Επειδή έχω κάποια εμπειρία σε l10n, έχω κατά καιρούς βοηθήσει αρκετό κόσμο να γράψει στο πολυτονικό. Όλα αυτά τα λέω για να μη νομίζετε ότι είμαι ο κακός σατράπης που βλέπει πολυτονικό και αρχίζει να στάζει τηγανιτό αίμα από τα μάτια του.
Επίσης αν κάποιος θέλει να γράφει στο πολυτονικό επειδή είναι ένας κολλημένος αρχαιογκαγκά/καθαρευουσιάνος/άτομο που πιστεύει τα περί Hellenic Quest και δυσλεξίας, τότε είναι για μένα Μέγας Μαλάκας (ΤΜ) αλλά και πάλι είμαι αναγκασμένος να αποδεχτώ ότι δε μπορώ να του απαγορέψω να εκφράζει τις (ηλίθιες) ιδέες του.
Με λίγα λόγια είναι όντως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει το σύστημα γραφής που θα χρησιμοποιήσει.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να καταλαβαίνουν όλοι το σύστημα γραφής του. Με λίγα λόγια γράψτα και σε kanji ρε φίλε άμα θες, αλλά μην περιμένεις να σε καταλάβει και πολύς κόσμος εντός συνόρων.
Το επίσημο σύστημα γραφής ενός κράτους υποτίθεται πως πρέπει να είναι κατανοητό από τους πολίτες του. Είναι αυτό που οφείλει να τους διδάσκει το σύστημα εκπαίδευσης. Όταν γράφω κάτι χρησιμοποιώντας το επίσημο σύστημα γραφής, έχω το δικαίωμα αυτό να γίνεται κατανοητό. Επίσης έχω την απαίτηση το σύστημα γραφής να έχει "σχεδιαστεί" με επιστημονικά και πρακτικά κριτήρια (επιστημονικά και πρακτικά το μονοτονικό είναι εκτός συναγωνισμού για τον ίδιο λόγο που είναι εκτός συναγωνισμού και η δημοτική). Και τέλος, με έναν ιδιώτη που είναι αρχαιογκαγκά δεν έχω πρόβλημα, με ένα κράτος όμως που είναι αρχαιογκαγκά (δηλαδή ουσιαστικά θεοκρατικό) όλοι (εκτός -βραχυπρόθεσμα- από τους αρχαιογκαγκά) θα είχαμε πρόβλημα.
Συνοψίζοντας, όταν μιλάμε για το σύστημα γραφής που χρησιμοποιεί κάποιος
- Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει (αλλά έχοντας υπόψη το trade off [γούστο]/[κατανόηση από τους άλλους] για το οποίο κανείς από τους άλλους δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι)
- Συναισθηματικά, ιδεολογικά, γενικά μη λογικοκρατικά επιχειρήματα γίνονται απολύτως δεκτά.
- Σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι κατανοητό από όλους
- Τα πρακτικά και επιστημονικά επιχειρήματα έχουν τον πρώτο λόγο, και τα συναισθηματικά/ιδεολογικά υπόκεινται στη δημοκρατική διαδικασία και στην πολιτική κρίση του καθενός (δηλαδή όντως μετράει ότι όσοι θέλουν πολυτονικό συνήθως το κάνουν για να σπρώξουν την οπισθοδρόμηση).
[θα μου πείτε: μα το πολυτονικό είναι απολύτως κατανοητό (τουλάχιστον ως read-only) από οποιονδήποτε ξέρει να διαβάζει μονοτονικό. Διαφωνώ, γιατί η έννοια της "κατανόησης" δεν αφορά πλέον μόνο ανθρώπους, αλλά και μηχανές. Για μας το "ε" είναι παρόμοιο με το "έ". Για έναν υπολογιστή είναι δύο εντελώς διαφορετικοί αριθμοί. Τρέχα τώρα να βάλεις κανόνες κανονικοποίησης σε αυτό το πράγμα. Επιπλέον το πολυτονικό υποστηρίζεται από το UTF-8 ή άλλα multibyte encodings, όμως υπάρχει τεράστια εγκατεστημένη βάση σε ISO-7, cp1253 ή κουλές κωδικοσελίδες του DOS η οποία δε μεταφέρεται από τη μία μέρα στην άλλη. Τέλος δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το πολυτονικό είναι τόσο εύκολο στην ανάγνωση για άτομα που είναι εξοικειωμένα μόνο με το μονοτονικό (δηλαδή δεν είχαν από τα παιδικά τους χρόνια την τεράστια πολυτονική βιβλιοθήκη των γονιών τους, όπως εγώ).]
