24.10.05

10. Η Έρημος

Καταλαβαίνετε ότι η έρημος ως περιβάλλον δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε ένα χρυσόψαρο. Καταλαβαίνετε επίσης ότι το δικό μας χρυσόψαρο είχε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να σκεφτεί. Αναζητούσε απαντήσεις για θεμελιώδεις υπαρξιακές του απορίες. Ως γνωστόν, κάθε έρημος που σέβεται τον εαυτό της είναι τίγκα σε τζίνια, τριχωτούς ρακένδυτους προφήτες, οπτασίες, σατανάδες που σε βάζουν σε πειρασμό και γενικά οτιδήποτε θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις ενός φιλοσόφου. Επίσης κάθε έρημος που σέβεται τον εαυτό της δεν τα πάει καθόλου καλά με το νερό (όπως και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της άλλωστε, π.χ. οι προαναφερθέντες προφήτες). Γάμησέ το το νερό, εδώ καίγεται ο κώλος μας, σκέφτηκε το χρυσόψαρο και ποιος μπορεί να διαφωνήσει, αλήθεια;


Εκεί λοιπόν που περπατούσε το χρυσόψαρο, είδε ένα Τέρας της Ερήμου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλές περιγραφές του εν λόγω Κτήνους στη βιβλιογραφία. Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα Τέρατα της Ερήμου είναι εντελώς αόρατα, εκτός από όταν πεινάνε. Και επειδή τρέφονται κατά κύριο λόγο με όποιον έχει την εξαιρετική ατυχία να τα δει, οφείλουμε τη μία από τις μόλις δύο γνωστές στη βιβλιογραφία περιγραφές σε ένα fashion victim Τέρας της Ερήμου με ισχυρή θέληση και κάμποσα περιττά κιλά. Οι δύο περιγραφές όμως πάσχουν από εμφανή έλλειψη αντικειμενικότητας και δε συμφωνούν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα ο Ιάπωνας εξερευνητής Θέλο Ναγαμίσο που είναι υπεύθυνος για την πρώτη περιγραφή αναφέρεται σε 45 γυμνές γκόμενες που τον παρακαλούσαν να τις κάνει δικές του.


Το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι δύο περιγραφές είναι η παροιμιώδης έλλειψη προσαρμοστικότητας και ευστροφίας που βασανίζει τα συμπαθή κατά τα άλλα Τέρατα της Ερήμου. Για παράδειγμα το Τέρας που μόλις είχε γίνει ορατό με σκοπό να φάει το χρυσόψαρο, επέτρεψε στον εαυτό του μια στιγμή αμφιβολίας βασανιζόμενο από το καυτό ερώτημα «τι σκατά θέλει ένα χρυσόψαρο στην έρημο;». Αυτή ήταν η έλλειψη προσαρμοστικότητας. Η έλλειψη ευστροφίας φαίνεται από το ότι το Τέρας δεν έκρινε σημαντικό να βασανιστεί με το ακόμα πιο καυτό ερώτημα «...και μάλιστα κρατώντας ένα αλυσοπρίονο των 25 αλόγων;».


Τη δεύτερη περιγραφή λοιπόν την οφείλουμε στο χρυσόψαρο, το οποίο μόλις είδε το Τέρας της Ερήμου («ένα κίτρινο νερουλό πράγμα σα βουνό με δόντια και κόκκινα πράγματα από δω και από κει για όποιον ενδιαφέρεται» όπως συνήθιζε να λέει αργότερα) δεν έχασε καθόλου χρόνο και ρώτησε με μάτια που γυάλιζαν:

-Με συγχωρείτε κ. Τέρας της Ερήμου, μήπως μπορείτε να μου πείτε την ώρα;


Το Τέρας της Ερήμου ήταν που ήταν μπερδεμένο, τώρα απόγινε.

-Εεε, ναι, γιατί όχι, μισό λεπτό, είναι....(και έσκυψε να κοιτάξει το ρολόι του).

-...ΩΡΑ ΝΑ ΠΙΩ ΝΕΡΟ!!!! κραύγασε το χρυσόψαρο, και βγάζοντας το αλυσοπρίονο αποκεφάλισε το νερουλό Τέρας της Ερήμου.


Λίγη ώρα αργότερα το χρυσόψαρο, πλατσουρίζοντας ευτυχισμένο στα απομεινάρια του Τέρατος, άρχισε να το φιλοσοφεί το πράγμα. Οι τελευταίες του περιπέτειες του είχαν διδάξει πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν, ότι είναι εντελώς μαλακία να αναπτύσσεις εξάρτηση για κρουασάν με φράουλα αν δεν έχεις εξασφαλίσει αστείρευτα αποθέματα. Κατά δεύτερον ότι οι κρουασανατζήδες είναι μεγάλα καθίκια. Ακόμα και αν έχουν στην αρχή καλές προθέσεις, στο τέλος καταλήγουν καθίκια. Τυπική περίπτωση έλλειψης επαρκούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Οπότε αν τους φέρεσαι λες και έχουν καλές προθέσεις το μόνο που κάνεις είναι να καθυστερείς το αναπόφευκτο και τελικά να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και τον κρουασανατζή.


