότι δουλεύει [σκέτο]. Όχι ότι δουλεύει όπως νομίζουμε.