7.7.05

"Φυσικά και συμπονώ, αλλά..."

"...αρχίδια συμπονώ στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια δε συμπονώ καθόλου αλλά δεν έχω ΚΑΝ τα αρχίδια να το παραδεχθώ γιατί είναι υποχρεωτικό να λέμε ότι φυσικά και συμπονούμε. Και όλα αυτά για ένα σωρό σοβαρότατους λόγους, π.χ. επειδή η Εσπρέσσο της Αγγλίας έγραψε πρόπερσι ένα μονόστηλο που κατηγορούσε τους Έλληνες".

Λοιπόν εγώ δε συμπονώ κανέναν. Αλλά ξέρω ότι αν χθες δεν είχαμε πάρει το Ν37 στη λάθος κατεύθυνση και μετά όταν το πήραμε στη σωστή δεν είχαμε περάσει το New Cross, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να το πάρουμε για ΤΡΙΤΗ φορά στις 4 ή ώρα το πρωί, τότε οι γονείς μου και η αδερφή μου δε θα είχαν ξενυχτήσει και σήμερα την ώρα περίπου που έγινε το χτύπημα θα βρίσκονταν πιθανόν σε κάποιο από τα επίμαχα σημεία. Εδώ που τα λέμε, στις 4 το πρωί, απελπισμένοι από τα σκατολεωφορεία και αυτά τα ολόιδια σπιτάκια, σταματήσαμε ένα ταξί και -κάτι η νύστα, κάτι η μικρή εξοικείωση- του είπαμε "King's Cross" αντί για "New Cross". Φάγαμε χυλόπιτα και γκρίνιαξα στη Γ., αλλά αν δεν είχαμε φάει χυλόπιτα θα ήμασταν μέχρι τις 10 το πρωί τουλάχιστον στο Kings Cross χωρίς λεφτά.

Και -θέλω να είμαι σαφής- ούτε οι γονείς μου, ούτε η αδερφή μου, ούτε εγώ, ούτε η Γ. βομβαρδίσαμε κανένα Ιράκ. Για την ακρίβεια έχουμε φάει δακρυγόνα για να μη βομβαρδιστεί το Ιράκ. Γενικά δε νομίζω οι περισσότεροι από αυτούς που την έπαθαν σήμερα να βομβάρδισαν κανένα Ιράκ. Πιθανόν κάποιοι να το βομβάρδισαν, επειδή ήταν αρκούντως ηλίθιοι ώστε να νομίζουν ότι βομβαρδίζοντας φέρνεις τη δημοκρατία (δε σπανίζουν στο κάτω-κάτω τέτοια άτομα ούτε καν στην ελληνική μπλογκόσφαιρα), όπως άλλοι νομίζουν ότι κάθε που μια εγγλέζικη σκατοφυλλάδα γράφει μισή αρχιδιά για την Ελλάδα έρχεται το τέλος του κόσμου ή η δικαίωσή μας και προφανώς αξίζει να γίνουν κιμάς 300 άτομα για να μας βγει το κόμπλεξ.

Δε συμπονώ κανέναν. Απλά έχω ξενερώσει απίστευτα.

Ωραία είναι να συμβαίνουν όλα σε κάποιους άλλους. Τουλάχιστον πολύ ωραιότερα από το να συμβαίνουν σε εμένα.

Λοιπόν, παραλίγο να συμβεί σε εμένα.

Είναι προσωπικό το θέμα πλέον. Αλλά δε θα σας κάνω τη χάρη. Δε σκέφτομαι ποτέ εν θερμώ. ΚΑΝΕΙΣ δε σκέφτεται εν θερμώ. Εν θερμώ μόνο μαλακίες προκύπτουν.

Είναι ένα πρόβλημα αυτό με τους ανθρώπους. Σαν είδος. Το "εν θερμώ", εννοώ.

