6.8.05

windows vs unix

Τα πάντα καταλήγουν στο εξής:

  • Η κεντρική φιλοσοφία των Windows (από τις μέρες του MS-DOS) είναι ότι ο χρήστης είναι ένας επικίνδυνος ηλίθιος.
  • Η κεντρική φιλοσοφία του Unix είναι ότι ο χρήστης ξέρει τι κάνει.

Παράδειγμα:
WindowsXP: Μετά από 2 ώρες μουσικής, ως νυσταλέο ζουζουνίδιο, πατάω το διακόπτη του laptop, που σημαίνει stand by. Φεύγω. Κοιμάμαι 10 ώρες. Επιστρέφω. Και βρίσκω το laptop ανοιχτό. Το ανεμιστηράκι του έχει φυσικά τρελαθεί. Γιατί;

Γιατί η διαδικασία του stand by διεκόπη, προκειμένου ο Media Player 10 να με ενημερώσει ότι "αν ο υπολογιστής μπει σε stand by, ίσως (!) σταματήσει να παίζει η μουσική και ενδέχεται να χρειαστεί να ξαναπατήσω το play όταν ξανανοίξει ο υπολογιστής, αν τουλάχιστον θέλω να ακούσω πάλι μουσική. Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι θέλω να προβώ σε ένα τόσο αποφασιστικό βήμα όσο το stand by; (OK-Cancel)".

Θέλω να βρω την άγνωστη μεγαλοφυΐα που ΑΝΤΕΛΗΘΦΗ τον τεράστιο κίνδυνο που απειλεί όποιον πάει να σβήσει τον υπολογιστή του. Ότι δηλαδή υπάρχει πιθανότητα μια τόσο αθώα και φαινομενικά άσχετη ενέργεια να προκαλέσει διακοπή της μουσικής. Πιθανότητα, έτσι; Ποτέ δεν ξέρεις! Ένας σβηστός υπολογιστής μπορεί και να παίξει μουσική. Γενικά όταν ο υπολογιστής είναι σβηστός, ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να κάνει! Εγώ πού να τα σκεφτώ όλα αυτά, σαν ηλίθιος με αυτοκαταστροφικές τάσεις που είμαι; ΩΙΜΕ! Πού πήγαινα ξυπόλυτος στ' αγκάθια; Θέλω να βρω το Σωτήρα μου και να του γλύψω ταπεινά τις πατούσες.

SuSE 6.3 (my early days):
$> su ("κάνε με διαχειριστή") [enter]
Password: τικ τικ τικ τικ τικ τικ τικ [enter]
root@pitsirikos:/home/dkamen/$> cd / ("πήγαινέ με στη ρίζα του συστήματος αρχείων")[enter]
root@pitsirikos:/$> rm -rf * ("σβήσε ΤΑ ΠΑΝΤΑ χωρίς ερωτήσεις") [enter]
(...διάφορα warnings, κυρίως όταν πάει να σβήσει πράγματα στο /proc που δεν είναι αρχεία αλλά δομές του λειτουργικού παρουσιαζόμενες σαν αρχεία...)
root@pitsirikos:/$>

(τα 'σβησε! ΤΑ 'ΣΒΗΣΕ! ΟΧΙ ΡΕ ΓΜΤ, ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ! ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ ΤΟ RAM!!!!!)
root@pitsirikos:/$> halt ("κλείσε") [Enter]
bash: halt: command not found
root@pitsirikos:/$> (περιμένει εντολή αλλά δε μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα με ένα δίσκο λευκό σαν το χιόνι. Εκτός από το να τραβήξεις την πρίζα, να ξαναεγκαταστήσεις το SuSE και άλλη φορά να μην κάνεις μαλακίες)

Νομίζω ότι πολύ δύσκολα συνοψίζεται καλύτερα το χάος φιλοσοφίας ανάμεσα στα δύο συστήματα. Τα Windows στηρίζονται στο ιδεολόγημα ότι ο υπολογιστής πρέπει να είναι πιο έξυπνος από εσένα (το χρήστη). Μέγα λάθος. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να προχωρήσει τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια ώστε οι υπολογιστές να γίνουν οριακά πιο έξυπνοι ακόμα και από έναν αρχάριο χρήστη Windows. Το Unix στηρίζεται στην εμπειρική διαπίστωση ότι ο υπολογιστής, μολονότι πανίσχυρος, είναι ταυτόχρονα παντελώς ηλίθιος και καλά θα κάνεις να γίνεις το μυαλό της υπόθεσης αν θες να γίνει σοβαρή δουλειά.

