31.10.05

Χωρίς σχόλια

...

3 σχόλια:

---. είπε...

Δεν έχω σχόλια, ειδικά για τις εικόνες, αλλά έχω μια ερώτηση. Αφού όλα αυτά που περιγράφονται, είναι στοιχειοθετημένη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μιας συνθήκης (που έγραφε κάπου εκεί μέσα, αλλά δεν την θυμάμαι), γιατί μας ζητά να στείλουμε επιστολή στον Πρωθυπουργό; Δεν θα ΄πρεπε να μας παραπέμψουν καπάκια, σε ένα δικαστήριο, να μας στείλουν ένα πρόστιμο ή τέλος πάντων να επέμβουν πιο δραστικά από αυτό που είδα;

Μπορεί δηλ. ένα κράτος να κάνει ότι γουστάρει και να περιμένουν όλοι, από επιστολές ή υπογραφές να σωθούν ζωές; Και δεν μιλάω για βάρβαρα κράτη, που έχουν τέτοιες τακτικές, οπότε το μόνο που σου μένει είναι να τους κράζεις και να στέλνεις επιστολές. Μιλάω για την χώρα μας (που όσο σκατά και να ΄ναι, τα βασανιστήρια δεν είναι πια γενική τακτική της).

talos είπε...

costantina: Δεν υπάρχει δικαστήριο - το δικαστήριο είσαι εσύ κι εγώ εν τέλει. Θεωρητικά δηλαδή η Ελληνική Δικαιοσύνη θα έπρεπε να κινηθεί, αλλά όπως ξέρεις δεν είναι και εγγυημένο ότι θα βρει ο αλλοδαπός, π.χ το δίκιο του. Βέβαια η ΕΕ θα μπορούσε να κινήσει διαδικασία - αλλά η κατάσταση σε πολλά μέρη στην πολτισμένη δύση μόνο ως προς τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά είναι καλύτερη από την δική μας... Να σου θυμίσω το πλοίο με τους Αλβανούς που βούλιαξαν οι Ιταλοί προ δεκαετίας;

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη μέθοδος που στην περίπτωση π.χ. της αστυνομικής αλητείας με τους Αφγανούς, ήταν μια εκτόνωση: η αυτοδικία.

J95 είπε...

Σωστά. Ο μόνος τρόπος να καταδικαστεί η χώρα για παραβίαση της ΕΣΔΑ είναι το ίδιο το άτομο που υπέστη παραβίαση των δικαιωμάτων του να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;) αφού έχει εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα (δηλαδή να έχει πάει από το Πρωτοδικείο μέχρι τον Άρειο Πάγο χωρίς να έχει δικαιωθεί).

Γιατί το πνεύμα της ΕΣΔΑ θεωρεί ότι τα κράτη που την υπέγραψαν σε γενικές γραμμές θα προσπαθούν να τη σεβαστούν και αν κάποιος μπάτσος την παραβιάσει θα τιμωρηθεί ήδη στον πρώτο βαθμό. Πολύ φοβάμαι πως η Διεθνής Αμνηστία δεν πολυκαταλαβαίνει πόσο χαλαρή σχέση έχουμε με τους νόμους μας σαν κοινωνία...

Τα "εσωτερικά ένδικα μέσα" τώρα, αν το άτομο είναι Έλληνας το πιο πιθανό είναι ότι θα τον καθυστερήσουν καμιά 20αριά χρόνια ενώ αν είναι αλλοδαπός τυπικά θα τον απελάσουν πριν προλάβει να κάνει κιχ.

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει η κατάσταση είναι να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ώστε μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στοιχίζει ψήφους.