Δεν έχω λεφτά και η ζωή μου είναι σκατά; Ας σαπίσω στο ξύλο τον πλησιέστερο Αλβανό/Μαροκινό/Μαύρο και incidentally ας ψηφίσω το φασίστα το Λεπέν και ας καταστρέψω την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Γιούπιιι!

Έχω μικρό πουλί και οι γκόμενες με φτύνουν; Ας καμαρώσω για τους προγόνους μου.

Τι; Δε φτάνουν τα λεφτά για τις συντάξεις; Μα τότε είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι πρέπει να βάλουμε στο σύστημα κάποιον που θα βγάζει και κέρδος. Έτσι είναι. Δε φτάνουν τα λεφτά τώρα και θα φτάσουν αν κονομάνε και κάποιοι!

Οι Ιρακινοί λέει δεν έχουν δημοκρατία; Ε τότε ας στείλουμε 100.000 φαντάρους να μπουκάρουν στα σπίτια τους τρεις η ώρα τα χαράματα και να τους πρήζουν τα παπάρια.

Ο Μπλερ διέταξε τα παραπάνω; Ας σκοτώσουμε καμιά εκατοστή αθώους περαστικούς.

Σκοτώσαν αθώους περαστικούς; Ε τότε είναι αυτονόητο ότι μας ζηλεύουν για τη δημοκρατία μας...

Είμαι ο μόνος που παρατηρεί ότι τα παραπάνω συμπεράσματα δεν πολυσυνδέονται με τα παραπάνω δεδομένα; Ότι είναι λίγο γεια σου;

Διάβασα τώρα στις διακοπές το The Science of Discworld II. Τέσσερις φορές, γιατί πήρα μόνο αυτό στην Ισπανία. Εκεί λοιπόν λέει το εξής: δεν είστε Homo Sapiens. Είστε Pan Narran ("φιδέμπορας χιμπατζής").

Έχει δίκιο. Οι Homo Sapiens είμαστε μειονότητα. Αξιοθρήνητη μειονότητα.

Οι χιμπατζήδες πάλι... τα πάνε μια χαρούλα.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χώστα!

Κωστής είπε...

Κλαπ, κλάπ, κλάπ...

Σωστός!

---. είπε...

Δημήτρη, χαίρομαι πρώτα απ΄όλα που είσαι καλά εσύ και οι δικοί σου.
Οφείλω να ομολογήσω δημόσια ότι είμαι καταμπερδεμένη. Όπως ήμουν και στην επίθεση στους πύργους και στην επίθεση στην Ισπανία. Νοιώθω φρίκη και για αυτές τις επιθέσεις και για τις επιθέσεις στο Ιράκ. Προσπαθώ να μην τα συγκρίνω διότι αν τα δω αλληλένδετα θεωρώ ότι θα χάσω τη μπάλλα και έτσι σαν μεμονωμένα περιστατικά πάλι δεν βγάζω άκρη. Έχω ακούσει τα μύρια ως προς τις αρχές της δημοκρατίας. Ότι δηλαδή αφού η πλειοψηφία των Άγγλων πολιτών ψήφισε Μπλερ και τις θέσεις του, αφού οι μανάδες έστειλαν τα παιδιά τους στο Ιράκ πρέπει να δεχθούν (στα πλαίσια της δημοκρατίας;) και τις συνέπειες ενός πολέμου. Άλλά από κάπου μπάζει.Από την άλλη, ότι η κάθε ζωή είναι πολύτιμη σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και κανείς μα κανείς δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρεί, πόσο μάλλον να επιτίθεται και σε αθώους που έτυχε να βρίσκονται εκεί. Και αυτό μπάζει. Και τα δύο έχουν κάποια βάση αλλά ομολογώ είναι από τα λίγα θέματα που δεν μπορώ να κατασταλάξω. (Ο συναισθηματισμός άραγε, πρέπει να παίξει ρόλο σ΄αυτό);

kkk είπε...

Ναί, ναί, είμαστε έμεις (εσεις;; ξέρω 'γω που αναφέρεσαι τώρα;;) οι Sapiens και όλοι οι άλλοι χιμπατζήδες.