Κατά τρίτον, ότι ο καθένας (ακόμα και ένα ταπεινό κατσικόφτερο) μπορεί να πετύχει στη ζωή του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η βλακεία του κόσμου είναι αστείρευτη (πράγμα που επιβεβαίωσε με ιδανικό τρόπο η περίπτωση του Τέρατος της Ερήμου). Με λίγα λόγια, εφ’ όσον τα αστείρευτα αποθέματα κρουασάν με γέμιση φράουλα μάλλον σπανίζουν, είναι καλύτερο να γίνουμε όλοι τόσο καθίκια όσο ο μέσος κρουασανατζής. «Τελικά ο τυπάς που πρότεινε να πάω στην έρημο για απαντήσεις ήξερε τι έλεγε. Άλλοι ψάχνουν απαντήσεις σε ιερά βιβλία, γιόγκες, γκουρού, επιστημονικά πειράματα και σούξου μούξου μανταλάκια, αλλά τελικά μόνο με την έρημο ξέρεις που βρίσκεσαι» μονολόγησε το χρυσόψαρο με ύφος ευχαριστημένου πελάτη. Και αρπάζοντας το αλυσοπρίονό του, πήρε ευτυχισμένο το δρόμο του γυρισμού.

Τ Ε Λ Ο Σ


17 σχόλια:

J95 είπε...

Το meme της δολοφονίας του Τέρατος της Ερήμου από το Χρυσόψαρο με το αλυσοπρίονο ήταν το πρώτο χρονολογικά σε όλο το μυθιστόρημα.

Μου ήρθε κάπου στο 3ο τρίμηνο της Β' Λυκείου, την ώρα των θρησκευτικών. Έφτιαξα ένα στριπάκι με 4 καρέ στο θρανίο μου. Αγγλόφωνο.

"Excuse me mr Desert Monster, would you know what time it is?"
"Err... sure why not... it's..."
"DRINKING TIME!"
"Aaaaargh"

Μακάρι να το είχα ακόμα.

Οι λεπτομέρειες αυτή τη φορά είναι ξενδιάντροπη αντιγραφή από το χαρακτήρα Χίμαιρα στο Sourcery. Δείτε το σα μια συνεισφορά στην ελληνόφωνη σοβαρή βιβλιογραφία του χιούμορ.

Φυσικά αυτό το πράγμα πρέπει να διδαχθεί στα σχολεία.

Φυσικά δεν πήγε το μυαλό σας ότι μιλάει για καψούρα. :)

---. είπε...

Τί;
Αυτό ήταν όλο κι όλο; Μια ψωρομάχη με ένα αμφιλεγόμενο νερουλοτέρας που πέθανε με μία αλυσοπριονιά;
Φίλε μου, αν θέλεις να διαπρέψεις στο Χόλυγουντ (ή έστω σε κάνα Βαβέλ-Παρά πέντε), θα πρέπει να έχεις πιό πολλά σπαθόλουρα, βία και σεξ. Αλλοιώς θα μείνεις ένας κακομοίρογλου ηλεκτρολόγος (μηχανικός;-τεσπα).
Φιλική συμβουλή: Περισσότερα ναρκωτικά next time.

:PPP

J95 είπε...

Ξέρεις τι δύσκολο που είναι να γράψεις ρομαντική καψουροτραγωδία όταν όλα σου πάνε μια χαρά στον ερωτικό τομέα;

Και θα μου πείτε "μα ο Φοίβος"; "Μα η Μπάρμπαρα Κάρτλαντ";

Ε ποιος Φοίβος, εγώ τα γράφω απ' ευθείας από την τρυφερή κι ευαίσθητη καρδούλα μου ρε μουνιά!

check your mail.

vangelakas είπε...

εγω θα πω ενα χρονια πολλα καθοτι καπου αλλου ειδα κατι.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Zpi είπε...

Πράγματι πολύ εύκολη η τελική μάχη. Αυτό το τέρας παρά ήταν ηλίθιο.
Ισώς διδαχθεί κάποια στιγμή στους μαθητές. Ισως όταν καταργηθούν τα αρχαία ή τα θρησκευτικά να πάρει τη θέση τους, αλλιώς μπορούμε απλά να το χωρέσουμε στο 'η γλώσσα' μας

Tero είπε...

Παρατήρηση 1η: Κι εσύ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός; Γεια σου ρε συνάδελφε!

Παρατήρηση 2η: Κι εσύ έκανες άλλα αντ' άλλων την ώρα των Θρησκευτικών; ΟΛΕ!

Παρατήρηση 3η: Δεν θέλω να "καταπιώ" το ηθικό δίδαγμα στο τέλος.

Tero

Tero είπε...

Όχι, κοίτα, εμένα μου άρεσε πολύ που "πάτησε" τους "κανόνες" (μη χέσω) του Hollywood. Να δούμε και κατιτίς διαφορετικό βρε αδερφέ!