[2b continued]
10 σχόλια:
man σωστός είσαι , απλά νομίζω οτι η ταύτιση του αρχαιογκαγκά κρατους (γαμώ τους όρους φίλε!!!) με την θεοκρατία είναι λίγο άκυρη , εκτός κι αν κατάλαβα λάθος τι ήθελες να πείς.
Γενικά η γλώσσα είναι δείγμα του πολιτισμού , γεγονός που σημαίνει οτι πρέπει να εξελίσσεται μαζί με την κουλτούρα.
Που λες j95, εχω φαει φρικη...
και λεω φρικη διοτι στο πισακι μου, καποιος δαιμων εχει μπουκαρει και ουτε τους απλους τονους δεν με αφηνει να βαλω...
μολις παω να τον΄΄ισω μο΄΄υ βγα΄΄ινει αυτ΄΄ο πο΄΄υ μ΄΄ολις βλ΄΄επεις...
Πικρα...
Συμφωνω σε γενικες γραμμες με το αρθρο. Ηθελα να προσθεσω οτι το ζητημα επιλογης συστηματος γραφης εχει σημασια μονο στον βαθμο που επηρεαζει την εκφραση της γλωσσας των πολιτων. Απο την μονη κοινα αποδεκτη σκοπια, την επιστημονικη, το πολυτονικο ειναι απλα ενα εναλλακτικο συστηματα γραφης για την ελληνικη γλωσσα χωρις αποδεδειγμενη επιρροη στην εκφραση. Για αυτο και ειναι υπερβολικο που οι πολυτονιστες παρουσιαζουν το ολο ζητημα ως ζητημα ελευθεριας η δικαιωματων. Αν η γλωσσα που εκφραζει κανεις με το πολυτονικο ηταν διαφορετικη τοτε μπορουσαμε να πουμε οτι το ζητημα ειναι πολυ σημαντικο γιατι η γλωσσα αποτελει ενα χαρακτηριστικο των προσωπων πανω στο οποιο δεν εχουν επιλογη (μιλαμε για την μητρικη τους γλωσσα). Διχως αποδεδειγμενη σχεση με την γλωσσα, το ζητημα της επιλογης συστηματος γραφης ειναι ασημαντο. Δεν παει να εγραφες πολυτονικο μια ζωη, δεν ειναι δυσκολο να αρχισεις να γραφεις μονοτονικο η ατονικο (π.χ. αυτη τη στιγμη μια κακη ρυθμιση του υπολογιστη μου με υποχρεωνει να γραφω ατονικα, πρακτικα δεν υπαρχει ουδεν προβλημα). Το αντιθετο βεβαια, να μαθω εγω πολυτονικο, ειναι μεν πιο δυσκολο αλλα και παλι δεν ειναι ακατορθωτο.
Πιστευω λοιπον οτι μπορει το κρατος να πει "κυριε, αν θελετε να επικοινωνησετε μαζι μου θα πρεπει να μαθετε το εξης ορισμενο συστημα γραφης". Δηλαδη λεω οτι δεν τιθεται θεμα δικαιωματων (οπως τιθεται για την περιπτωση της γλωσσας) και η δημοκρατια δικαιουται να αποφασισει οτι θελει. Αν γυρναγαμε στο πολυτονικο ως επισημο συστημα γραφης τοτε αυτο, αν και βλακεια κατα την γνωμη μου, δεν ειναι αδικο αν πραγματικα αυτο θελει η πλειονοτητα των πολιτων. Αραγε οι πολυτονιστες πιστευουν οτι οι Ελληνες θα ψηφιζαν το πολυτονικο σε ενα υποτιθεμενο δημοψηφισμα; Αμφιβαλλω, οποτε ας μην κρυβονται πισω απο επιχειρηματα ελευθεριας η δικαιωματων αφου οι ιδιοι θα θελαν να υποχρεωσουν τους Ελληνες να κανουν αυτο που προτιμανε οι ιδιοι.