Κούνια που μας κούναγε...
Αυτό θα πεί Χόμο Σάπιος - δεν τα βάζουμε με τους Μαροκινούς/Άλβανούς, τα βάζουμε με τους "χιμπατζήδες". Αφού φανερά είμαστε τόοοσο ανώτεροι.

> Οι Ιρακινοί λέει δεν έχουν
> δημοκρατία; Ε τότε ας στείλουμε
> 100.000 φαντάρους να μπουκάρουν
> στα σπίτια τους τρεις η ώρα τα
> χαράματα και να τους πρήζουν τα
> παπάρια.

Ξέρεις, πρίν από λίγους μήνες, ίσως και να συμφωνούσα μαζί σου, αλλά νά, τις προάλλες έτυχε να δώ ένα προγραμματάκι που μίλαγαν οι νέοι Ιρακινοί αστυνόμοι.

Και τί λέγαν; Νά τί λέγαν:
- «Αυτοί οι Άγγλοι εκπαιδευτές μας είναι αποκάλυψη. ρε παιδί μου! Σκέψου οτι μας μάθαν όταν πιάνουμε κάποιον, δεν τον σαπίζουμε αυτόματα στο ξύλο για να ομολογήσει αμέσως - τόκανε δεν τόκανε...»
«Όχι,» - λέει - «του μιλάμε πρώτα, και με την λογική μας προσπαθούμε να καταλάβουμε αν είναι πραγματικά ένοχος. Και όταν τον ανακρίνουμε δεν τον δέρνουμε! Φανατστικά πράγματα! Ψώνιο αυτοί οι Εγγλέζοι! Για αυτό πήγαν μπροστά! Πολύ γουστάρω. Θα αλλάξουμε πλήρως το σύστημα αστυνόμευσης σε όλο τα Ιράκ!»

Εγώ λέω και κατα το ένα δέκατο μόνο να ισχύει αυτό, άξιζε η εισβολή στο Ιράκ, και άλλες δέκα. Γιατί να βλέπουμε τα πράγματα πάντα μόνο μέσα από τον χαμηλώτερο κοινό συντέλεστη; (π.χ. χαζούλη Αμερικάνο πεζοναύτη) και όχι λίγο πιό θετικά;

Δεν λέω, κλέφτης ο Cheney, αλλα ποιός καλύτερα να έλεγχει τα πετρέλαια; Η Haliburton, ή οι Γουαχαμπίμπιδες;

Δύο κακών προκειμένου.

Marina είπε...

΄"Φυσικά και συμπονώ.." τους φουκαράδες Αφγανούς που τους θέριζαν τα βομβαρδιστικά των Αμερικανών.. στους συμπονώ τρώγοντας την τυρόπιττά μου
Φυσικά και συμπονώ τους Ιρακινούς που σκοτώνονται καθημερινά στις αγορές, άνδρες, γυναίκες, παιδάκια...στους συμπονώ τρώγοντας την τυρόπιττά μου
Φυσικά και συμπονώ τους εχθρούς του Χριστιανικού κόσμου...που ψάχνει να πατάξει την τρομοκρατία σκοτώνοντας αβέρτα αμάχους... τους συμπονώ τρώγοντας την τυρόπιττά μου όμως τώρα
που επλήγει το ΛΟΝΔΙΝΟ χέζομαι απο τον φόβο μου...δεν τρώω άνετα την τυρόπιττα, πέταξα και το χαρτί... αρχίζω και θυμώνω πως τόλμησαν αυτοί να με στενοχωρήσουν, .. να με διακόψουν από την τυρόπιττά μου?

ΖΟΥΓΚΛΑ έχουμε γίνει. Οχι σαν του Τριανταφυλλόπουλου, πραγματική Ζούγκλα..

dgalanis είπε...

αν και βαριέμαι να συμφωνώ ... με κάλυψες

kkk είπε...

