17.4.05

Tolkien

Τώρα τελευταία, ο Tolkien φαίνεται ότι δικάζεται από άτομα που δεν καταλαβαίνουν ότι η Καλλιφόρνια δεν υπήρχε από πάντα. (ενώ αντιθέτως η λεπτή αγγλοσαξωνική αίσθηση της ειρωνίας δύσκολα περνά τα στενά της Μάγχης).

Ήθελα να παρατηρήσω πως είναι ανύπαρκτα τα παραδείγματα επιτυχημένης μυθολογίας στην οποία, ας πούμε, η λεσβία πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει τα θετικά σημεία της ανοχής στο διαφορετικό και αντί να σφάξει το δράκο, ανταλάσσει μαζί του αστεϊσμούς για τις κοινές παιδικές τους εμπειρίες.

Μετά θυμήθηκα ότι υπάρχουν δύο πολύ τρανταχτά (και άκρως επιτυχημένα) τέτοια παραδείγματα. Λέγονται Ζήνα και Χέρκουλις.

Court dismissed.

ΥΓ: Σε ό,τι με αφορά, οι μυθοι υπάρχουν για να απομυθοποιούνται. Όχι για να παίρνουν ετικέτα "Politically Aproved". Το ότι ένα κάρο μαλάκες δυσκολεύονται να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο Μύθο και την Πραγματικότητα είναι ένα πρόβλημα βέβαια. Αλλά ούτε οι Μύθοι φταίνε για αυτό, ούτε η Πραγματικότητα.

5 σχόλια:

Sofia είπε...

:-) Από τα πολύ καλά σου σημειώματα

Damsel in Stress είπε...

Πες τα χρυσόστομε. Το τι με κουράζουν όλα αυτά δεν λέγεται ...

Old Boy είπε...

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ας το εξηγήσει κάποιος και στην Μαρίνα Λαλιώτη και σε όλους τους κατά τ' άλλα προοδευτικούς δημοσιογράφους που εκστασιάζονται με τις απόψεις της. Ας συνειδητοποιήσουν πρώτα αυτήν τη διαφορά και μετά αν έχουν όρεξη ας προσπαθήσουν να μπουν και μέσα στην πραγματικότητα των μύθων.

discolata είπε...

Πες τα πες τα.....συμφωνώ απόλυτα....

και μπάι δε γουέι, μιας και ήτο αδύνατο να σχολιάσω το επόμενο κείμενό σου (καθότι και ξανθιά δεν έβρισκα πως) σου παραθέτω εδώ τα παρακάτω αξιοσημείωτα. χμ χμ.

"έλα ρε που είσαι κομπιουτερογκαγκά....μια χαρά σε βρίσκω όμορφέ μου βάτραχε...
φιλί
υ.γ. αυτό με τη γλυκιά φατσούλα, ψάξτο, επειγόντως, τελευταία προσέχω κι εγώ σ' εμένα αντίστοιχες αντιδράσεις του περιβάλλοντός μου που με οδηγούν αμετάκλητα σε αλλαγή μέικαπ έναντι ενός πιο καλυπτικού".

kouk είπε...

Νομίζω η διάκριση μύθου και πραγματικότητας δεν μας απαγορεύει να τραβάμε νοητές γραμμές μεταξύ των δύο. Σκέψου, Σοφία, όταν σχολιάζεις τον Gibson, κάνεις τίποτα διαφορετικό; Ίσως το κάνεις με πολύ πιο θετική διάθεση, ίσως με περισσότερη τέχνη και κρίση και ίσως με περισσότερη επιτυχία. Όμως παραμένει ότι ερμηνεύεις την πραγματικότητα με βάση το λογοτέχνημα (ή το αντίστροφο) και επιφανειακά αυτό δεν διαφέρει από αυτό που κάνει η penguin_witch (η οποία επιπλέον κριτικάρει και τα προσωπικά λεγόμενα του Tolkien, όχι μόνο το LotR).

Επίσης, μπορεί η Καλλιφόρνια να μην υπήρχε από πάντα αλλά υπάρχει τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν P.C. απόψεις είναι αυτομάτως λάθος, όσο και να μην μας αρέσει το P.C. σαν στάση.

Της penguin_witch δεν αρέσει πια ο Tolkien. Προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να το δικαιολογήσει με βάση το έργο και τα λεγόμενα του Tolkien. Τελικά φαίνεται ότι οι πραγματικοί λόγοι είναι προσωπικοί. Εδώ, πιστεύω και εγώ, the court is dismissed.