[*] ολ τρέηντμαρκς αρ δε πρόπερτιζ οφ δέιρ ρισπέκτιβ όουνερς. Δις ντόκιουμεντ ντας νοτ ιντέντ του βαϊολέητ ένι ιντελέκτσουαλ πρόπερτι (άι-πι) ράιτς γουατ-σοου-έβερ. Θενκ γιου.

9 σχόλια:

Phantasmak είπε...

Να δούμε πώς θα γλυτώσει ο κόσμος από σας τους hard core open sourceάδες, code freaks και λινουξάδες που 'χουμε μπλέξει. :P

Σοβαρά τώρα: Έχεις δουλέψει με Slackware; Πως το βρίσκεις σε σχέση με το S.u.S.E.; Κατέβασα το Slack 10.1, τουλάχιστον παλιά ήξερα ότι το Slackware αφήνει όλες τις επιλογές εγκατάστασης σε σένα και δεν είναι το Next->Next->Finish του Mandrake και του S.u.S.E., οπότε θα το κωλοπειράζεις όσο θες απ' την αρχή.

J95 είπε...

Όχι, δεν έχω δουλέψει με Slackware. Μόνο SuSE, Mandrake (κρα!) και Knoppix για μένα, thank you very much. Αλλά η εγκατάσταση του SuSE 6.3 ήταν πάρα πολύ κοντά από αισθητικής πλευράς με όσα έχω ακούσει για το Slackware. Ας πούμε για να προσθέσεις εκτυπωτή έπρεπε να πειράξεις 1.000.000 αρχεία και στην περίπτωση του Deskjet640c να κατεβάσεις το hpijs και να ελπίσεις με όλη σου την ψυχή.

Πάντως ο λόγος που δε χρησιμοποίησα ποτέ το Slack (για το οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα από τα χειρότερα άτομα) ήταν βασικά ότι δε μπορούσα να το βρω πουθενά και δευτερευόντως το ότι χρησιμοποιούσε libc5.

Νομίζω πως για hardcore χρήση και πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων, το καλύτερο πλέον είναι Gentoo ή έστω Debian. Πολύ θα ήθελα το SuSE να χρησιμοποιούσε πακέτα Debian. (ΜΟΝΟ πακέτα debian, κατά τα άλλα το ξέρω ότι υπάρχει apt-get για SuSE αλλά δύο package managers σε ένα σύστημα = deep shit.)

Ανώνυμος είπε...

Και πέραν όλων αυτών των καραψαγμένων, για να απαντήσω στην ερώτησή σου περί win, ένα έχω να σου πω.

Έχεις δει ποτέ πακέτο αμερικάνικου σουπερμακετικού προϊόντος; Πάρε για παράδειγμα τις σακκούλες απορριμάτων. Ένα βασικό warning που έχουν είναι το "Μην την φορέσετε στο κεφάλι σας, μην τη δέσετε γύρω απ' το λαιμό σας και μην τη φάτε γιατί μπορεί να ψοφήσετε".

I rest my case!

Ανώνυμος είπε...

Η κεντρική φιλοσοφία των Windows (από τις μέρες του MS-DOS) είναι ότι ο χρήστης είναι ένας επικίνδυνος ηλίθιος.

Καθόλου κακό premise, if you ask me. Όπως θά΄λεγε κι ένας καλός μπλόγκερ που ξέρω, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο χρήστης είναι ένας επικίνδυνος ηλίθιος =)

Αυτό το "από τις μέρες του MS-DOS" δεν το κατάλαβα. Μήπως εννοείς "από τις μέρες του MacOS 1.0";

Phantasmak είπε...

Το LFS είναι πολύ καλή λύση αλλά έψαχνα κάτι που στήνεται πιο γρήγορα αλλά όχι "παραθυρέ" (και το LFS θέλει υπάρχουσα distro για να γίνει).

Τώρα όσο για το shutdown στα Windows, μια, δύο φορές, το έμαθα το μάθημά μου και το περιμένω πια να κλείσει. Το πρόγραμμα για BitTorrent το κολλάει καμιά φορά, αν το αφήσω πολλή ώρα ανοιχτό. Αν αυτό γίνει, θέλει 20 λεπτά για να κλείσει ο υπολογιστής κανονικά.

Harry είπε...