@Οζυμάνδιας

> Αυτό που βλέπω είναι ότι η Ευρώπη
> κινδυνεύει περισσότερο τώρα παρά επι
> καιρώ Σαντάμ.

Σωστά, γαιτί, όπως είπες, όπως είπες ο Σαντάμ ΚΑΤΕΣΤΕΛΕ το θρησκευτικό αίθημα. (Κατι παρόμοιο στην Γιουγκοσλαβία ίσως; Οπου ο Τίτο κατέστελε τις απόψεις περι διαφορών;)

Είναι λογικό ή σωστό όμως, να βασιζόμαστε στην καταστολή που συμβαίνει όταν "εμεις" δεν τα σκαλίζουμε;

Η Δυτικές επεμβάσης μπορεί να μην είναι πρότυπα ηθικής ή έστω και ανθρωπιάς, αλλά συχνά μας δείχνουν πόσο αφάνταστα ακόμα πιο πίσω είναι οι άλλοι.

Και αν μας καίει η ηθική της δικής μας κοινωνίας, γιατί όχι και του "Ιράκ" και του κάθε Ιράκ, και της αστυνόμευσης του.

Όσο για την ψωρο-πολιτική ορθότητα είναι είναι ευχής έργον για τους φανατικούς που ξεμυαλίζουν κάτι φανατικά αλλα κατα τα άλλα αξιοπρεπέστα μουσουλμανάκια στα τζαμιά του Finchley και του Tower Hamlets.

Όλοι φαντάζονται κάποια Αλ Κάιντα "εισαγωγής". Εμένα καθόλου δε θα με ξάφνιαζε να ήταν τίποτα από αυτα τα ψιλοκομπλεξικα ευλαβέστατα ενζτινηριδάκια εγχώριας παραγωγής, που ξέρουν καλύτερα απο εσένα και μένα πως να φτιάξουνε μια βομβούλα συγυρισμένη.

Θελώ να πώ μη μείνετε και έκπληκτοι αν τελικά προκύψει οτι οι δράστες δεν ήταν... Ιρακινοί.

Damsel in Stress είπε...

"...Είμαι ο μόνος που παρατηρεί ότι τα παραπάνω συμπεράσματα δεν πολυσυνδέονται με τα παραπάνω δεδομένα; Ότι είναι λίγο γεια σου;"

Όχι. Δεν είναι εκπληκτικό;
Ε, και;

J95 είπε...

Μη νομίζετε πάντως, στο θέμα "χιμπατζήδες" έχει πέσει τρομερή ψευδής διαφήμιση:

1. Λένε ψέμματα (π.χ. κάνουν το σήμα κινδύνου χωρίς λόγο για να την πουλέψει όλο το κοπάδι και να φάνε αυτοί τις μπανάνες).
2. Η μόνη σχέση που μπορούν να έχουν δύο φυλές χιμπατζήδων είναι η εξής μία: ΠΟΛΕΜΟΣ. Χωρίς αιχμαλώτους. Και με γιορταστικό δείπνο για τους νικητές τα... μωρά της αντίπαλης φυλής.
3. Έχουν νοημοσύνη 6χρονου παιδιού: δεν υπάρχουν μεγαλύτερα καθήκια από τα εξάχρονα, όπως θα σας βεβαιώσει ΚΑΘΕ δασκάλα.

kkk είπε...

Χμ, πρέπει να ψάξεις τους Bonobo.

