14.10.05

Τώρα με τη γρίπη των πουλερικών

...το τι βλακείες θα ακουστούν, δε φαντάζεστε.

(τυχεροί)

11 σχόλια:

funEL είπε...

Aδελφέ εν Λιακώ Κέρμιτ μη φοβού. Ότι σκοτεινοσιωνιστικές, σατανιστικές αποπροσανατολιστικές βλακείες και ν' ακουστούν ο Προφήτης-Πλασιέ δουλεύει για την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ησύχασε οι βάρβαροι δεν θάρθουν (μπορεί οι βαρβάρες... αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

dgalanis είπε...

Μια από τις πρώτες :"Η Ευρώπη φοβάται τα ... πουλιά"

ΒΗΜΑ 14/10/05

(δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ αν η Ευρώπη φοβάται τα μεγάλα ή τα μικρά πουλιά ή τα πουλιά γενικά)

dim είπε...

Συμφωνώ τα ίδια σκεφτόμουν και.. έγραφα κι εγώ χθές.

Ανώνυμος είπε...

lefty, χαίρομαι που δε δουλεύεις στον Π.Ο.Υ. =)
It's wise to err on the side of caution.

Ανώνυμος είπε...

lol ποιά κοτέτσια και Καλλιόπες ρε συ; Σταμάτα να βλέπεις Σταρ και πήγαινε στο λινκ που έστειλα. Υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται antigenic shift. Αυτό είναι που ανησυχεί τον ΠΟΥ (κι εμάς τους πτωχούς πλην τίμιους υποχόνδριους). Η πιθανότητα να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας πουλερικών είναι μερικές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη του 1 στο δισεκατομμύριο.

---. είπε...

Ζεις;

Αν ταλαιπωρείσαι ακόμα, είτε είσαι πουλερικό(και ουχί βάτραχος), ή θα πρέπει να πας σε γιατρό.

Καλημέρες :)

KiTaSuMbA είπε...

Αρχίσαμε; :-D

Ο ιός της γρίπης παρουσιάζει πολύ μεγάλο μεταλλακτικό δυναμικό που γίνεται με δύο τρόπους:
1) drift: σταδιακή αλλαγή των γλυκοπρωτεινών
2) shift: ριζική αλλαγή δομικών πρωτεινών

Συχνότερα γίνεται το drift γι'αυτό και παρότι ο ιός χρονιά με την χρονιά είναι διαφορετικός, το εμβόλιο φτιαγμένο στο περσινό «version» είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε να μην παρουσιαστεί πανδημία παρά μόνο τοπικές επιδημίες και επειδή κουβαλάμε αντισώματα από το περσινό γρίπωμα πολύ δύσκολα θα στείλει κόσμο να κοιτάει τα ραδίκια ανάποδα.

Σε περίπτωση όμως που γίνει shift, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πως ούτε εμβόλιο ούτε και τα περσινά μας αντισώματα είναι ικανά να σταματήσουν τον ιό. Ξεσπά λοιπόν πανδημία που μέσα στον χειμώνα μπορεί να εξαπλωθεί και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο φόβος για το antigenic shift είναι πως θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό την μετάδοση από αέρα από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταβάλλοντας την γρίπη από «των πουλερικών» σε ανθρώπινη και την επόμενη πολύ πιθανή έκφραση πανδημίας.

Πρόσφατα «αναστήθηκε» σε εργαστήρια ο ιός της Ισπανικής γρίπης των αρχών του περασμένου αιώνα καθότι παρουσιάζει πολλές αντιγονικές ομοιότητες με τον τρέχοντα κίνδυνο. Σκοπός είναι να μελετηθεί η αντιγονική του «ταυτότητα», η πιθανή του μετάλλαξη μέσω drift και, αν είμαστε τυχεροί, η ανάπτυξη εμβολίου που θα σταματήσει την εξάπλωση του παρόντος ιού σε περίπτωση που μεταλλαχθεί σαν ικανός για interhuman transmission. Ας με συγχωρέσει ο αγαπητός funel που διέλυσα μια αναδύουσα conspirancy theory περί βιολογικού όπλου με γρίπη.

Για να μην χέζεστε όμως άδικα απάνω σας, ας σας υπενθυμίσω πως είμαστε σαφώς καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια γρίπη με δυναμικό παθογένειας παρόμοιο με την ισπανική ώστε να μην μας πάρει τόσο πολύ ο διάολος όπως τότε, έστω και χωρίς ικανό εμβόλιο. Καταρχήν έχουμε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουμε επιμολύνσεις από βακτήρια που είναι και οι πιο σοβαρές επιπλοκές της γρίπης (οι περισσότεροι στην «ισπανική» πανδημία πέθαναν από πνευμονία). Επίσης έχουμε πανίσχυρα φάρμακα για την συμπτωματική θεραπεία (προλαβαίνοντας έτσι τις ζημιές από την υπερπυρεξία). Τέλος, διαθέτουμε πολύ καλύτερα μέσα για το monitoring και τη σταθεροποίηση των βαρέων ασθενών, την απολύμανση και τον έλεγχο διάδοσης γενικότερα, την υγιεινή και την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του οργανισμού ώστε να ανταπεξέλθει στην δοκιμασία.

Εν κατακλείδι, είναι βεβαίως ανησυχητική η κατάσταση αλλά δεν δικαιολογεί την υστερία που λανσάρουν τα ΜΜΕ στο κυνήγι για θεαματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

By the way μια θερμή παράκληση για λογαριασμό του αδερφού J95: μην τον αποκαλείτε Κέρμιτ, βάτραχο κλπ. Ο βάτραχος συμβολίζει ό,τι αυτό το blog αντιμάχεται και όχι ό,τι υπερασπίζεται. Ίσως μια χειροβομβίδα δίπλα στο βατράχι στο λογότυπο να το καθιστούσε σαφέστερο.

J95 είπε...

ΠΕΣ ΤΑ.

kaltsovrako είπε...

Τότενες προτείνω να αλλάξεις τον πράσινο βάτραχο και να τον αντικαταστήσεις με έναν χρώματος κόκκινου. Το πιασες το υπονοούμενο, βαζελάκι;)

avatar είπε...

Εμείς πάντως αυτές τις μέρες κρυβόμαστε από τον ιό (και τους χασάπηδες) μέχρι τουλάχιστον να ρθουν καταδω τίποτε εμβόλια...