11.5.05

Περιαστικά μυθίδια

Καλά σκασίλα σας βέβαια, εδώ καίγεται το σύμπαν, αλλά μόλις διάβασα κάτι πολύ αστείο στη στήλη των επιστολών της χθεσινής "Κ": ένας ευγενέστατος αναγνώστης ισχυρίζεται ότι η Μ. Βρετανία άλλαξε το όνομά της σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να τη δεχθεί η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: σύμφωνα με τον αναγνώστη η Γαλλία βρήκε ευκαιρία που το ΗΒ ήθελε να μπει στην ΕΕ για να τους αναγκάσει να αλλάξουν όνομα, φοβούμενη διεκδίκηση της Βρετάνης!

(ας μην ανησυχεί ο αναγνώστης για τη Βρετάνη: ουδέποτε κινδύνεψε. Τόσο η Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας είναι κράτη με ιστορία χιλίων χρόνων και ξεκαθαρισμένους μεταξύ τους λογαριασμούς και όχι νεόδμητα κρατίδια με πλούσια φαντασία σε ό,τι αφορά το παρελθόν τους και ακόμη πιο πλούσια κόμπλεξ. Συγκεκριμένα έχουν ξεπεράσει εδώ και 200 χρόνια την εποχή που σαν επιχειρήματα στις μεταξύ τους διενέξεις χρησιμοποιούσαν τα ανδραγαθήματα των αρχαίων προγόνων τους, φανταστικών ή πραγματικών.)

Ακριβώς από πάνω, ένας άλλος (σαφώς πιο τσαμπουκαλής) αναγνώστης παρατηρούσε πως "αυτοί που λένε ότι τα Σκόπια μπορούν να ονομάζονται όπως θέλουνε ας πάνε στην Κίνα να πούνε την Ταϊβάν 'Φορμόζα' και θα τους εκτελέσουν αμέσως και θα τους βάλουν να πληρώσουν και τη σφαίρα". Σε αυτό δεν κρατήθηκε και τον ψιλοδούλεψε μέχρι και ο Καρκαγιάννης, με αφορμή άρθρο του οποίου γράφτηκαν και οι δύο επιστολές: "σέβομαι την άποψή σα αλλά δε θα ήθελα να μένω στην Κίνα αν είναι έτσι όπως την περιγράφετε". Α, τώρα που το βλέπω ο τσαμπουκαλής είχε προκαλέσει και το άρθρο in the first place. Τέλος πάντων.

Προφανώς πρόκειται για mythlets που δημιουργήθηκαν από τη συλλογική μαλακία μας για να δικαιολογήσουν τη σκληροπυρηνική άποψη για το μακεδονικό. Δύο μικρά τουβλάκια στο τείχος που χτίζουμε ανάμεσα σε εμάς και την πραγματικότητα.

ΥΓ: Κάτι που δεν καταλαβαίνει πολύς κόσμος είναι ότι δεν υπάρχει δικαίωμα σεβασμού της άποψής σου. Υπάρχει μόνο σεβασμός στο δικαίωμα να έχεις άποψη. Κατά τα άλλα επιτρέπεται ο άλλος να την πάρει και να την κάνει κωλόχαρτο, λεκτικά εννοείται.

12 σχόλια:

Sraosha είπε...

Όντως, κουλαμάρες πρωί πρωί... Ό,τι του' ρθει του καθενός γράφει. Άλλαξαν το όνομα, λέει.

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Eδω εμένα αυτός ο χλεχλες διανοούμενος
ο Sraosha μου άλλαξε το όνομα και είμαι είπε Sybota...και του ζήτησα και συγγνώμη που τον άρπαξα απο τα μαλλιά.

j95...για στείλε ενα mail(άμα σού βγαίνει) να μπορούμε
να τα λέμε prive, μόνον με την πάντα διακριτική παρουσία του Echelon.

Ανώνυμος είπε...