A slightly different approach.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια εμενα η υποθεση μου μυριζει. Τρια τρενα που κατευθυνονται στην Liverpool Street, στο King's Cross, και στο Paddington. Τα δυο Circle & District, που στους συγκεκριμενους σταθμους οι στασεις τους ειναι overground. Και τα τρια σκανε σε τουννελ λιγο πριν την εισοδο τους, στους μεγαλους σταθμους. Αν ειναι κανεις ο ισλαμο-τρομο-mastermind που εχει κανει τον επιχειρησιακο σχεδιασμο του "χτυπηματος" (δεν ειναι μια βομβα σε ενα βανακι οπως αυτες που αφηνε ο ιρα πριν 12-15 χρονια, ειναι "χτυπημα", οργανωτικα sophisticated και αρα...), προφανως θα θελει να το κανει ετσι που να εχει παρα πολλα θυματα. Αλλα τα τρενα σκανε στα τουννελ. Αμα, αυτο στο Aldgate, ειχε τιναχτει στην πλατφορμα της Liverpool Str. η οποια ειναι ανοιχτη στο μεγαλο concourse του σταθμου και ειναι γεματη υαλοπινακες κλπ., θα γινοταν ΕΚΑΤΟΜΒΗ. Το ιδιο και στον KC, το ιδιο και στο Paddington. Βεβαια, μπορει ο ι-τ-mm, να μην εχει στη διαθεση του παρα 3-4 τραλαλα (και οχι και τοσο σφαιρα) "μαρτυρες", που μεσα στην ιερη τους μεθη, πατανε τα κουμπακια λιγο πριν τον ιδεωδη στοχο. Αν και μεχρι στιγμης, η επισημη εικασια ειναι οτι οι βομβες ηταν προ-τοποθετημενες στα πατωματα. Τελος παντων, no camicazes yet. Ομως ειτε με προσωπικο delivery, ειτε με τηλεχειρισμο, τετοια συμπτωση και στους τρεις συρμους? Λιγα μετρα πριν το φινις, που θα μετετρεπε τρεις σταθμους πηχτρα απο κοσμο, σε σφαγεια περα απο τη φρικη? Αρχισε η Αλκαϊντα να δειχνει ενα πιο ανθρωπινο προσωπο? Ή οι μαρτυρες ηταν τοσο ανυπομονοι να μαρτυρησουνε, που δεν μπορουσαν να περιμενουν να σταματησει το τρενο στον μεγαλο σταθμο, και να κανουν ετσι, ενα πιο μεγαλο και ενδοξο μπαμ? Εμενα μου φαινεται σχετικα σαφης ο κυνικος σχεδιασμος του περιορισμου των απωλειων στον κοσμακη που ηταν μεσα στα βαγονια με τις βομβες, και στα διπλανα τους. Ποιος ομως, να τον εκανε αραγε?

Ανώνυμος είπε...

Τρισμεγιστο λαθος να πιστευεις οτι δεν συμπονω...

Δεν υπαρχει λογος να μην συμπασχεις (στο μετρο του δυνατου, δηλαδη οσο συμπασχει κανεις και στα παιδια της Αιθιοπιας που πεθαινουν κατα 100αδες καθημερινα, η στους καθημερινους σκοτωμους/εκκαθαρισεις αθωων απο δω και απο κει. Συμπονοια που εκφραζεται κυριως απο τον καναπε μου τρωγοντας -αυτη τη στιγμη μια Σισιλιαν πιτσα-).

Αν καποιος δεν το πιστευει οτι ειμαι ενα ωραιο ατομο, με λεπτα αισθηματα, ικανο να νοιωσει συμπονοια για τετοια γεγονοτα, ειναι γιατι δεν εχει φαει ποτε Σισιλιαν :-)

--
evris

Ανώνυμος είπε...

absolute friend absolutely μαζι σου!Τόσες μέρες βαρέθηκα να το λέω, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.ψάχνω να βρω ποιος κερδίζει από αυτο...Με νέα υόρκη και μαδρίτη ήταν πιο ευκολο.εκανε...μπαμ!
Τωρα θα πρεπει να περιμενουμε λιγο για ασφαλη συμπεράσματα.

J95 είπε...

Το "ποιος κερδίζει" είναι λάθος τρόπος ανάλυσης, γιατί δεν απαντά στο ερώτημα "ποιος το έκανε" αλλά στο "ποιος είναι εξελικτικά καλύτερος".

Ανώνυμος είπε...