Yorgo πολύ φοβάμαι ότι στην φιλοσοφία των Windoze ο χρήστης είναι ένας επικίνδυνος ηλίθιος όχι τόσο με την έννοια του "αρχάριου" όσο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Αλλιώς πώς εξηγείς την προειδοποίηση που περιγράφει ο J95 την ίδια στιγμή που σου επιτρέπουν να καταστρέψεις το σύστημα για πλάκα και χωρίς καμία προειδοποίηση; Όσο για το macos δεν βλέπω καμία ομοιότητα στην φιλοσοφία με αυτή του dos/windows.

Όσον αφορά τα linux distros, αφού είδα το fedora 4 και την απόδοση του, θα περάσει λίγος καιρός πριν δοκιμάσω άλλη διανομή. Και μπορείς να το στήσεις και "παραθυρέ" και από γραμμή εντολών

Ανώνυμος είπε...

Δεκτή η θεώρηση ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι παντελώς ηλίθιοι ή το παίζουν έτσι όταν κάθονται στο πισί τους.

Το γιατί όμως δεν υπάρχει μια έκδοση των windows για τους υπόλοιπους χρήστες που έχουμε απαιτήσεις από τον υπολογιστή μας (μια από αυτές είναι να σέβονται την νοημοσύνη μας), δεν θα καταλάβω ποτέ. Να υπάρχει κάτι που ένας χρήστης με απαιτήσεις μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Windows XP Advanced Edition.

Τόσο παράξενη είναι αυτή η αηδία που μού 'ρχεται στο στομάχι όταν νιώθω πως με υποτιμούν όταν μου δίνουν ένα προϊόν που είναι φτιαγμένο για αμερικανίδες γραμματείς και παιδάκια;

Δεν είναι πως δεν μπορούν. Απλά, δεν θέλουν.

Δημήτρης Γλέζος

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με την DiS. Τελικα η Microsoft εφτιαχνε απο την αρχη προιοντα για την αμερικανικη αγορα. Και επειδη η αμερικανικη νομοθεσια ειναι αυτη που ειναι, υποχρεωθηκε ο κατασκευαστης να μεταχειριζεται τον χρηστη σαν επικινδυνο ηλιθιο. Ποιος ξεχναει την ατακα (αληθινη η οχι), οτι καποιος χρηστης εκανε αγωγη στην Mirosoft, γιατι στην εγκατασταση των Windows ελεγε "βαλτε την δισκεττα νο. 2 στο floppy" και ειχε ξεχασει να γραψει "βγαλτε την δισκεττα νο. 1, πριν βαλετε την νο. 2"; Ε, δεν ειναι αυτος ενας επικινδυνος ηλιθιος; Η μηπως θα επρεπε η Microsoft να προσφερει διαφορετικα προγραμματα εγκαταστασης αναλογα με το IQ του καθε χρηστη;
To unix/linux ειναι τελειως διαφορετικη περιπτωση. Ποτε δεν ηταν προιον και ποτε δεν ειχε να ασχοληθει με αγωγες για αποζημιωση. Αρα απο την αρχη ελεγε "μαγκες ειστε εξυπνοι και ελευθεροι να κανετε οτι θελετε αλλα μη μου ζητατε τα ρεστα μετα". Οταν το linux εγινε προιον για τις μαζες (suse, redhat κλπ), τοτε αρχισε να (παρα-)μοιαζει με το Windows.
Και προφανως γνωριζεις τα τυπικα disclaimer των εφαρμογων opensource, που λιγο πολυ λενε "καντε οτι θελετε με την εφαρμογη, εμεις δεν ειμαστε υπευθυνοι για οτι συμβει". Η Μ$ ομως δεν μπορει να γραψει κατι τετοιο. Αρα καλα κανει η M$ να αντιμετωπιζει ολους τους χρηστες σαν επικινδυνους ηλιθιους - εξ αλλου δεν εχει και αλλη επιλογη.
Και για να μην νομιζει κανεις οτι υπερασπιζομαι την Microsoft: το '85 εγραψα τον πρωτο μου device driver για το SunOS, και απο τοτε δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε ουτε 1 προιον της Microsoft. Ο λογος ειναι απλος: δεν ειμαι επικινδυνος ηλιθιος ;-)

J95 είπε...

Η Μ$ ομως δεν μπορει να γραψει κατι τετοιο.

Κι όμως το γράφει σε κάθε EULA, είτε πρόκειται για το Developer Studio, είτε πρόκειται για το MS-Plus.

Μόνο tailor-made εφαρμογές έχουν εγγυήσεις αξιοπιστίας.