Η ίδια ιστορία περί Βρεττάνης και Ντε Γκώλ, είχα γραφεί πριν κανά 15ήμερο και στον "Τύπο των Ήλων" του Γ.Τριάντη στην προτελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας.
Φαίνεται οτι πρόκειται για ένα ακόμη μύθο ο οποίος ανακυκλώνεται ανάμεσα στις ίδιες πάντα σελίδες του τύπου.
Μου θυμίζει την περιφορά της ιστορίας του Κίσσινγκερ και της δήθεν καταστροφής της Ελληνικής γλωσσας...

S G είπε...

και εκατονταδες αλλες πλανες και ξεκαθαρους μυθους που ανακυκλωνουν οι ελληνικες φυλλαδες με πρωτη την Ε. Αν εγραφα αρθρο με τις παπαριες της Ε, θα γεμιζα ολον τον εξυπηρετητη (σερβερ) μας.

discolata είπε...

η συλλογική μαλακία είναι σαν τη συλλογική συνείδηση, σαν τη συλλογική ευαισθησία, σαν τη συλλογική αμνησία, σαν τη συλλογική μνήμη, σαν τη συλλογική γνώση....
αλλά και σαν το συλλογικό ξεκατίνιασμα....υπαρκτό φαινόμενο...

και δύσκολο στο ξεσκατάρισμα, φοβούμαι...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ψάξε το θέμα και μη το αποπέρνεις με την μία.

Δεν αλλαξε το όνομα της η Μεγάλη Βρετανία. Αλλαξε, κατόπιν Γαλλικής πίεσης, το όνομα με το οποίο έγινε δεκτή στην Ευρωπαική Ενωση.
U.K. και όχι G.B.

J95 είπε...

Η Γαλλία είχε αντιρρήσεις για την είσοδο της Βρετανίας, όχι βέβαια λόγω Βρετάνης αλλά επειδή ο Ντε Γκωλ ήξερε τι προβλήματα θα προκαλέσουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση αυτά τα σκυλάκια των ΗΠΑ. Αν δεν κάνω λάθος, το ΗΒ μπήκε τελικά όταν πέθανε ο Ντε Γκωλ.

Το όνομα του κράτους άλλαξε από ΗΒ Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας σε ΗΒ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας το 1927, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η (νότια) Ιρλανδία. Δεν έχω υπόψη μου καμία άλλη αλλαγή.

Το ΗΒ χρησιμοποιεί το επίσημο όνομά του σε όλες τις διεθνείς του σχέσεις τα τελευταία 204 χρόνια. Δε βλέπω για ποιο λόγο θα τους έπιανε η πρεμούρα να χρησιμοποιήσουν το ανεπίσημο Μεγάλη Βρετανία που αντιστοιχεί γεωγραφικά μόνο στη νήσο της Μ. Βρετανίας. Μου φαίνεται έχεις την εντύπωση ότι το ΗΒ έχει διπλή ονομασία, αλλά αυτό δεν ισχύει. Απλώς η επίσημη ονομασία του είναι λίγο δύχρηστη και πολλοί περιορίζονται σε ένα σκέτο "Great Britain" ή ακόμα και πιο σκέτο "Britain". Ακριβώς όπως οι USAns προτιμούν να μιλάνε για "The States" ή για "America".

Μεγάλη Βρετανία και Μικρή Βρετανία (Βρετάνη) μοιράζονται το ίδιο (κελτικό) όνομα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ακόμα και όταν στα δύο μέρη έμεναν Κέλτες, πολιτικά ήταν διαφοροποιημένα κράτη. Η ιδέα της διεκδίκησης της Βρετάνης μέσω ονόματος είναι απλά αστεία. Ξαναλέω ότι σε αυτά τα μέρη δεν είναι τόσο καραγκιόζηδες. (τουλάχιστον από αυτήν την άποψη).

Τέλος, γνωρίζοντας στοιχειωδώς την αγγλική υπεροψία ειδικά σε ό,τι αφορά τους Γάλλους, είμαι σίγουρος ότι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, οι Εγγλέζοι λογικά θα είχαν μετονομαστεί σε "Fuck France" ή ίσως κάτι πιο διακριτικό και εκνευριστικό.