Το επιμύθιο δεν μου άρεσε μόνο.

Should all people become kathikia? I don't think so...

(You should have never trusted Hollywood. - System Of A Down)

Tero

Lao είπε...

Αγαπητέ frogίτη,
Διάβασα με περισσή μα πάνω απ’ όλα παιδιάστικη λαχτάρα τ’ οδυνηρό στη σύλληψη- εξιλεωτικό στην αφήγηση- πρώιμο σουρεαλιστικό πόνημά σου. Θα ήθελα κυνικώς μιλώντας, να εκστομίσω τη φράση: «ήταν ό,τι χειρότερο διάβασα στο blog σου!». Αλλά αμέσως μετά σκέφτηκα: «διάολε, το χειρότερο είναι ο υπερθετικός του κακού.» Το να χαρακτηρίσεις κάτι ως το χειρότερο από όλα τα αντικείμενα ενός συνόλου (εδώ τα post σου), προϋποθέτει βεβαίως την κατηγοριοποίησή τους σε άψογα, πολύ καλά, καλά, μέτρια, κακά, χειρότερα, χείριστα. Δεδομένο: οι τέσσερις τελευταίες κατηγορίες εκλείπουν από αυτό το blog. Οπότες, αρκούμαι να χαρακτηρίσω τούτο το έπος ως την επιτομή του νεοσουρεαλιστικού κινήματος.

Τέλος, επέτρεψέ μου να προβώ σε μια καθόλα φιλική σύσταση: συνέχισε να γράφεις χωρίς την υποστήριξη ντόπας. Γιατί το εν λόγω έπος το έγραψες είτε συνοδεία αυτής είτε στην προεφηβική περίοδο:)))

Ευχαριστώ, αντίο (για σήμερα)

(χωρίς παρεξήγηση)

Tero είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά, όλοι οι ηλεκτρολόγοι εδώ πλακώσανε;

thano, forgive me, δεν πρόσεξα ότι είχες χρησιμοποιήσει κι εσύ τη φράση "χολλυγουντιανοί κανόνες". Αν το είχα δει, θα πρόσεχα την έκφρασή μου, και θα είχε αποφευχθεί η παρεξήγηση.

Κατά τ' άλλα, φυσικά και σαρκάζεσαι. Όπως και ο j95 ελπίζω να σαρκάζεται με την κατακλείδα παράγραφο.

Tero

J95 είπε...

@zpi: Θα μπει ασφαλώς στο μάθημα "Έργα και Ημέραι του Πολυχρονεμένου μας Αυτοκράτορα", οπότε είμαστε cool.

@vangelakas: thanx

@thanos: άστα τώρα αυτά και παραδέξου ότι έπρεπε να το είχες διαβάσει τουλάχιστον 3 χρόνια πριν.

@lao: το έγραψα κατά 95% σε κατάσταση πλήρους παράνοιας, η οποία οφείλονταν σε καψούρα. Ως γνωστόν, η καψούρα είναι η χειρότερη μαστούρα.

Στο μεταξύ δεν ξέρω γιατί σας έχω δώσει τόσο πολύ την εντύπωση πρεζονιού.

ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΑ ΙΔΕΑ ΟΤΙ Ο J95 ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΚΑΘ' ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΠΛΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ), ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ! Ο J95 ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΕΚΤΟΡΑ.


@tero: όπως βλέπεις οι ΗΜΜΥ είμαστε τεράστια μαφία. Το επιμύθιο όμως έχει τρία σκέλη, εγώ νομίζω ότι είναι σωστό. Δεν λέει "γίνε καθίκι", λέει "if (kathiki_conditions_apply()) γίνε_καθήκι();".

Τέλος πάντων όταν καψουρευτείς, ή μάλλον όταν ξεπεράσεις μια καψούρα, θα καταλάβεις.

Νίκος είπε...

το καημένο νερουλό τερατάκι πολύ το λυπήθηκα

πάντως μου άρεσε που στο τέλος το χρυσόψαρο γυρνάει πίσω - δίνει μια εμπορική χροιά στην υπόθεση: "Χρυσόψαρο 2 - The Return to the Croissant-shop"

Dimitris Athanasiadis είπε...

Of course it's dead obvious you're writing about the ladies. It was the strawberry jam filled croissant that gave it away. I saw one myself at the bank earlier today - I should know. Oh, the fact that they never ever reply helps put the mind in the right track.

J95 είπε...

btw φίλε lao, η λέξη που όλοι μας ψάχνουμε είναι "καλτ".

eikonoplastis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
eikonoplastis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
eikonoplastis είπε...

comentario suprimido por el autor (δις)

Ε αφού δεν κατάφερα να σου το στείλω σαν λινκ (που θα πάει, μια μέρα θα το μάθω),
το ανέβασα στο μπλογκ μου.

Δωράκι βατραχάκο,
άντε και χρόνια αρκετά!!!

J95 είπε...

tnx :)