[...] Το επίσημο σύστημα γραφής ενός κράτους υποτίθεται πως πρέπει να είναι κατανοητό από τους πολίτες του. Είναι αυτό που οφείλει να τους διδάσκει το σύστημα εκπαίδευσης.
[...] Τέλος δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το πολυτονικό είναι τόσο εύκολο στην ανάγνωση για άτομα που είναι εξοικειωμένα μόνο με το μονοτονικό (δηλαδή δεν είχαν από τα παιδικά τους χρόνια την τεράστια πολυτονική βιβλιοθήκη των γονιών τους, όπως εγώ).
Δεν συμφωνώ μ' αυτό το τελευταίο, δεν νομίζω ότι το πολυτονικό δυσκολεύει αυτούς που δεν έχουν εξοικειωθεί μ' αυτό. Στο κάτω-κάτω, τί είναι το πολυτονικό; Ακριβώς ό,τι είναι και το μονοτονικό + μερικά επιπλέον συμβολάκια (τα οποία είναι πάρα μα πάρα πολύ εύκολο να μάθεις να τα αγνοείς κατά την ανάγνωση). Δες το σαν expansion pack, σαν υπερσύνολο, ή έστω σαν decorated text (Δηλαδή τι decoration, του κώλου, τελοσπάντων...)
Δύσκολο θα ήταν αν είχαμε να κάνουμε με διαφορές ανάμεσα σε παλιά και νέα σύμβολα, π.χ. αν το "Σ" συμβολιζόταν "∫" στο παλιό σύστημα γραφής κτλ.. Τότε θα παίδευε το μάτι του μη εξοικειωμένου αναγνώστη.
Σε όλα τα άλλα πάντως συμφωνώ μαζί σου. Βασικά, και ένας μόνο λόγος αρκεί για να ΜΗΝ επιστρέψουμε στο πολυτονικό, και αυτός είναι των υπολογιστών, όπως ανέφερες.
Θες, κύριε (λέγε με Βύρωνα και Σία), να γράφεις στο πολυτονικό; Η Arial Unicode MS, κάτι γραμματοσειρές της Magenta κτλ. κτλ. σε εξυπηρετούν θαυμάσια.
Μη μας ζαλίζεις όμως τα @@ εμάς των υπόλοιπων με τις πα-παράλογες απαιτήσεις σου. Δεν θα αλλάξουν 500-τόσες γραμματοσειρές, από ASCII (κάλυψη αγγλικών-ελληνικών + μερικοί ειδικοί χαρακτήρες για ευρωπαϊκές γλώσσες, π.χ. "ß")σε full Unicode (μέχρι και ιδεογράμματα CJK δηλαδή) για να ικανοποιηθούν τα τσαλίμια σου και μόνο. Δεν θα βαλθείς να "τρελάνεις" τα ελληνικά pc (φανταστείτε τα προβλήματα συμβατότητας που θα είχαμε στην "μεταβατική περίοδο"!!)
Και φυσικά θα έπρεπε να αλλάξουν σύν ἀυτῷ (τί έγραψα, ο πούστης!) και οι δακτυλογραφικές συνήθειες όλων των ελλήνων (well, αυτών που πληκτρολογούν, anyway).
Γιατί, άντε, με το μονοτονικό τη βγάζαμε κουτσά στραβά με το πλήκτρο δεξιά του "λ". Και την οξεία μας βάζαμε, και τα διαλυτικά μας βάζαμε, και άμα δηλαδής έλαχε να χρειαζόμασταν και τα δύο (και τα δυΐο :-p) χρησιμοποιούσαμε το shift+w.
Αλλά με το πολυτονικό; Με τι δακτυλογραφικές ακροβασίες, με τι ταχυδακτυλουργικά του πληκτρολογίου θα ξεχωρίζουμε το ἀ από το ἁ από το ἂ από το ἃ από το ἄ από το ἅ από το ἆ από το ἇ από το ὰ από το ά από το ᾀ από το ᾁ από το ᾂ από το ᾃ από το ᾄ από το ᾅ από το ᾆ από το ᾇ από το... κουράστηκα! Ἄει στὰ διάλα!
It's fucking insane!
Tero
το ἀ από το ἁ από το ἂ από το ἃ από το ἄ από το ἅ από το ἆ από το ἇ από το ὰ από το ά από το ᾀ από το ᾁ από το ᾂ από το ᾃ από το ᾄ από το ᾅ από το ᾆ από το ᾇ από το...
