2.6.05

Ευρωσύνταγμα (μέρος 1 από απροσδιόριστο αριθμό μερών)

Όταν ήμουν φοιτητής, πολεμούσαμε με λύσσα τη μεταρρύθμιση Αρσένη. Υποτίθεται ότι η μεταρρύθμιση ήταν ένα αποφασιστικό βήμα προς την εντατικοποίηση των σχολικών και πανεπιστημιακών σπουδών (και άρα ένα βήμα ψυχολογικής προετοιμασίας για το σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνιστικό/ατομικιστικό κλίμα της οραματιζόμενης -από "Αυτούς"- αγοράς εργασίας).

Επιπλέον είχαμε τα ΠΣΕ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο (τα θυμάστε;) τα οποία προωθούσαν (στο συλλογικό ασυνείδητο, φαντάζομαι) την αναγκαιότητα (προσέξτε: την αναγκαιότητα, όχι τη δυνατότητα) της διά βίου εκπαίδευσης. Είχε μιλήσει και ο Κλίντον για διά βίου εκπαίδευση, οπότε τι άλλη απόδειξη θέλαμε ότι "Αυτοί" ήταν πίσω απ' όλα;

Στιγμή δε μας πέρασε από το μυαλό το ενδεχόμενο να επρόκειτο απλώς για μια μαλακία νομοσχέδιο ενός καλοπροαίρετου άχρηστου. Πάντως αν ήξερα ότι χάρη στον Αρσένη οι Ηλεκτρολόγοι θα αποκτούσαν ποσοστό γυναικών εφάμιλλο της Νομικής[*] δε θα είχα κάνει ούτε μισή κατάληψη. Μπράβο ρε Αρσένη, εγώ μια φορά το αναγνωρίζω ότι χάρη σε σένα το Πολυτεχνείο έπαψε να είναι αρχιδόκαμπος. Αυτό είναι και το μόνο ορατό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης τελικά.

Ξεφύγαμε όμως.

Όσοι από εσάς έχουν διαβάσει λίγο Don't Kiss The Frog, θα έχουν καταλάβει ότι αν υπάρχει ένα πράγμα που με ενοχλεί, αυτό είναι η παπαρολογία: ποια μπούτια του Βουκεφάλα ρε παπάρα, σύνελθε γαμώ το βυζί της χελώνας σου. Ποιοι Εβραίοι ρε πρώην κολλητέ, οι Εβραίοι φταίνε που είσαι ένας άχρηστος, αμόρφωτος και κατεστραμμένος οικονομικά χασίκλας; Ποια δικαιώματα των παιδιών ρε παπάρα ομοφοβικέ, γιατί βαφτίζεις "δικαιώματα των παιδιών" τα κόμπλεξ σου; Τι κόλλημα τραβάς με τους Ινδοευρωπαίους ρε γαμημένε, τόσο τρομερό δηλαδή σου φαίνεται που κάποιες γλώσσες έχουν κοινή καταγωγή και η Προϊστορία δεν είναι η ουφολογική ουτοπική παπάρα που θα σε ικανοποιούσε ψυχολογικά; Τι πάει να πει "έτσι σκέφτονται οι γυναίκες"; Εγώ γιατί δε λέω "έτσι σκέφτονται οι άντρες" ή "έτσι σκέφτονται τα εναπομείναντα Ανώτερα Πρωτεύοντα του Γένους των Ανθρωπιδών"; Γι' αυτό μου τη σπάνε και όσοι πιστεύουν στην Αστρολογία: ya onoma tu Yarabeeh morih ilithia, ine kati terastiess balles apoh flegomena aeria trisekatomyriah chiliometra makriah, apo pu ki os pu asxolude me tin ekpliksulah pu etimazis sto moroh su?

Υπάρχει μία τρομερή (θα έλεγα ακατανίκητη) τάση στον άνθρωπο να μετατρέπει απλά πράγματα σε τρομερά πολύπλοκα, κατά προτίμηση με Δυνάμεις του Απόλυτου Καλού και του Απόλυτου Κακού να παλεύουν μανιωδώς, με Σημαντικές Μάχες κάθε τρεις και λίγο και διάφορα άλλα μεγαλεπήβολα και μεγαλομανή. Αυτό+εγώ = ταπηροκρανίωση. Υπάρχει μία πραγματικά ακατανίκητη τάση να μην παίρνει τα πράγματα απλά κυριολεκτικά.

Στην πολιτική, αυτή η τάση βρίσκει σχεδόν το αποκορύφωμά της. Το απόλυτο αποκορύφωμά της, το βρίσκει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πολιτική οι μάζες και οι δημαγωγοί.

[*] όταν μπήκα, από τους 300 του έτους, γυναίκες ήταν περίπου οι 50. Με έναν λίγο πιο αυστηρό ορισμό της "γυναίκας" (ας πούμε να μην έχει τη χάρη και τη δροσιά εξηντάχρονου παπά) ήταν ακριβώς τέσσερις.

9 σχόλια:

---. είπε...

Όχι, τώρα τί να πω; Πλήρης ταύτιση.

Τί μου θύμισες. Υπήρχαν βραδιές που έβαζα τον άντρα μου να λέει το φλυτζάνι στις φίλες μου.Δεν μπορείς να φανταστείς τί τους έβρισκε και πώς τις προδιέθετε για καταστάσεις. Ναι, ήταν τόσο ηλίθιες. Μερικές μέχρι τώρα πιστεύουν πως έχω παντρευτεί τον Πητ Παπαδάκο. ΞΕΛΙΓΩΜΑ.