Sraosha είπε...

Τελικά με τον "Χοιροβοσκό" καταλήξαμε σε συμβιβασμό (μετά από 13 χρόνια) και συμφωνήσαμε ο μεν κόσμος να τον αποκαλεί Γεώργιο Χοιροβοσκό εγώ δε Rzeczpospolita Sybota. Κανείς από τους δυο μας σtο εφεξής δε δικαιούται να αναφέρεται στο χοιρινό.

(Έχουμε πάντως μια τρέλα στην Ελλάδα να αλλάζουμε τα ονόματα στον κοσμάκη, και δεν αναφέρομαι σε εξελληνισμούς ονομάτων.)

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Και που να ήξερε o Sraosha ότι στα Σύβοτα έχω κάνει διακοπές(για δυό μέρες) μετά πήγα Παξούς...αυτά βεβαια πριν τον Πελλοπονησιακό Πόλεμο των ιδεών διότι μετα αναγκαστήκαμε να κυκλοφορούμε με ψευδώνυμα βλέπε-Χοιροβοσκός...να μην τρώμε χοιρινό,και να κάνουμε συμφωνίες για τα ονόματα...Sraosha για ρίξε ένα ποστ περί του nominalismus και περί του αγίου του Όκαμ.

kkk είπε...

Δηλαδή, όταν λές η «Κ» δημοσίευσε το γράμμα του κυρίου περί ένστασης της Γαλλίας στο όνομα, ελπίζω, ελπίζω να μην εννοείς την «Καθημερινή».

Πές μου οτι δεν είναι έτσι!
Καλά ποιόν κοροϊδεύω, αφου το έλεγξα...
Ελπίζω μόνο να ήταν στο τμήμα χιούμορ...

Καλα, εντελώς έχετε απο(...)σθει εκεί κάτω;; Yoy fill in the blanks, δεν θέλω να γίνω προσβλητικός.

Και κάθομαι και ασχολούμαι με την Ελλάδα και Ελληνικά ζητήματα. Φτου μου.

Πάντως θέλω να σας πώ οτι την πάτησα και εγώ, και άρχισα δικό μου μπλόγκ!

Ο j95 είναι φίλος και είμαι σίγουρος οτι δεν θα τον πειράξει να διαφημίσω λίγο.

Τα πρώτα θέματα, μετά τα εισαγωγικά χαρετίσματα, κλπ, είναι: "Παιδεία και ιδιοτικοποίηση... καλά κρασιά", "το φ δεν είναι μαθηματικό", και "το Ελληνικό Αλβανικό αλφάβητο" (σχεδόν έτοιμο).

Αν έχετε ελεύθερο χρόνο κοπιάστε: The Cunning Linguist.

Ευχαριστώ για το slot j95.

Πάω τώρα να οργανώσω μια εκστρατεία να διεκδικήσουμε την Ακουιτανία, αρκετό καιρό μας κάνει την αδιαφορη, και ξεχνάει σε ποιόν Αληθινά ανοίκει.

J95 είπε...

Οι επιστολές αναγνωστών είναι η αγαπημένη μου στήλη στην "Κ".

Υποψιάζομαι πως όντως λειτουργεί σαν "Τμήμα Χιούμορ" -με εξαίρεση κάποιες ψιλοσοβαρές επιστολές που απλά διορθώνουν ανακρίβειες και typos.

S G είπε...

"οι Εγγλέζοι λογικά θα είχαν μετονομαστεί σε "Fuck France" ή ίσως κάτι πιο διακριτικό και εκνευριστικό. "

χχεχεχεχεε
παρεπιμπτοντως θυμαμαι εναν Αγγλο που νομιζε οτι λεγονται Μεγαλη Βρετανια επειδη ειναι μεγαλοι και τρανοι (οπως λεμε Μεγας Αλεξανδρος)!