16.6.05

2. Κοσμικό lifestyle

Σήμερα το απόγευμα έκανα την άσκηση για το άνοιγμα της καρδιάς:

1) Καθήστε κάπου ήσυχα ώστε να μην σας ενοχλήσει κανείς.
2) Κλείστε τα μάτια.
3) Εστιάστε στην αναπνοή σας για 3-4 λεπτά ώσπου να τη νιώσετε απαλή και ρυθμική.
4) Φανταστείτε ένα τεράστιο λουλούδι πάνω από την καρδιά σας με τα πέταλα ορθάνοιχτα (προς τα έξω σαν χωνί).
5) Εισπνεύστε και εκπνεύστε μέσα από το λουλούδι.
6) Τι νιώθετε;

Λοιπόν, ένιωσα μία φοβερή γαλήνη και κάτι σαν αραχνοΰφαντο πέπλο να τυλίγεται γύρω μου. Ένιωσα μία ελαφριά (αλλά όχι δυσσάρεστη) ζαλάδα. Ένιωσα τις αχτίδες του ήλιου να με χαϊδεύουν και για λίγο αισθάνθηκα πόσο μεγάλο είναι αυτό εκεί έξω και τι γαμάτα που είναι να το συνειδητοποιείς.



Αμέσως μετά, επειδή είμαι ένας πονηρός παλιοβρωμιάρης, επανέλαβα την άσκηση χωρίς κλείσω τα μάτια και να φανταστώ λουλούδια, πεταλουδίτσες (άλλωστε πώς γίνεται να εισπνεύσεις από την καρδιά, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ; ΚΑΡΔΙΑ: μυς που αντλεί το αίμα. ΑΙ-ΜΑ. Όχι Α-Ε-ΡΑ.), αλλά μόνο αναπνέοντας ρυθμικά και απαλά.

Τότε συνειδητοποίησα ότι οι ήρεμες, συνεχείς και απαλές ανάσες σε συνδυασμό με την κούραση που με είχε τσακίσει και το ευχάριστο ήσυχο μέρος στο οποίο βρισκόμουν ήταν ΓΚΑΡΑΝΤΙ μέθοδος για να ανέλθω σε εκείνο το πνευματικό στάδιο που λέγεται ύπνος, περνώντας βέβαια πρώτα από το ενδιάμεσο στάδιο του "ό,τι θυμάμαι χαίρομαι" που παραδέχομαι ότι πολύ εύκολα το περνάει κανείς για στάδιο διευρυμένης συνειδητότητας, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, έως το καρα-αντίθετο τολμώ να πω...

Έχω δει άνθρωπο να σφαδάζει σαν επιληπτικός και να παραληρεί σα νεκρομάντης επειδή του είχαν πει ότι το τσάι που ήπιε είχε... ντάτουρα[*]. Δεν υποτιμώ καθόλου την ικανότητα του ανθρώπου να αυτεξαπατάται, ή μάλλον να αυταφιονίζεται. Πλάκα έχει.

Αλλά να, συγκρινόμενο με αυτό που θα χαρακτήριζα γνήσια διευρυμένη κατάσταση του νου, είναι λίγο όπως ο αυνανισμός σε σχέση με το σεξ. Τι λίγο δηλαδή, ακριβώς το ίδιο είναι.

Αν υπάρχει κάποιος σκοπός σε όλα αυτά τα γιόγκα-μόγκα, σίγουρα δεν είναι να αφαιρέσουν μαγικά την αποτυχία από τους αποτυχημένους Δυτικούς.

Στην καλύτερη -και σπανιότατη- περίπτωση μπορείς να γίνεις ένας επιτυχημένος Ανατολίτης. Το οποίο είναι καθ' όλα σεβαστό, αλλά δεν επιτυγχάνεται με πέντε σεμινάρια, δυο βιντεοκασέτες και αρκετή όρεξη να ξεγελάσεις τον εαυτό σου.

[*] ήταν βέβαια πολύ ηλίθιος, αλλά αυτά συμβαίνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε όλους μας. Αρκεί να θέλεις -κατά βάθος- να τα πιστέψεις. Το κακό είναι ότι αν το θέλεις αρκετά το πιστεύεις, είτε είναι αλήθεια είτε όχι. Οι περισσότεροι για τα περισσότερα, βέβαια.

9 σχόλια:

kkk είπε...

> το ενδιάμεσο στάδιο του "ό,τι
> θυμάμαι χαίρομαι" που
> παραδέχομαι ότι πολύ εύκολα το
> περνάει κανείς για στάδιο
> διευρυμένης συνειδητότητας, ενώ
> στην πραγματικότητα συμβαίνει [..]
> το καρα-αντίθετο...

Σωστό, θαρρώ.