Χεχε, στείλτο στο Βύρωνα αυτό κι άσ' τον να βγάλει τα μάτια του προσπαθώντας να τα ξεχωρίσει. Μη μου πεις ότι τα πληκτρολόγησες όλα με το χέρι!
@ oneiros (and to whom it may concern)
Instructions on how to write a fucking insane © ® ™ post or comment.
Basically, use your imagination.
Specifically:
Run Microsoft Word (sorry j95, i know it's Microfoft-made and it sux big time, yet it's the most well-known word processor).
Go to Insert > Symbol, choose Arial Unicode MS in the font menu, and choose "Ektetamena ellhnika" ("ἐξτἓντῃντ γκῥᾗκ", that is) in the subset menu.
Fiddle-faddle with the symbols. Improvisation plays a key role here.
Finallly, copy the outcome, and paste it in Blogger. Voila!
Και μιας και σου ήρθε η απορία αν τα πληκτρολόγησα με το χέρι (αδύνατον), άκου μια φλασιά.
Πες ότι το περνάει ο Βύρων (χείρων των χοίρων) το νομοσχέδιο. Με κυβερνητικό διάταγμα, βάζει τους font designers να τα κάνουν ὀὁὂὃὄὅὸόλα από την αρχή. Επίσης, κάνει ειδική παραγγελία στην Κίνα (η χώρα των ποντικιών και των πληκτρολογιών) να ξεκινήσει μαζική παραγωγή ειδικής ελληνικής παρτίδας πληκτρολογίων διαστάσεων 50x180 εκατοστά, με στριμωγμένα επάνω 1156 πλήκτρα "ψείρες", ειδικά για το πολυτονικό!
@ vangelakas
{a friendly pat on the back, a condolent look and... "περαστικ΄΄α, man..."}
@j95
Forgive me for the abuse... I know i've done it before and i'm sorry...
Tero
Κατά την γνώμη μου, το επιχείρημα με τους υπολογιστές δε στέκει. Το unicode δίνει την λύση για το μέλλον ενώ το ήδη αποθηκευμένο υλικό μπορεί να είναι σε ότι κωδικοποίηση είναι χωρίς πρόβλημα.
Υπάρχει όμως ένας πρακτικός λόγος που έχουμε τα νεοελληνικά αντί για την καθαρεύουσα. Είναι πιο εύκολα στην εκμάθηση γιατί είναι πιο κοντά στην ομιλιτική ικανότητα του μέσου ανθρώπου. Κάποτε ανάγνωση/γραφή γνωρίζανε μόνο οι αριστοκράτες/πλούσιοι που είχαν τους πόρους να το κάνουν και ήταν και ένας τρόπος να κρατάν την εξουσία από τον λαουτζίκο που δεν είχε αυτήν την δυνατότητα.
Το ίδιο έγινε και με τα λατινικά και τα ιταλικά. Στην αρχαία ρώμη μιλούσαν ιταλικά όχι λατινικά. Τα λατινικά ήταν μόνο για τους αριστοκράτες και για τα επίσημα έγγραφα. Ο απλός λαός (της ιταλίας και της υπόλοιπης ρωμαϊκής ευρώπης) μιλούσαν ιταλικά.
Το μονοτονικό σύστημα βοήθησε τον απλό μαθητή της επαρχίας να μην παρατήσει το σχολείο στο δημοτικό. Είναι πιο εύκολα κατανοητό από τον απλό κόσμο και το κράτος πρέπει να φροντίζει έτσι ώστε οι νόμοι να είναι κατανοητοί και η μόρφωση προσιτή από όλους.
Οι μόνοι που έχω συναντήσει να συνηγορούν υπέρ της καθαρεύουσας είναι ακροδεξιοί, εθνικιστές, θρησκόληπτοι, συνήθως κατώτερης μόρφωσης από την δική μου, κολλημένοι στα πιστεύω τους από παράδοση, χωρίς καμία εκσυγχρονιστική άποψη και το σημαντικότερο, πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν τίποτα από αρχαία ή καθαρεύουσα οι ίδιοι.
