23.5.05

Presumably...

...το να κάνεις την καρδιά σου πέτρα και να συμφιλιωθείς με αυτούς που σε έσερναν 20 χρόνια στις φυλακές και κάμποσα ακόμα στις εξορίες, την ίδια στιγμή που κάτι άλλοι "αγωνιστές" λαϊκίζανε ασύστολα και διαιώνιζαν το μίσος προκειμένου να ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ, δε σε κάνει υπερασπιστή της δημοκρατίας.

Όχι. Υπερασπιστής της δημοκρατίας είσαι μονο αν εκ των υστέρων δικαιώνεις τη χούντα και το παρακράτος και την καταπίεση. Αν ρουφάς την κοκακολίτσα σου ήσυχα-ήσυχα και καταναλώνεις νεοφασιστικό άρτο και θεάματα.

Ο Φλωράκης ήταν κάθε άλλο παρά αλάνθαστος. Αλλά πρέπει να είναι κάποιος εξαιρετικά κακόβουλος (ή απλά άσχετος) για να μην αναγνωρίσει την προσφορά του στην εδραίωση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση του διχασμού σε αυτόν τον τόπο μετά το 1974.

Και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων (ποιοι ακριβώς είμαστε εμείς που θα κρίνουμε κάποιον που έφαγε τα νιάτα του στην καταδίωξη σε έναν κόσμο που απλά δεν τον καταλαβαίνουμε), στα γεράματά του υπήρξε πραγματικά σοφός και καλός άνθρωπος. Και με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Λαϊκός, αλλά όχι λαϊκίζων. Το ακριβώς αντίθετο από κάτι μεγαλομανή ραμολιμέντα της δεξιάς, που ακόμα και τώρα γατζώνονται από την εξουσία με νομικιστικά τερτίπια.

7 σχόλια:

libertarian είπε...

sorry omologw oti eimai asxetos kai den gnwrizw gia thn zwh toy flwraki omws to oti polemise tous e8nikososialistes germanous (exontas sto myalo toy poly pi8ano, mian allh diktatoria, blepe typou ESSD) den ton kanei aytomatws kai yperaspisth ths Dhmokratias. Yperaspisths ths Elladas nai, alla ths Dhmokratias?

"Τον Χαρίλαο τον είδα τελευταία φορά στην κηδεία του Τίτου.... Ο Χαρίλαος δεν αποσύρει ούτε στιγμή το βλέμμα του από το φέρετρο του φίλου του."

Den 3erw an isxyei h laikh rhsh, "pes moy toys filous soy, na soy pw poios eisai"

Lao είπε...

Κι εγώ άσχετος είμαι αλλά αυτό το «πολέμησε τους γερμανούς έχοντας όμως στο μυαλό του την εγκαθίδρυση μιας άλλης δικτατορίας» δεν μπορώ να το πω. Γιατί απλά δεν έγινε. Ούτε μπορώ να είμαι στο μυαλό του καθενός να γνωρίζω τους πο ενδόμυχους σκοπούς του. Τι μετράει? Ότι πολέμησε τους γερμανούς (πράγμα υπαρκτό και αποδεδειγμένο υποθέτω). Τι ΔΕΝ μετράει? Ότι ίσως προέβη σε μια τέτοια πράξη έχοντας ενδεχομένως στο πίσω μέρος του μυαλού σχέδιο για την επιβολή δικταtορίας (πράγμα που ΔΕΝ έγινε).
Τουτέστιν, για άλλη μια φορά δεν έχει και πολύ νόημα να συζητάμε για πιθανούς σκοπούς. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Κρατάμε τα θετικά (που υπήρξαν) και όχι τα αρνητικά (που δεν συνέβησαν αλλά υποθέτουμε ότι μπορεί και να συνέβαιναν).

S G είπε...

εγω επιμενω να μην βλεπω επιχειρηματα παντως. Απο τα συναισθηματικα διηγηματα καποιων, μεχρι την γενικολογια ολοι ηρωοοποιουν καποιον χωρις να μας λενε απλα και καθαρα:

Ο Χαριλαος εκτος απ'το να πετα τρομερες ατακες, εκανε αυτο αυτο κι αυτο (οχι δεν μιλαω για Γερμανους. μιλαμε για τον "υπερασπιστη της Δημοκρατιας")

libertarian είπε...

" Ούτε μπορώ να είμαι στο μυαλό του καθενός να γνωρίζω τους πο ενδόμυχους σκοπούς του."

Μα δεν είναι ενδόμυχος ο σκοπός της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας, οι κομμουνιστές το λένε ξεκάθαρα. Θέλουν μια βουλή όπου το μοναδικό κόμμα που θα υπάρχει είναι το δικο τους. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του ΚΚΕ του οποίου ήταν αρχηγός.

Roark είπε...

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για της προθέσεις του, αλλά το τι έγινε στις άλλες χώρες που επικράτησε η παράταξή του μου δίνει μια καλή ιδέα.

Άσχετα με την δράση του πριν από 60 χρόνια, στα πρόσφατα πολιτικά πράγματα πρόσφερε στην εθνική συμφιλίωση που ήταν αναγκαία.

J95 είπε...

Δε μίλησα για πριν 60 χρόνια, μίλησα συγκεκριμένα για μετά το 1974 και κυρίως για το '89.

Δε νομίζω ότι μου έλειπαν τα επιχειρήματα για όποιον θέλει να τα δει.

Δε μου αρέσει ο δρόμος που έχει πάρει η συζήτηση.

S G είπε...

δεν ειπα παιδι μου οτι σου λειπουν. Ειπα δεν ακουσα τιποτα. Συνηθιζεται ενας επικηδειος να λεει 5 πραγματα για την ζωη του μακαριτη.

Δεν κατηγορω εσενα (βασικα κανεναν), απλα λεω οτι δεν ειδα κανεναν να λεει τι εκανε πραγματικα ο Φλωρακης!

Αν μιλας για την συμμετοχη του σε κυβερνηση με την ΝΔ, αυτο δεν νομιζω οτι ηταν στο ονομα καμμια συμφιωλιωσης ουτε αφησε ολους τους ΚΚΕδες ικανοποιημενους (αποσο ξερω παντα).