Btw μετά το φαινόμενο Λιακό, θεωρώ πως είμαστε έρμαια του επόμενου Χίτλερ που θα φτιάξει μία συνομωσιολογία από το πουθενά και όλοι οι υπολοιποι θα ακουλουθούν σαν ζώα . Είναι τόσο εύκολο πια.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα... Έχω βαρεθεί τις συνωμοσίες των Αμερικάνων που ενδιαφέρονται για τη βραχονησίδα μας και για τις μυστικές συνωμοσίες με εβραϊκές υπηρεσίες και Σιωνιστές που θέλουν να κάψουν ομοιόματα του Λιακόπουλου επειδή θέλουν να σταματήσει να διαδίδει την ένδοξη ιστορία μας (5ος αιώνας π.Χ. και κάτι ψιλά δηλαδή) και να την προστατεύει από τα νύχια των άπιστων.

talos είπε...

Υπάρχει μία τρομερή (θα έλεγα ακατανίκητη) τάση στον άνθρωπο να μετατρέπει απλά πράγματα σε τρομερά πολύπλοκα, κατά προτίμηση με Δυνάμεις του Απόλυτου Καλού και του Απόλυτου Κακού να παλεύουν μανιωδώς, με Σημαντικές Μάχες κάθε τρεις και λίγο και διάφορα άλλα μεγαλεπήβολα και μεγαλομανή. Αυτό+εγώ = ταπηροκρανίωση. Υπάρχει μία πραγματικά ακατανίκητη τάση να μην παίρνει τα πράγματα απλά κυριολεκτικά.

μμμ... κυρίως στα παραδειγματα που αναφέρεις διακρίνω την αντίθετη τάση: να μετατρέπονται πράγματα που διασυνδέονται αλληλοεπηρεάζονται και είναι εντέλει σύνθετα, σε μια υπεραπλουστευμένη ιστορία πάλης Καλού και Κακού, Ελλήνων και Εβραίων, ή τα καθημερινά σε προβολή των αστρικών επιρροών στην Γη, ή η ιστορική γλωσσολογία σε μια ιστορία της εξάπλωσης των Ελληνικών, που είναι η μαμά όλων των γλωσσών και ξεμπερδεύουμε. Για να μην πω για την υπεραπλούστευση του στερεοτύπου : "όλοι οι Χ είναι Υ", και ξεμπερδεύουμε.

Θέλω να πω, μήπως το πρόβλημα τελικά είναι η υπεραπλούστευση, η πνευματική οκνηρία της εύκολης φόρμουλας και η άρνηση να παραδεχτούμε το εμπειρικά τεκμηριωμένο (ή να νομίζουμε ότι το εμπειρικά τεκμηριωμένο ταυτίζεται με αυτό που εμείς νομίζουμε ότι βλέπουμε);

Ανώνυμος είπε...

I Costantina milise gia ton Hitler. Den einai na kaneis plaka, i istoria tou nazismou exei kai mia tetoia opsi, pou apla mprosta sta egklimata twn nazi, den eixe tin prosoxi pou eprepe apo tous metagenesterous. Kati 8eokoufes 8ewries genni8ikan akrivws tote (í ligo paliotera, alla sigura diado8ikan tote).

Lao είπε...

---το ενδεχόμενο να επρόκειτο απλώς για μια μαλακία νομοσχέδιο ενός καλοπροαίρετου άχρηστου----
Έεεετσιιιι!!!

---Υπάρχει μία τρομερή (θα έλεγα ακατανίκητη) τάση στον άνθρωπο να μετατρέπει απλά πράγματα σε τρομερά πολύπλοκα, κατά προτίμηση με Δυνάμεις του Απόλυτου Καλού και του Απόλυτου Κακού να παλεύουν μανιωδώς, με Σημαντικές Μάχες κάθε τρεις και λίγο και διάφορα άλλα μεγαλεπήβολα και μεγαλομανή.---
Ξαναέεεετσιιιι!!!!

Lefty, εγώ πάλι δεν βαριέμαι καθόλου. Βαρετό είναι να διαφωνείς συνέχεια αντιμετωπίζοντας διαρκώς την περισσευούμενη βλακεία των άλλων

Νίκος είπε...

με το ευρωσύνταγμα δεν κατάλαβα αν έχει ειδική σχέση το κείμενό σου.

πάντως, μιας και ο τίτλος είναι το ευρωσύνταγμα, νομίζω ότι είναι φυσικό οι πολίτες που νιώθουν την ακρίβεια και την ανεργία να τους απειλούν να χρεώνουν αυτά τα φαινόμενα στις κεντρικές επιλογές της ΕΕ

Ανώνυμος είπε...

"...οι Ηλεκτρολόγοι θα αποκτούσαν ποσοστό γυναικών εφάμιλλο της Νομικής..."

Σύμφωνα με πολύ έγκυρα στοιχεία [...], το ποσοστό των γυναικών στο δεύτερο έτος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς είναι ~27%. Απίστευτα πράγματα για όποιον μπήκε στο τμήμα τα πέτρινα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας...

Πέρα από την ποσότητα όμως, είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ η βελτίωση της ποσότητας!

J95 είπε...

Της ποιότητας θες να πεις, ανώνυμε φίλε μου.

Διαφωνώ. Έχουμε γεμίσει χαζοπουτανάκια.

Ανώνυμος είπε...

San apofoitos Hlektrologos den mporw kai egw para na sugxarw ek twn usterwn ton kurio Arsenh gia th dunatothta pou edwse sto Idruma mas na gemisei me omorfes upar3eis, pou opws kai na to kaneis se prodia8etoun diaforetika...
Bebaia arxisa na 3anadiabazw stis efhmerides gia PSE kai dia biou ekpaideush kai arxisan na anaboun ta lampakia pali...
Gia to eurwsuntagma perimenw ta epomena post.

Kwstas

PS: Prepei pantws na hsoun ena etos megaluteros apo emena!