τελικα ειναι αληθεια πως το μονοτονικο εγινε για την τεχνικη ευκολια των εφημεριτζηδων κατα τη μεταβαση στις "νεες" τεχνολογιες
επιστρατευτηκαν βεβαια και οι απανταχου γλυφτες να προσφερουν ιδεολογικα επιχειρηματα
στην ουρα και οι τεμπεληδες οπαδοι του maimstream (που να αλλαζουμε τωρα) και τα κοροιδα
αλλο τι ειναι αλλο τι φαινεται
Κατ' αρχήν, δεν είμαι υπέρ του πολυτονικού.Έχω βολευτεί μια χαρά με το μονοτονικό. Όμως επιχειρήματα όπως "χέσε μας τώρα ποιος αλλάζει τα pc",
"εγώ και άλλοι πολλοί έτσι μάθαμε,έτσι πρέπει και εσείς για να συνεννοούμαστε",
"είναι πιο εύκολα", "έτσι δακτυλογραφώ πιο γρήγορα" ΔΕΝ αποτελούν κριτήρια απόρριψης του πολυτονικού. Το ζήτημα είναι πιο σοβαρό.Οι λόγοι κατ' εμέ είναι:
1)Καθιέρωση μιας γλώσσας περισσότερο συγγενικής της αρχαίας ελληνικής, από την οποία πηγάζει πολύ γνώση.Όσοι έχουν ασχοληθεί με την ετυμολογία της ελληνικής σε βάθος, καταλαβαίνουν την αξία μίας τέτοιας προσπάθειας.(Ο εν τη λεξει λογος-Αννα Τζιροπούλου Ευσταθίου)
2)Έχει δίκιο ο ελέφαντας όταν λέει πως η γλώσσα είναι δείγμα του πολιτισμού.Μπορεί το μονοτονικό "να βοήθησε τον απλό μαθητή της επαρχίας να μην παρατήσει το σχολείο στο δημοτικό" τίθεται τέτοια ανάγκη όμως σήμερα; Ή έστω σε τέτοιο μεγάλο βαθμό; Πιστεύω πως η ελληνική κοινωνία έχει αναπτυχθεί σήμερα εν έτει 2006 σε τέτοιο βαθμό που ΑΝ αποδειχθεί πως μια μετάβαση στο πολυτονικό είναι προς πολιτισμικό όφελος της, θα μπορέσει να το εφαρμόσει(θα οφείλει τότε να το κάνει).
Μεταθέτω λοιπόν το ερώτημα στο "είναι η μετάβαση στο πολυτονικό πρός πολιτισμικό όφελος της ελληνικής κοινωνίσς;"και πιστεύω πως αν το απαντήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να συμφωνήσουμε όλοι, θα συμφωνήσουμε και στην απόφαση περί μονοτονικού/πολυτονικού. Έχω υπόψιν μου αρκετές έρευνες περί τούτου και νομίζω πως σωστότερα το ερώτημα γίνεται:"θα είναι τα πολιτισμικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία αρκετά, ώστε να δικαιολογήσουν τους κόπους της μετάβασης από το μονοτονικό στο πολυτονικό;"
Ενδεικτικά,ενδιαφέρον έχει να διαβάσει κανείς το παρασκήνιο της τροπολογίας που εφάρμοζε το μονοτονικό στην Ελλάδα, όταν ο αρμόδιος υφυπουργός το πέρναγε νύχτα(και μην πει κανείς πως δεν γίνονται και τέτοια) κατ' άλλου εντολή, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος αργότερα.Ή για τις έρευνες ως προς την γραφική τελειότητα της μουσικότητάς της ελληνικής βασισμένης στο πολυτονικό(όπου γίνεται διαχωρισμός σε μακρά,βραχέα κτλ), βλ. έρευνα Θεοδωράκη αν δεν απατώμαι.Δεν αναφέρομαι με λεπτομέρειες (και αξίζει πιστέψτε με) διότι δεν ενθυμούμαι τα βιβλία που τα έχω διαβάσει για να τα παραθέσω με αξιοπιστία και εγκυρότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι αληθή αυτά τα γεγονότα. Το δια ταύτα είναι πως δεν θα πρέπει να απαξιώνουμε έτσι ελαφρά την καρδία,ένα σύστημα γραφής επειδή πριν λίγα χρόνια κάποιος εξ ονόματος μας το απέρριψε(με αδιαφανείς διαδικασίες) στηριζόμενος σε ειδικές συνθήκες( "βοήθησε τον απλό μαθητή της επαρχίας να μην παρατήσει το σχολείο στο δημοτικό") που δεν ισχύουν σήμερα.