> Αλλά να, συγκρινόμενο με αυτό
> που θα χαρακτήριζα γνήσια
> διευρυμένη κατάσταση του νου,
> είναι λίγο όπως ο αυνανισμός σε
> σχέση με το σεξ.

Πετυχημένο.

> Αν υπάρχει κάποιος σκοπός σε
> όλα αυτά τα γιόγκα-μόγκα,
> σίγουρα δεν είναι να αφαιρέσουν
> μαγικά την αποτυχία από τους
> αποτυχημένους Δυτικούς.

Και αυτό σωστό, θαρρώ επίσης.

> Στην καλύτερη -και σπανιότατη-
> περίπτωση μπορείς να γίνεις
> ένας επιτυχημένος Ανατολίτης.

Εδώ, ο συλλογισμός μου ομόλογω οτι μου διαφεύγει...

Η μήπως...;

Oneiros είπε...

Χεχε.. διάβαζα τις πρώτες 2 παραγράφους και δεν πίστευα ότι ήμουν στο blog σου. Μετά, κοίταξα παρακάτω και ήρθα στα ίσια μου :-p

evee είπε...

το φαινόμενο και οι παρενέργειες είναι λίγο πολύ γνωστές αγαπητοί.

Εγώ άλλο θέλω να πω(άσχετο):

Χτες πέρναγα από Ιπποκράτους. Έχεις δει ένα μαγαζί που ανοίγει τώρα με τίτλο "KISS THE FROG" -και σκερτσόζα γραμματοσειρά σαν τη δικιά σου- ???
Αν δεν είναι δικό σου( δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις) η τόση ομοιότητα είναι ΥΠΟΠΤΗ! ΚΑΠΟΙΟΣ είδε το όνομά σου και σκέφτηκε "Καλόοοο! Ας το αντιγράψω". ΚΑΠΟΙΟΣ στερείται φαντασίας! ΚΑΠΟΙΟΣ είναι ο πιο αδύναμος κρίιιιιικος!
:D

Τεσπά, το έβγαλα μια φωτό με το κινητό. Αν θέλεις στο στέλνω.

dgalanis είπε...

η πιο ευεργετική επίδραση του διαλογισμού είναι να αποστασιοποιηθείς λίγο από τη φρενίτιδα του νου και αν είναι δυνατόν να σταματήσεις για λίγο το μυαλό σου να σκέφτεται ανεξέλεγκτα ... πρόκειται για μια απίστευτα σημαντική άσκηση ...βέβαια εμείς οι δυτικοί προτιμάμε να ασκούμε τους τρικέφαλους από τους εγκέφαλους ...

J95 είπε...

Συμφωνώ newmanifesto. Πολύ φοβάμαι όμως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δυτικών παραβουδιστών[*] κάθε άλλο παρά πρόβλημα υπερβολικής σκέψης έχει.

[*] χρησιμοποιώ τον όρο για συντομία.

Lao είπε...

το αυτό με τον όνειρο :)

kkk είπε...

> Πολύ φοβάμαι όμως ότι το μεγαλύτερο
> ποσοστό των δυτικών παραβουδιστών κάθε
> άλλο παρά πρόβλημα υπερβολικής σκέψης έχει.

Χμ, πρόβλημα υπερβολικής σκέψης δεν νομίζω οτι σημαίνει απαραίτητα και πρόβλημα υπερβολικής παραγωγικής ή ανεπτυγμένης σκέψης.

Μπορεί κάλιστα να είναι κσι η υπερβολική σκέψη της θολής, της μπερδεμένης ή της αλλοπρόσαλης ποικιλίας.

Πάντως, νομίζω οτι κάνεις λάθος στην εκτίμηση σου των Δυτικών παραβουδδιστών. (Και Δύση, βέβαια, δεν είναι μόνο ή Ελλάδα, ε; ). Η δική μου εμπειρία είναι οτι είναι μακράν από τους πιο νοητικά σώους, σταθερούς και φιλοσοφημένους συνασπισμούς οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας - πάντα λέμε για μέσο όρο, βέβαια.

Ιδίως οι παρα-Ζεν και οι παρα-Θιβετανοί. Θα πρέπει να ψάξεις το θέμα και στους ακαδημαϊκούς κύκλους του εξωτερικού, όχι μόνο στα self-improvement των 45 ευρώ που ανέφερε ο Ευμήλιος.

Αστραδενή είπε...

Συμφωνώ με όσα λες στο κείμενό σου.Βέβαια μια απλή άσκηση αναπνοής υπάρχει ήδη στη ζωή μας σε μορφή βιώματος π.χ. ο τρόπος που αντιδράς κοιτώντας ένα ηλιοβασίλεμα.Κι ακόμα πιο περίπλοκα!

J95 είπε...

Μετανιώνω για την ηλίθιότητά μου!!!!

Καλά κάνεις.