Με το ποιος κερδίζει εννοω ποιος εχει όφελος από αυτή την ιστορία.Οχι ποιος ειναι ο νικητής...τα "οφέλη" δεν ειναι και τοσο δυσδιακριτα...δεν ξερω γιατι δεν παραδεχονται πολλοι αυτη την αποψη.ο κυνισμός μου με εχει αποκτηνωσει ή οι υπολοιποι κανουν οτι δεν καταλαβαινουν;
και μια που ανεφερες την εξελιξη, νομιζω οτι αναισθητοποιουμαστε, γενικοτερα, με ταχυτατους ρυθμους.

J95 είπε...

Με το ποιος κερδίζει εννοω ποιος εχει όφελος από αυτή την ιστορία.

Κι εγώ. Επίσης δεν ξεχνώ ότι το "όφελος από αυτήν την ιστορία" είναι βασικά
α) υποκειμενικό θέμα (π.χ. όπως τον έχω κόψει το Μπιν ΟΝΤΩΣ γουστάρει που έχει στείλει τόσους άπιστους στην κόλαση και άρα τον εαυτό του στον παράδεισο)
β) παραμένει post hoc και γενικά στο Σύμπαν που ζούμε τα μελλούμενα δεν είναι οι αιτίες των παρελθόντων αλλά το αντίστροφο.

J95 είπε...

Μην ξεχνάμε ότι οι Τζούνιορ κ' ΣΙΑ έκαναν ολόκληρο πόλεμο εξ ολοκλήρου με πλαστά στοιχεία (ούτε καν καλοφτιαγμένα πλαστά στοιχεία).

Σιγά που χρειάζονταν να δημιουργήσουν και αληθινά θύματα.

Ανώνυμος είπε...

Στο ιράκ.οταν πια αλωνιζαν κατα το δοκουν.Γιατί η αρχη έγινε από το Αφγανιστάν με τις ευλογίες σχεδόν όλου του πλανητη.Ποιος ήθελε να ακουσει για πόλεμο πριν τους διδυμους;όλα πηγαν...κατ'ευχην έκτοτε.Νομίζεις οτι υπολογιζουν ανθρωπινες ζωες;γιατι;πραγματικα θελω να μαθω...

kkk είπε...

προ ολίγων ημερών kkk έφη:-

> Εμένα καθόλου δε θα με
> ξάφνιαζε να ήταν τίποτα
> από αυτα τα ψιλοκομπλεξικα
> ευλαβέστατα ενζτινηριδάκια
> εγχώριας παραγωγής,

Και ιδού:-
4 suspects identified

Αυτή είναι η "Αλ Καΐντα" μας, τρομάρα μας:- 19, λέει ο μικρότερος. Αυρίο σίγουρα θα ακούσουμε τους γονείς να μας κλαψουρίζουν τί καλά παιδιά ήταν, ευγενικά και μελετηρά. Οι γονεις - που θα τα μεγάλωσαν με κανα φτωχομαγαζάκι, άντε να ήταν και τυχεροί, και δουλευταράδες, να είχαν μια μικρή αλυσίδα από μπακάλικα. Για να βγουν τα μπιτσιρδέλια τους Ισλαμιστές επαναστάτες!

Ελπίζω τoυλάχιστον τώρα να πλακώσουν μέσα στα γνωστά ύποπτα τζαμιά/σινεμά (εκεί που προβάλουν της ταινίες jihad) να τα καθαρίσουν λίγο. Που τάχουν τόσο καιρό εξ απαλών ονύχων, μη χάσουν τον ψήφο των Πακιστανών...

Και ο Μπλαιρ θα ξεσκιστει να λέει οτι ήταν ξένος δάκτυλος. Μπας και ξεχάσουμε οτι ήταν ένα τσούρμο πιτσιρίκια από το Leeds. Και οι bleeding-hearts θα συμφωνούν μαζί του (for all the wrong reasons) και θα μας λένε για καταπιεσμένους λαούς.