Ίσως βέβαια να είμαι κι εγώ " ακροδεξιός, εθνικιστής, θρησκόληπτος, συνήθως κατώτερης μόρφωσης από του giannh, κολλημένος στα πιστεύω μου από παράδοση, χωρίς καμία εκσυγχρονιστική άποψη και το σημαντικότερο, να μην γνωρίζω τίποτα από αρχαία ή καθαρεύουσα ο ίδιος." Από πότε όμως κρίνουμε τα λεγόμενα/πράξεις κάποιου βασισμένοι στη προσωπικότητά του;
Μήπως δηλαδή ο αριστοτέλης θα ήταν μικρότερος/πιο ασημαντος αν ήταν συντηρητικός/φιλελέυθερος; Μήπως να κάψουμε τους πίνακες του da vinci επειδή,όπως φαίνεται είχε σχέση με τη μονή της Σιών; Ή μήπως να σταματήσουμε να γιορτάζουμε το "όχι" επειδή το είπε ο φασίστας Μεταξάς; Δεν γνωρίζω πολλά για αυτά τα συστήματα γραφής, αν όμως οι "μορφωμένοι" του τόπου κρίνουν τοιουτοτρόπως, είμαι διαθετειμένος να διαθέσω ένα σ/κ διαβάζοντας ένα βιβλίο ακόμα και να το μάθω κι αυτό.
junk95 διάβασα και το forum esoterica κ εδώ κάτι ψιλά. φίλε, respect.
Όμως να πω το εξής: η γενιά μας,(αν προλάβει..βλ.2012)έχει μεγάλη ευθύνη ΚΑΙ ως προς την χώρα μας.Δεν είναι στείρος εθνικισμός.Πώς την βλέπω την δουλειά.Σπουδαία ιστορία,μύθ-ιστορία, κλασσικοί χρόνοι,πολιτισμός,Μ.Αλέξανδρος,Ελληνιστικούς χρόνους μαλακιστήκαμε λίγο με πολέμους μεταξύ μας(ως Ελλάδα), φάγαμε την ψωλιά στα μουλωχτά από Ρώμη που περίμενε στη γωνία,πολιτισμική επικράτηση, όλα ως εδώ καλά. Σκοτάδι,υποδούλωση 400 χρόνια από Τούρκους,150 χρόνια μετά συνεχείς πόλεμοι, εξαθλίωση.1975 κ μετά ορθοποδήσαμε σαν έθνος, εμείς τώρα είμαστε ελεύθεροι, οι παππούδες και οι γονείς μας με τον μόχθο τους μας πρόσφεραν μία αξιόλογη ζωή. Εμείς έχουμμε χρέος να κάνουμε πολλά, αυτή η γενιά. Εμείς δεν έχουμε ελαφρυντικά. Αν είναι να συμβεί κάτι το 2012 τώρα η΅Ελλάδα είναι έτοιμη να το υποδεχτεί.Αυτή η γενιά, η γενιά του 2000, που μετά από πολλές γενιές, της δόθηκε η ευκαιρία να σηκώσει κεφάλι να κοιτάξει και πίσω,να μάθει ποιά είναι.Αν το 2012 συμβούν όλα αυτά που περιμένουμε,αυτή η γενιά, ναι θα κάνει αυτό που πρέπει, το χρέος στην οικουμένη
Mh/n cexna/me, o(\mwj, o(/ti kai/ to\ Unicode, e)/xei du/o diaforetike/j kwdikopoih/seij, "precombined" kai\ "combining" diacriticals.
E)/c ou= kai/ ka/qe a)po/peira tupopoi/hshj synodeu/etai anagkastika/ a)po\ ta\ lo/gia "Ε, ρε, γλέντια!!!"
Εγώ, τηρώντας αυστηρά τις αρχές μου του eclectic selection, προτείνω πολυτονικό γραμμένο με κώδικα ascii, το περιβόητο "betacode" του TLG, απο όπου, θα θυμάστε, πρωτομάθαμε για τις 9EE7 λέξεις της Αρχαίας Ελληνικής.
Έτσι, και τα κομπιούτερ ικανοποιούνται, και η αναζήτηση απλοποιείται, αλλά best of all, στέλνεται και με sms.
Δημοσίευση σχολίου